Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska kuhinja
  • 13.03.2022. 10:30

Kako skuhati grah bez mesa i zaprške, a da ne bude "prazan"

Grah je sam po sebi bogat bjelančevinama i složenim ugljikohidratima, ali i željezom, bakrom, fosforom pa meso u njemu uopće nije nužno. Puninu okusa daju začini i drugi sastojci

Foto: Maja Celing Celić
  • 14.153
  • 654
  • 0

Ćoravi grah, tako se u našoj kući zvalo varivo od graha kada u njemu nije bilo mesa, pa ni da zamiriši. Ova se verzija često pravila petkom ili tijekom korizme. U drugim slučajevima, kuhao bi se s kobasicom, slaninom, suhim žnjutićem (koljenica) ili što se već od "suhog" zateklo u kući. 

S obzirom da je grah sam po sebi bogat bjelančevinama i složenim ugljikohidratima, ali i željezom, bakrom, fosforom, meso u njemu uopće nije nužno. Puninu okusa daju začini i drugi sastojci. 

Zašto namakati grah?

Večer prije nego što ćete ga kuhati, grah namočite i ostavite u hladnoj vodi barem osam sati. Ovo se radi kako bi se izbjegla nadutost, ali i skratilo vrijeme kuhanja. Namakanjem se rastvaraju neprobavljivi šećeri, oligosaharidi pa se preporuča držati ga u vodi čak 24 sata. Takvu vodu bacite i isperite ga. 

U slučaju da niste dobro planirali ručak i stigli ga namočiti, prokuhajte grah u slanoj vodi nekoliko minuta te nakon kuhanja u ostavite da odstoji sat vremena. Bacite vodu, nalijte novu i ponovo ga stavite kuhati. 

Da bi dobio već spomenutu puninu okusa, osim graha, potrebna vam je glavica crvenog luka, 2-3 češnja češnjaka, lovorov list, ulje, mrkva, peršin, krumpir, sol, biber i dimljena crvena paprika. Za ovu verziju vam nije potrebna zaprška. 

Povrće mu daje gustoću i okus

U veću posudu stavite grah, ulijte vodu te ostavite mjesta za druge sastojke. Odmah dodajte sol, nekoliko listova lovora, biber te crveni i bijeli luk koje ste izmiksali u blenderu. Također, možete ga naribati na sitniji ribež, kako bi se što bolje skuhao i raskašio. Nakon luka ulijte i ulje. 

Očistite mrkvu, peršin i jedan krumpir koji će dodatno zgusnuti varivo. Stavite ih kuhati skupa s grahom, poklopite i kuhajte sve na laganoj vatri

Vrijeme kuhanja ovisi o dvije stvari

Vrijeme kuhanja ovisi o namakanju i vrsti graha. Primjerice, moja obitelj voli bijeli grah. Onaj većih zrna, tetovac, treba kuhati po dva, dva i pol sata dok je sitnijem, bijelom grahu dovoljno i sat i pol vremena. Zato je važno tijekom kuhanja provjeriti i probati je li zrno dovoljno kuhano. 

Dvadesetak minuta prije nego ćete ga ugasiti, izvadite krumpir, peršin, jednu mrkvu i dvije žlice zrna graha te ih izmiksajte u blenderu. Vratite kuhati, dobro promiješajte da se sjedini s ostatkom variva te dodajte dimljenu papriku. Ona daje puniji okus, mogli bismo reći - pravi "šmek" na dimljeno meso. 

Mora lagano kuhati 

Grah ima dugu povijest, a kako znamo, donijeli smo ga iz Amerike. Kuha se diljem svijeta i često kombinira sa žitaricama. Američki Indijanci su ga kuhali s kukuruzom pa danas imamo chili, Kinezi rižu i zlatni grah, Grci bijeli grah i kruh, Talijani grah s tjesteninom koji se i kod nas jede kao pašta fažol. U našim sjevernijim krajevima te u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj se kuha ričet, grah s ječmom. 

Mojoj se obitelji najviše sviđa grčka verzija pa u grah najčešće udrobimo kruh te uz njega jedemo kupus ili zelenu salatu, ali i mladi ili obični crveni luk. 

Kako vi kuhate grah? S mesom, bez mesa, zaprškom? Koliko dana ga jedete? :) Podijelite svoje recepte i savjete na našoj društvenoj mreži KLUB uz hashtag #tradicijskakuhinja


Fotoprilog


Tagovi

Grah Varivo od gaha Grah bez mesa Grah bez zaprške Kako Dimljena paprika Tradicijska kuhinja Recept


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]