Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 18.10.2022. 07:30

Kako se kuha marmelada od hokaido i butternut tikve?

Dio tikve možemo zamijeniti jabukom ili kruškom, a limun s narančom. Volite li rum, čokoladu ili vaniliju? Evo savjeta i trikova za marmeladu od tikve

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.854
  • 72
  • 0

Jednostavnost pripreme marmelade od hokaido ili butternut tikve, mogućnost miješanja s drugim namirnicama i stvaranje nevjerojatnih okusa doprinijela je sve većoj zastupljenosti ove slatke zimnice.

Ako želite nešto kremastiji i jači okus pravi izbor je hokaido, dok će butternut dati nešto lakši okus. Za obje tikve je važno da odaberemo zdrave plodove. U postupku pripreme najteža stavka je njihovo čišćenje i kuhanje. Marmelade se mogu pripremiti samo od skuhane tikve, ali joj se mogu dodati druge vrste voća, začini i pića. Tikve se odlično slažu s jabukama, kruškama, narančom, vanilijom, cimetom, rumom ili čokoladom.

Recept za marmeladu

Na količinu od 1 kg tikve bit će vam potrebna dva limuna, korica i sok, i između 350 i 750 g šećera. U ovom slučaju šećer je konzervans i veće količine znače dugotrajnost marmelade. Ako se odlučite za manje šećera, marmelada se u hladnjaku može čuvati do mjesec dana, dok maksimalna količina osigurava trajnost u smočnici i preko godinu dana.

Ako volite eksperimentirati, koricu i sok od limuna zamjenite s narančom, a dio tikve možete zamijeniti jabukom ili kruškom.

Korica limuna daje specifičan okus 

Igrajte se okusima

Prvi korak pripreme je da se plodovi operu, ogule i nareže meso na komade. Zatim se stavi u lonac, nalije vodom i kuha se dok ne postanu mekani. Drugi način je da ih kuhamo na pari. 

Skuhanu tikvu ocijedimo od vode i pasiramo. Ako volite da ostanu komadići, dovoljno će biti da koristite gnječilicu za krumpir kada su u pitanju manje količine.

Nije potrebno dugotrajno kuhanje poslije dodavanja limunovog soka i šećera

Koristite posudu koja ne zagorjeva, a pasiranu masu cijelo vrijeme lagano miješajte. Dodajte i naribanu koricu limuna te kuhajte sljedećih 5 minuta. Nakon toga ulijte sok od limuna i šećer te nastavite miješati. Sadržaj će postati rijeđi i potrebno ga je ukuhati.

Nije potrebno dugotrajno kuhanje kao što je to slučaj s pekmezom od šljiva ili da na dnu posude ostane trag kada povučemo žlicom. Marmelada je gotova kada postane gušća i dobije nešto tamniju boju, ne bude svijetla kao prije dodavanja šećera. Ona će se sama od sebe zgusnuti kada se ohladi.

Marmelada će se dodatno zgusnuti

Na kraju u gotovu marmeladu dodajte rum ili cimet, vaniliju ili čak čokoladu. Dok je još vrelo, sipajte u sterilizirane tegle, dobro zatvorite poklopcem i okrenite naopačke. Prekrijte dekicom i ostavite do sljedećeg dana se ohladi. Tek tada teglice spremite u smočnicu. 


Tagovi

Slatka zimnica Hokaido tikva Butternut tikva Marmelada Marmelada od tikve Duljina kuhanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!