Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica od cikle
  • 04.11.2019. 10:30

Kako sačuvati ciklu za zimu?

Cikla je nezaobilazno zimsko povrće koje možemo konzumirati na puno načina - kao ukiseljenu, čips ili sok. Ili ju možemo sačuvati u trapu kako bi bila svježa do proljeća.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 8.355
  • 230
  • 0

Cikla je jedno od najzdravijeg zimskog povrća. Bogata je vitaminom B, željezom, manganom, selenom, jodom, fosforom, bakrom, magnezijem i kalijem. Sadrži antioksidans betacijanin, pigment koji je zaslužan za intenzivnu crvenu boju cikle, a koji djeluje tako da sprječava proizvodnju nitrozamina, koji se dovodi u vezu s nastankom raka.

List cikle je također vrlo zdrav, o čemu smo na našem portalu već pisali. 

Cikla: Lišće zdravije od korijena - posijte ju

Ciklu za zimu možete pripremiti na više načina. 

Kiseljenje cikle

Uobičajeno je kiseljenje cikle, a ja to radim po starom obiteljskom receptu: 

5 kg cikle 
1/2 litre vode
1/2 litre jabučnog octa
45 dkg šećera
3 žlice vrhom soli
1/2 vrećice kima
naribani korijen hrena

Ciklu operite od zemlje i stavite kuhati u veći lonac. Kada zakuha, kuhajte ju pola sata, ako je veća, i do 45 minuta. U međuvremenu pripremite otopinu od vode, octa, šećera, soli, kima i hrena. Kada je cikla kuhana, ocijedite ju i dok je vruća, rukama gulite kožu (kada se ohladi, teže će biti maknuti koru). Dobro očistite ostatke kore te ciklu narežite na ploške. Prelijte ju pripremljenom otopinom i slažite u bocu. U svaku bocu dodajte tekućine da prekrije ciklu. Nakon toga ju dunstajte u vodi još 20 minuta. U slučaju da ćete staviti konzervans (5 grama na ovu količinu), nije potrebno dunstanje. 

Osim ovog načina, ciklu možete skuhati, očistiti i zamrznuti pa po potrebi vaditi iz zamrzivača i praviti salatu po želji. 

Čips od cikle

Od cikle možete napraviti i zdravi čips. Svježu ciklu operite, ogulite i narežite na tanke ploškice. Posolite ju, pobiberite (ili stavite druge začine po želji) i zalijte s malo maslinovog ulja, dobro promiješajte. Poslažite ploškice na pleh na kojega ste stavili papir za pečenje. Pecite u rerni 20 minuta na 100°C. 

Sušeno povrće - praktičan način izrade zimnice

Ciklu možete i sušiti, bez začina te kasnije koristiti u pripremi jela. 

Sok od cikle

Ako imate veću količinu ciklu, od nje možete pripremiti i sok. Imate li sokovnik, olakšat ćete si stvar. Dovoljno je svježu ciklu narezati na komadiće i ubaciti u sokovnik. Odlično se slaže s mrkvom, peršinom i celerom, a od voća s jabukom, narančom, mandarinom i limunom. Po želji zasladite. 

Ako nemate sokovnik, naribajte ciklu (i ostalo povrće i voće ako želite takvu kombinaciju) i ostavite da stoji nekoliko sati te pusti sok. Nakon toga ju stavite u gazu i istisnite sok. Spremite ga u boce, a ako ga želite duže čuvati, zamrznite ga ili sterilizirajte u pećnici. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. 

Naravno, ciklu možete čuvati i u trapu

Skladištenje korjenastog povrća

Tada ćete ju imati svježu preko čitave zime, a osim prethodnih recepata, odlična je svježe naribana u kombinaciji sa salatom od kupusa, ali i pečena u rerni s mesom i krumpirom. 


Povezana biljna vrsta

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Cikla Zimnica Kisela cikla Čips od cikle Sok od cikle Zamrzavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]