Cikla je nezaobilazno zimsko povrće koje možemo konzumirati na puno načina - kao ukiseljenu, čips ili sok. Ili ju možemo sačuvati u trapu kako bi bila svježa do proljeća.
Cikla je jedno od najzdravijeg zimskog povrća. Bogata je vitaminom B, željezom, manganom, selenom, jodom, fosforom, bakrom, magnezijem i kalijem. Sadrži antioksidans betacijanin, pigment koji je zaslužan za intenzivnu crvenu boju cikle, a koji djeluje tako da sprječava proizvodnju nitrozamina, koji se dovodi u vezu s nastankom raka.
List cikle je također vrlo zdrav, o čemu smo na našem portalu već pisali.
Ciklu za zimu možete pripremiti na više načina.
Uobičajeno je kiseljenje cikle, a ja to radim po starom obiteljskom receptu:
5 kg cikle
1/2 litre vode
1/2 litre jabučnog octa
45 dkg šećera
3 žlice vrhom soli
1/2 vrećice kima
naribani korijen hrena
Ciklu operite od zemlje i stavite kuhati u veći lonac. Kada zakuha, kuhajte ju pola sata, ako je veća, i do 45 minuta. U međuvremenu pripremite otopinu od vode, octa, šećera, soli, kima i hrena. Kada je cikla kuhana, ocijedite ju i dok je vruća, rukama gulite kožu (kada se ohladi, teže će biti maknuti koru). Dobro očistite ostatke kore te ciklu narežite na ploške. Prelijte ju pripremljenom otopinom i slažite u bocu. U svaku bocu dodajte tekućine da prekrije ciklu. Nakon toga ju dunstajte u vodi još 20 minuta. U slučaju da ćete staviti konzervans (5 grama na ovu količinu), nije potrebno dunstanje.
Osim ovog načina, ciklu možete skuhati, očistiti i zamrznuti pa po potrebi vaditi iz zamrzivača i praviti salatu po želji.
Od cikle možete napraviti i zdravi čips. Svježu ciklu operite, ogulite i narežite na tanke ploškice. Posolite ju, pobiberite (ili stavite druge začine po želji) i zalijte s malo maslinovog ulja, dobro promiješajte. Poslažite ploškice na pleh na kojega ste stavili papir za pečenje. Pecite u rerni 20 minuta na 100°C.
Ciklu možete i sušiti, bez začina te kasnije koristiti u pripremi jela.
Ako imate veću količinu ciklu, od nje možete pripremiti i sok. Imate li sokovnik, olakšat ćete si stvar. Dovoljno je svježu ciklu narezati na komadiće i ubaciti u sokovnik. Odlično se slaže s mrkvom, peršinom i celerom, a od voća s jabukom, narančom, mandarinom i limunom. Po želji zasladite.
Ako nemate sokovnik, naribajte ciklu (i ostalo povrće i voće ako želite takvu kombinaciju) i ostavite da stoji nekoliko sati te pusti sok. Nakon toga ju stavite u gazu i istisnite sok. Spremite ga u boce, a ako ga želite duže čuvati, zamrznite ga ili sterilizirajte u pećnici. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Naravno, ciklu možete čuvati i u trapu.
Tada ćete ju imati svježu preko čitave zime, a osim prethodnih recepata, odlična je svježe naribana u kombinaciji sa salatom od kupusa, ali i pečena u rerni s mesom i krumpirom.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica