Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kora banane
  • 28.12.2019. 10:00

Kako sa korom banane prihranjivati biljke?

Kora od banane vrlo je korisno đubrivo za cveće koje je unutra, ali i ono koje uzgajamo napolju. Takođe, korisno je i za sadnice povrća, ali i voća.

Foto: Lucija Bencarić
  • 6.757
  • 129
  • 0

Poznato je kako je banana najveći izvor kalijuma u ishrani ne samo ljudi već i biljaka. Kalijum u biljci ima značajnu ulogu u aktivaciji enzima i regulaciji propustljivosti ćelijskih membrana. Biljke dobro obezbeđene kalijumom, otporne su na posledice suše i bolesti.

Kora banane bogata je i vitaminima, a sadrži i kalcijum i magnezijum, koji su važni za rast i razvoj biljke.

Đubrivo od kore banane deluje na sličan način kao i ostala đubriva napravljena od biljnih ostataka. Ispušta kalijum, azot i ostale elemente u zemljište, dajući biljci na taj način potrebne hranljive materije. Banane se često prskaju pesticidima pa je dobro da kod primene budete oprezni i da dobro operete koru ili, ako je moguće, koristite banane iz ekološkog uzgoja.

Tečno organsko đubrivo

Đubrivo od kore banane može jednostavno da se napravi. Kore dobro operite i stavite u posudu sa vodom (da voda prekrije kore). Ostavite ih da odstoje u vodi. Nakon nekoliko dana (u zavisnosti od temperature vazduha) dobićete tečnost bogatu mineralima sa kojom možete da zalivate sobno bilje, biljke u bašti, ali i voćke. Za bolju primenu, kore od banana pre potapanja, ostavite da se prosuše na suncu.

Odaberite pravo đubrivo za vaše biljke

Dodavanje u već postojeći kompost

Koru od banane možemo naseckanu ili čitavu da stavimo u već napravljeni kompost. Kakvu god stavili, ona ne može pogoršati kompost već može samo da mu poboljša učinak. Bitno je samo da se stavi što dublje kako miris od banane ne bi privukao štetočine poput miševa ili pacova, upozorava stonefamilyfarmstead.com.

Prihrana sadnica

Za vreme sadnje u zemlju se zajedno sa semenom pomeša sitno iseckana kora banane. Na taj način osigurava se dodatna vrednost hranljivih materija za vreme klijanja i smanjuje se mogućnost gubitka semena.

Kora banane za sobne biljke i plastenike

Za sobne biljke koje u kući nemaju dovoljne količine svetlosti, magnezijum je jako bitan jer podstiče fotosintezu. Đubrenje biljke sa korom od banane imaće blagotovorno dejstvo. Dovoljno je iseći koru na komadiće i ukopati u zemlju.


Tagovi

Banana Đubrivo Ekološki uzgoj Pesticidi Kalijum Hranljive materije Domaće đubrivo


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer