Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva sudovnjača
  • 08.10.2017. 17:00

Kako osušiti tikvu sudovnjaču?

Osušene tikve sudovnjače koriste se za izvlačenje vina i drugih pića iz buradi, za dekoracije, izradu suvenira, posuda, za rezbarenje i oslikavanje.

Foto: ignatov / Pixabay
  • 3.478
  • 78
  • 1

Tikve sudovnjače plene lepotom svojih oblika i boja. Osušene tikve sudovnjače koriste se za izvlačenje vina i drugih pića iz buradi, za dekoracije, izradu suvenira, posuda, za rezbarenje i oslikavanje. Dobro osušene tikve mogu da se čuvaju 20 godina.

Berba plodova tikvi sudovnjača

Za sušenje se uzimaju plodovi od 100 do 500g. Suviše velike plodove je teško kvalitetno osušiti. Plodove tikve, koji su bili izloženi mrazu i niskim temperaturama, a nisu u potpunosti dozreli, ne treba uzimati za sušenje.

Tikve koje nameravamo da sušimo i čuvamo trebalo bi da beremo tek kada su potpuno zrele, u oktobru.

Optimalan trenutak berbe je kada je plod smeđe boje, drška suva i da noktom ne možemo da zaparamo pokožicu ploda.

Ubran plod mora na sebi da ima dršku sa nekoliko cantimetara stabljike. Ukoliko je drška suviše duga, možemo je skratiti, ali ne sme biti kraća od 5 cm. Nakon berbe obratiti pažnju na manipulisanje plodom tikve. Tikva ne sme da se baca, gnječi, pritiska, da se na nju stavljaju teški predmeti. Oštećena mesta su ulazna vrata za prouzrokovače propadanja i truljenja ploda.

Sušenje tikvi

Nakon berbe, tikvama možemo kratkotrajno ukrasiti stanove, kuće, terase. Bez sušenja trajnost tikvi je dva meseca.

Površina ploda se prvo opere krpom natopljenom toplom vodom, sa malo deterdženta. Pre sušenja, može se dezinfikovati. Dovoljno je da se plodovi prebrišu krpom natopljenom u alkohol.

Tikve koje sušimo bi trebalo da čuvamo na suvom i senovitom mestu. Tikva ne sme biti izložena direktnim sunčevim zracima. Vremenski period sušenja traje od tri sedmice do nekoliko meseci, u zavisnosti od veličine i oblika ploda.

Znak da je plod tikve osušen - kada je protresemo začujemo zveckanje sasušenih semenki u unutrašnjosti ploda.

Za sušenje ploda tikve od izuzetnog značaja je cirkulisanje vazduha - ventilacija. Proces sušenja trebalo bi da bude postepen. Proces dozrevanja i sušenja se ne može ubrzati. Vlaga iz ploda postepeno izlazi kroz pore na površini ploda i kroz dršku. Postoji proces sušenja tikve u mikrotalasnoj peći, ali tu se plodovi više peku nego suše i ovakvi plodovi se ne mogu dugo očuvati.

Prilikom sušenja, neke tikve će imati neprijatan miris. Držite tikvu na terasi. Podrumi, ormari, kuhinje nisu pogodni za sušenje.

Potrebno je pregledati plodove

Povremeno izvršite pregled plodova koje ste stavili na sušenje. Ukoliko na površini ploda primetite promene u vidu pega, lagano ih pritisnite prstom i ukoliko su mekani, takve plodove odvojite od plodova koje ćete nastaviti da sušite.

Na površini ploda se, pod uticajem vlage koja se izdvaja iz ploda tokom sušenja, pojavljuje plesan. Nju možete obrisati suvom krpom, ali ona će iznova da se pojavljuje.

Sušenje plodova ukrasnih tikvi traje od tri nedelje do šest meseci. Lagenarije - tikve sudovnjače ubrane u oktobru, biće suve tek u martu. Na dužinu procesa sušenja, uticaj ima vrsta, oblik i veličina ploda.

Tretman osušenog ploda

Osušene plodove trebalo bi potopiti u posudu sa toplom vodom u trajanju od pet minuta. Prekriti krpom natopljenom u toploj vodi i povremeno okrenuti tikvu i preliti toplom vodom. Nakon toga se žicom za suđe ostruže površinski sloj. Zbog natapanja u toploj vodi površinski sloj i sve nečistoće se lako ukanjaju. Ovako očišćen plod se ostavi da se prosuši.

Oštrim nožem sa dugim sečivom izreže se vrh tikve oko drške (peteljke). Otvor može da se načini i uz pomoć bušilice. Otvor može biti okrugao, petougaon ili šestougaon. Okrugli otvor se koristi kada plod koristimo za čuvanje tekućine ili drugih materija. Može da se začepi čepom od plute odgovarajuće veličine. Petougaoni ili šestougaoni otvor koristi se kod izrade posude sa poklopcem. Rez treba da bude ukošen, kako vrh ne bi upadao. Unutrašnjost dobro očistiti i istresti semenke.

Osušene plodove možemo oslikavati ili rezbariti. Za oslikavanje je najbolje izabrati tikve sa ujednačenom bojom površine.

Osušen plod, koji nećemo rezbariti ili oslikavati, premaže se braon kremom za cipele, voskom ili lanenim uljem, kako bi dobio lepu nijansu i duže trajao.

Foto: ignatov / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!