Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovci na tartufe
  • 12.05.2017. 09:00

Kako obučiti psa traženju tartufa?

Stručnjaci ističu da se većina lovačkih pasa može dresirati za pronalaženje tartufa, međutim najbolji u njihovom pronalaženju su pasmine lagotto romagnolo i labrador.

Foto: Donnetta Murray, Mia Dolce Italia / Pinteras
  • 21.607
  • 225
  • 0

Tartufi, najskuplje gljive na svijetu, jedinstvene su jer se jedine od svih vrsta jestivih gljiva ne mogu uzgajati na umjetan način. Zato ne treba čuditi da im cijena dostiže od 2.000 do vrtoglavih 8.000 eura po kilogramu.

Međutim, tartufe bi čovjek teško mogao pronaći sam da nema pomoćnika - psa.

Pasmine za obuku

Stručnjaci ističu da se većina lovačkih pasa može dresirati za pronalaženje tartufa, međutim najbolji u njihovom pronalaženju su pasmine lagotto romagnolo i labrador.

Ovi psi nemaju baš urođene instinkte za "lov" na tartufe, ali su najbolji učenici u ovom poslu. Ipak, i jedna i druga pasmina bi se trebala dresirati od najmlađeg uzrasta, kako bi vlasnik došao do željenog cilja. Ovi psi moraju proći obuku kroz šumu, gdje ima tartufa. Ovaj posao nikako ne trebaju učiti u dvorišu, a što ranije počnu, to će biti uspješniji u svom poslu.

Obuka na tartufe bi otprilike trebala početi kada štene napuni tri mjeseca. Sa štenetom, obavezno, mora ići osoba koja najviše vremena provodi sa psom, odnosno osoba koja je obučena za traženje tartufa.
Ne treba vasti zavara to što je štene u pitanju, jer obuka od starta treba biti profesionalna. Osmišljena je u nekoliko faza, koje su prilagođene uzrastu psa - od igre do profesionalnog traženja.

Faza 1

U prvoj fazi se pas obučava kroz igru. Naime, štenetu dajte komad tartufa, koji može njuškati i pojesti. Ova faza je vrlo bitna, jer se na taj način pas navikava na miris tartufa.

Faza 2

U drugoj fazi, svom psu napraviti mini nalazišta. Trebali bi iskopati rupe na dubini između jednog i tri centimetra. Stavite komade tartufa ili kruha namazanog uljem od tartufa, kako bi ih pas mogao nanjušiti, pronaći i otkopati njuškom. Kad god vaš pas pronađe tartufe, nagradite ga poslasticom za pse.

Faza 3

Sada je pas već nešto stariji i trebalo bi s njim raditi ozbiljnije. Krenite zakopavati tartufe na dubini od 10 do 20 centimetara. S obzirom da je riječ o mnogo većoj dubini, pas će se morati dobro potruditi da ih nanjuši, a ako i kada to učini, počinje kopati šapama. Kada pronađe tartufe, također ga pohvalite i nagradite.

Faza 4

Ovo je i najozbiljnija faza, kroz koju se pas obučava krenuti na teren u šumu. Poslije ove faze spreman je za potragu. U ovoj fazi obuke, koriste se stariji i obučeniji psi, koji s mlađima odlaze u šumu. Tada je princip sljedeći: kada stariji "kolega" pas nanjuši, odnosno pronađe tartufe, treba ga odmaknuti od rupe i pozvati mlađeg psa da dođe na to mjesto kako bi iskopao gljive. U ovoj završnoj fazi pas se potpuno navikava na šumu i razne mirise u njoj.

Cijeena lovaca na tartufe

Psi prilagođeni za ovaj posao su iznimno skupi. Ukoliko želite psa koji se koristi isključivo za pronalaženje tartufa, lagotto je idealan. Njegova cijena je 500 eura. Poznavatelji navode da ih pojedinci prodaju i za 200 eura, ali oni mogu poslužiti kao kućni ljubimci, a nikako kao "lovci" na tartufe. Oni su obično nastali iz incesta, pa njihova genetika nije najbolja.

Lagotto romagnolo

Lagotta je najlakše obučiti jer on ima prirodni instinkt u traženju tartufa i njuh mu je istančan. Vrlo su odani vlasniku, lako ih je dresirati i lako se socijaliziraju. Laki su za održavanje i nisu pretjerano zahtjevni kada je riječ o hrani.

Mada je riječ o lovačkim psima, oni se danas koriste isključivo u pronalaženju tartufa, a nikako kao klasični lovački psi.

Inače, lagotto je pasmina koja je nastala u 16. stoljeću, a domovina im je Italija. Odlični su plivači, ljudi su ih najviše koristili u područjima gdje su većinom bile isušene močvare pa su tada i prilagođeni za pronalaženje tartufa.

Miroljubivi, dobri i laki za dresuru - labradori

Labrador

Druga pasmina pasa, koja se također lako dresira u pronalaženju tartufa, jesu labradori i labrador retriver. Ovo su inače i najpopularnije pasmine pasa na svijetu, jer su miroljubivi, dobri, vole društvo, nisu agresivni i obožavaju djecu.

Spadaju u kategoriju pasa koji se lako dresiraju, zato ih smatraju i najposlušnijim psima. Koriste ih i kao službene pse, pse vodiče slijepim i slabovidnim osobama, ali najčešće kao kućne ljubimce. Uz ove karakteristike svrstali su ga također u najpopularniju pasminu za traženje tartufa. Uz profesionalnu dresuru, postaju velika konkurencija lagottu.

I pudlica uspješna u pronalaženju tartufa!

Možda će vas iznenaditi podatak da postoji još jedna pasmina koja sa velikim uspjehom pronalazi tartufe, a riječ je i pudlici, koja je nepravedno zapostavljena. Nju danas nitko ne koristi za ovaj posao. Pudlica, prema nekim izvorima, potiče iz Njemačke, mada se danas smatra da je riječ o psu francuskog podrijetla.

Kroz povijest, pudlice su se koristile kao psi aporteri u lovu na patke, guske i ostale vodene ptice, a zbog svog izvrsnog njuha koristili su ih i za traženje tartufa. Danas su pudlice uglavnom kućni ljubimci.

Foto: Donnetta Murray, Mia Dolce Italia / Pinteras; Tyler Allen , steve_rousseau / Flickr


Tagovi

Tartufi Labrador Pas Lagotto romagnolo Pudlica


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.