Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzdignute gredice
  • 17.02.2020. 18:00

Kako napraviti uzdignute gredice

Prvo što trebate odrediti je položaj gredice. Površina zemlje za gredicu mora biti ravna, na osunčanom mjestu kako bi biljke dobivale 6 do 8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. U pogledu veličine, uobičajena širina je 1,4 m, a dužina 2,5 m do 3,7 m. 

Foto: Depositphotos/nieriss
  • 12.682
  • 671
  • 1

Uzdignute gredice odličan su izbor za one koji, primjerice, nemaju dovoljno vremena i(li) prostora za vrt, a ipak žele uzgojiti dio svog povrća i voća, ili za one koji na raspolaganju imaju loše zemljište ili im je jednostavno teško saginjati se, kopati, plijeviti. 

Idealne su i za manja dvorišta, a mogu izgledati i vrlo atraktivno

Ova vrsta gredica je zapravo veliki kontejner za sadnju bez dna i vrha. Potreban vam je samo okvir, sunčano mjesto i kvalitetno tlo. 

U ovakvim gredicama je bolja drenaža te dublje ukrojenjivanje. Sadnja u ovakvoj zemlji daje potpunu kontrolu nad sadržajem tla, što je posebno važno ondje gdje je postojeće tlo puno kamenito, siromašno hranjivim tvarima ili zakorovljeno. 

Pripazite na izbor građe za gredice

Pri izboru drvne građe pazite da ona nije tretirana pod pritiskom i uljnim premazom jer se ove kemikalije mogu ispuštati tijekom godina. 

Građa koja je idealna za izgradnju visokih gredica je cedar koji je skuplji od ostalih vrsta, ali će trajati godinama. Također, drvo ariša, debljine 5 centimetara moglo bi trajati deset godina. Izbjegavajte korištenje željezničkih pragova jer su tretirani kreozot uljem koje je toksično. 

Rana sjetva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Alternativa za drvo su betonski blokovi ili cigle, ali imajte na umu da će beton vremenom povećati pH tla pa ćete u skladu s tim morati i izmjeniti zemlju gredice. 

Na tržištu postoje gotovi okviri od plastike koje trebate samo montirati u vrtu.

Dubina od 30 cm je idealna 

Prvo što trebate odrediti je položaj gredice. Površina zemlje za gredicu mora biti ravna, na osunčanom mjestu kako bi biljke dobivale 6 do 8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. U pogledu veličine, uobičajena širina je 1,4 m, a dužina 2,5 m do 3,7 m. 

Dubina gredice je varijabilna, ovisno o tome što želite uzgajati, a minimalna dubina je 15 cm. Većini biljaka je potrebno 15 do 30 cm za korijenje pa je 30 cm dubine idealno. Naravno, za one koji se ne mogu saginjati, gredica može biti i dublja, odnosno viša. 

Prije nego postavite gredicu, razrahlite tlo na kojoj će ona stajati. Za bolje ukorjenjivanje možete ukloniti gornji sloj, iskopati još jedan, pomiješati ih i vratiti. 

U slučaju da gredicu želite postaviti na mjesto kojeg zauzima travnjak, na željenu površinu postavite karton, ceradu ili slični materijal kako biste suzbili rast trave. Ovaj proces traje oko 6 tjedana, ovisno o vremenskim prilikama. Nakon toga travu uklonite. 

Da bi gredica bila čvrsta, u svaki kut postavite kolce. U slučaju da je gredica duža, postavite i po jedan na sredini dužeg pravca. Zabijte ih oko 60 cm u zemlju. Postavite drvene daske tako da budu nekoliko centimetara u zemlji. Da biste pričvrstili daske na stupove, koristite pocinčane čavle. Dodajte i drugi red dasaka. 

Najvažnija je mješavina zemlje 

A sada slijedi najvažnije - mješavina zemlje koju ćete postaviti u gredice. Neka to bude mješavina gornjeg sloja tla (kojega ste donijeli iz vrta, s kakvog drugog zemljišta i sl.), komposta i drugog organskog materijala poput stajskog gnoja, kako bi biljke bile opskrbljene hranjivim tvarima. 

Imajte na umu da će se ovakva mješavina brzo sušiti što u proljeće i jesen nije problem, no ljeti će biti potrebno malčirati ju slamom, sijenom i sličnim materijalima, kako bi zadržali vlagu. Često zalijevanje je presudno kod podignutih gredica, posebno u ranim fazama rasta biljaka. U slučaju da je potrebno, odnosno ako se zemlja slegne, dodajte sloj zemlje. U gredicu možete postaviti i sustav navodnjavanja "kap po kap". 

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Za dimenzije od 1,4 x 2,5 metra i dubine 25 cm, potrebno je 60 litara gornjeg tla (pazite da ne sadrži korov i štetnike), 80 litara tresetne mahovine ili sličnog materijala koji će zadržavati vlagu, 50 do 80 litara komposta ili zrelog stajskog gnojiva, usitnjeno lišće ili suha pokošena trava (pazite da nije tretirana herbicidima ili da je u njoj zadržano sjeme). 

Sastojke promiješajte i postavite u gredicu. Svako malo lagano zbijte rukama, ali ne previše da ne dobijete zbijeno tlo. 

U kasnu jesen ovakvu gredicu možete prekriti najlonom ili staklenim okvirima pa može poslužiti kao mali plastenik


Tagovi

Uzdignute gredice Povišene gredice Mješavina zemlje Kako Materijal Drvo Dimenzije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]