Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jednostavni recepti
  • 01.01.2023. 13:30

Kako napraviti prirodni balzam za njegu kože?

Ljekovito bilje, biljna i eterična ulja, koriste se za njegu kože lica i tijela od davnina.

Foto: Martina K. Antelj
  • 2.166
  • 135
  • 0

Prije nego su se pojavile kreme, serumi i brojni drugi moderni preparati, žene su imale svoje male tajne za uljepšavanje i svježiji izgled. Nije nepoznato da se ljekovito bilje, biljna i eterična ulja, koriste se za njegu kože lica i tijela od davnina.

Prednosti prirodne kozmetike u odnosu na komercijalne proizvode su u tome što se koriste materijali vrlo slični sastavu naše kože. Klasična kupovna kozmetika koristi derivate dobivene destilacijom nafte poput parafina i vazelina, a osim toga puna je konzervansa koji često izazivaju kožne reakcije, pa čak i alergije.

U prirodnu se ne dodaju konzervansi, a tvari iz nje koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice, te se time hrani. 

Njega usana

Ovaj put pozornost posvećujemo njezi usana prirodnim proizvodima. Njima je potrebna posebna njega tijekom cijele godine, jer su usne izložene vanjskim utjecajima poput vjetra, temperature, vlage i UV zraka. No, kvalitetna zašita važna je posebice u zimskom periodu kako ne bi postale suhe i ispucale. A pravilnom njegom možete jednostavno djelovati protiv toga.  

Na bazi pročišćenog pčelinjeg voska i shea maslaca

Dobrobit domaćeg balzama je prije svega u tome jer ste stavili provjerene sastojke, odlične za vašu kožu, a usne vam neće biti suhe pola sata nakon nanošenja, kao što je to često slučaj kod kupovnih. On također dugo traje jer je potrebna jako mala količina da biste usne potpuno nahranili.

Rade se na bazi pročišćenog pčelinjeg voska i shea (karite) maslaca. Pčelinji vosak - osim što hrani, ima omekšavajuća i protuupalna svojstva, te stvara fini zaštitni sloj na koži koji će spriječiti isušivanje. U balzamu služi za zgušnjavanje kako biste ga nesmetano mogli nositi sa sobom i na toplijim temperaturama. Shea maslac hrani kožu i štiti od isušivanja i UV zračenja, budući da je prirodni UV faktor 4.

Osim ova dva sastojka, za izradu balzama koriste se i druga kruta ulja i maslaci, poput kokosovog ulja i kakao maslaca koji njeguje i dubinski hrani kožu, sadrži mnogo antioksidansa te pomaže zaliječiti probleme osjetljive kože poput ekcema i dermatitisa. Koriste se i hladno prešana ulja koja imaju ljekovitu i hranidbenu vrijednost, te eterična ulja, a mogu se dodati i lanolin i glicerol.

Jednostavne recepture

Znate li da možete jednostavno napraviti balzam i u kućnoj radinosti, koji će vam čak i više odgovarati od onog kupovnog? Za izradu potpuno prirodnog balzama, a kojeg možete koristiti i za ostale suhe dijelove tijela, bit će vam potrebi sljedeći sastojci:

  • 8 grama shea maslaca (u zamjenu možete koristiti i kakao maslac, kokosovo ulje ili kombinaciju sva tri sastojka)
  • 2 grama pčelinjeg voska
  • 3 kapi eteričnog ulja po želji ( lavanda, vanilija, slatka narandža i sl.)

Druga receptura je također jednostavna, uz dodatak lanolina:

  • 2 g shea maslaca
  • 2 g kakao maslaca
  • 2 g kokosovo ulja
  • 2 g lanolina
  • 2 g pčelinjeg voska
  • 0,5 g biljnog ulja po želji
  • 3 kapi eteričnog ulja po želji

Postupak izrade

Za izradu balzama potrebna je vodena kupelj, dakle na laganu vatru stavimo posudu s vodom, u koju potom uronimo laboratorijsku čašu ili posudu sa sastojcima koje trebamo otopiti. Količina vode treba biti otprilike tolika da malo prelazi razinu materijala u uronjenoj laboratorijskoj čaši. 

Vodena kupelj je spremna kada se na dnu posude počnu stvarati sitni mjehurići

Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati sitni mjehurići. Promiješajte sve navedene sastojke, osim eteričnog ulja kojeg dodajete na kraju, te posudu sa sastojcima stavite u vodenu kupelj koja se grije na temperaturi ne većoj od 70 Celzijevih stupnjeva. Nakon što se sastojci otope i sjedine, izvadite zdjelu iz vrele vode i dodajte eterično ulje. Smjesu odmah izlijte u željene posudice i ostavite da se ohladi i stisne. 

Sada vam samo preostaje da uživate u svom prvom prirodnom balzamu za usne. No, ako vam je i dalje lijeno da pokušate sami izraditi vlastiti balzama za usne, svoj primjerak kao i drugih prirodnih proizvoda poput krema za lice i ruke na bazi ljekovitog bilja, pilinga, maski za lice i drugih prirodnih proizvoda, možete potražiti i na Facebook stranici Koka Mimi ili Instagramu.


Tagovi

Prirodna kozmetika Balzam za usne Njega kože Suha koža Recept


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]