Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medica
  • 25.11.2022. 07:30

Kako napraviti lekovitu medovaču? Predlažemo tri recepta

Ukusni aperitiv posle kog nema osećaja mučnine, glavobolje ili slabosti. U pripremi je najbolje koristiti lozovaču i lipov ili bagremov med.

Foto: Depositphotos/Shaiith79
  • 6.549
  • 209
  • 0

Jedno od najstarijih pića koje se konzumira i danas jeste medovača ili medica. Ovaj liker od rakije i meda je svoju popularnost stekao i zbog svoje lekovitosti, pod uslovom da se umereno konzumira. Za pripremu se koristi rakija šljivovica, kajsijevača, dunjevača ili viljamovka, a najbolja je lozovača jer nema mirisa. Sadržaj alkohola je oko 35 odsto. Više alkohola daje prejako piće i gubi se ukus likera. Od meda najbolji je lipov ili bagremov. Med iz četinarskih šuma treba izbegavati, jer ove vrste daju gorčinu gotovom proizvodu.

Lekoviti liker

Pčelinji proizvod daje ovom piću niz pozitivnih osobina. Kako se ne obrađuje na visokim temperaturama, med zadržava svoju lekovitost. Konzumiranje pomaže oporavku tela posle teškog fizičkog napora ili prehlade, povećava izdržljivost.

Naročito pozitivno deluje na digestivni trakt jer sprečava nastanak upalnih procesa u njemu. Pozitivno deluje na apetit i varenje. Reguliše rad endokrinog sistema i poboljšava cirkulaciju. Deluje protiv virusa i bakterija.

Zanimljivo je da posle pijenja medovače nema osećaja mučnine, glavobolje ili slabosti. Ipak, oprez je potreban jer povećava krvni pritisak. Njen kvalitet zavisi od kvaliteta upotrebljenih rakije i meda. Preporučuje se da se poslužuje topla.

Jednostavno se priprema

Postoje mnogobrojni recepti za pripremu, a za sve je zajedničko da su jednostavni. Glavni sastojci su med i rakija, a mogu se dodavati limun, đumbir, razno lekovito i začinsko bilje i slično. 

Recept sa šljivovicom

Za pripremu po ovom receptu neophodno je: jedna litra šljivovice, 400 mililitara flaširane ili destilovane vode, 300 grama meda. U rakiju dodamo med i promešamo, a zatim dodamo vodu. Rastvor se prelije u staklene tegle koje dobro zatvorimo i ostavimo na tamnom mestu sledećih jedan do dva meseca. Redovno se treba mućkati, jer će se tako med rastopiti.

Nakon toga sadržaj se profiltrira i prelije u staklene boce. Jačina pića zavisi od sadržaja alkohola u rakiji i dodate količine vode.

Medovača s limunom

Po ovom receptu dobivamo piće koje ima aromu na limun, a ako se koristi i sok, blago kiselkasti ukus. Za pripremu će vam biti potrebni: jedna litra 40-odstotne rakije, 300 do 400 grama meda, korica jednog limuna i 0,1 do 0,3 litre vode.

Rakiju zagrejati do maksimalno 40 stepeni Celzijusa i dodati joj med. Mešati dve do tri minute kako bi se rastvorio. Preliti u staklenu teglu, dodati koricu i po želji sok limuna, zatvoriti i povremeno promućkati sledeće dve sedmice. Posle toga se profiltrira i prelije u flaše. Najbolje je da odstoji oko mesec dana pre konzumacije. Pored korice limuna možemo dodati i pet do šest listova mente.

Recept s belim vinom i vanilom

Biće nam potrebno 3,5 litara lozovače 45-odstotne, tri decilitra belog vina, tri decilitra flaširane vode, dva kilograma meda, štapić vanile.

Sve se pomeša u loncu i zagreje do maksimalno 40 stepeni Celzijusa kako bi se med rastopio. Meša se nekoliko minuta i zatim prelije u staklene tegle. Kako bi se poboljšao ukus, možemo u svaku teglu dodati komadić štapića vanile ili neki od začina (nana, menta, đumbir) i dobro zatvorimo. Ostavi se sledeće tri sedmice. Poželjno je da se sadržaj protrese, jer dolazi do taloženja meda. Na kraju tog perioda med je razložen, potrebno je procediti kroz filter papir ili gazu i preliti u flaše koje dobro zatvorimo.


Tagovi

Liker Medovača Rakija Med Medica Kako Recept


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]