Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrada terarija
  • 06.05.2022. 13:30
  • Brodsko-posavska, Slavonski Brod

Kako napraviti i održavati biljni terarij?

Kada se terarij otvori miris mu treba biti po šumi, a ne po ustajalom prostoru, otkrio je za Poljoprivrednu televiziju Luka Grgić koji izrađuje ova živa umjetnička djela.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.645
  • 100
  • 0

Brođanin Luka Grgić bavi se izradom biljnih terarija, a svaki njegov rad je unikatan i plod mašte.

"Ljubav prema biljkama prenio mi je srednjoškolski profesor, a par godina nakon završetka škole samostalno sam se počeo baviti izradom terarija", kazao je ekipi Poljoprivredne televizije i pokazao kako nastaju ta živa umjetnička djela.

Stakleni terarij koji je donio je radio tiffany tehnikom. Od rezanja, lemljenja do spajanja. U njega, kaže, prvo stavljamo drenaže, a mogu se koristiti kamenčići ili specijalne kuglice za drenažu.

Odabir biljaka

"Svrha im je da sav višak vode ostane na dnu i spriječi truljenje biljaka", pojasno je Luka. Nakon toga, dodaje, stavi se aktivni ugljen čiji je cilj spriječiti nastanak patogenih bakterija koje mogu izazvati odumiranje biljaka.

Sljedeći korak je tanki sloj mahovine kojim se želi spriječiti miješanje zemlje s drenažom, a ujedno služi i kao filter za vodu. "Nakon toga na nju se doda zemlja na koju se također posipa aktivni ugljen", pojašnjava.

Biljke koje stavlja u terarij su najčešće fitonija, peperomija, fikus, šumske trave, sedumi, bršljan, paprat i slično. "Oko njih se doda mahovina i sve se lagano poprska vodom", objašnjava.

Obratite pažnju na miris i vodu

Nakon dva do tri tjedna doznat ćemo jesmo li bili uspješni u izradi biljnog terarija, a Luka kaže da miris kada se on otvori mora biti po šumi, a ne po ustajalom prostoru.

Što se tiče održavanja, treba paziti na vodu. "Ako se na staklu nakupe kapljice trebamo otvoriti terarij da višak izađe van", savjetovao je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Biljni terarij Luka Grgić Izrada Održavanje


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.