Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje čvaraka
  • 21.01.2023. 18:00

Kako napraviti čvarke u masti, paštetu i prženicu?

Donosimo tri recepta koji osim što omogućavaju čuvanje čvaraka, danas su i posebno cenjena tradicionalna jela.

Foto: Depositphotos/9VIPDesignUSA
  • 236
  • 42
  • 0

Ljubitelji čvaraka nastoje da produže sezonu njihovog konzumiranja i čuvanja. Iz tog razloga nastali su brojni recepti, a mnogi su tradicionalni i prenose se iz generacije u generaciju.

Čvarci u masti

Najjednostavnije konzervisanje je zalivanje rastopljenom mašću. Orijentaciono će vam za dva do tri dela čvaraka biti potreban jedan deo masti. Na dno posude ulijemo sloj rastopljene masti, a zatim dodamo čvarke i dobro ih pritisnemo rukom da što više stane. Zalijemo rastopljenom mašću da prodre u sve prazne prostore, da bude i na vrhu.

Komadi čvaraka ne smeju da vire i budu u kontaktu s vazduhom. Čuva se na hladnom, tamnom i suvom mestu.

Pašteta od čvaraka

Još jedna zimska poslastica koju možemo napraviti je pašteta. Recepata je mnogo, a osnovu čine čvarci koji se sitno samelju s ostalim sastojcima. Ako koristite ručnu mašinu za mlevenje mesa dobro je dva puta da ih sameljete kako bi se pašteta bolje mazala.

U zavisnosti od vašeg ukusa dodaju se crveni i beli luk, skuvano jaje ili samo žumance, kiseli krastavčići, majoneza, so, biber, mlevena začinska paprika i drugi začini. Crveni luk može da se dodaje sirov ili da ga prodinstamo, a što zavisi od ukusa i koliko dugo ćemo čuvati paštetu. Kada se koristi dinstani, duže traje. 

Uzmite manju glavicu crvenog luka, oko 80 grama, usitnite i prodinstajte. Kada se ohladi, dodajte 200 grama čvaraka, jedan do dva čena belog luka, dva kuvana jajeta.

Sve se dobro samelje i doda jednu kašiku majoneze, so i biber. Na kraju se sve dobro izmeša i čuva u frižideru.

Čvarci se mogu iskoristiti na puno načina (Foto: M.Pavlović)

Prženica ili sprža

Ovo jelo se pravilo u zimskom periodu i pripremalo od čvaraka i junetine, ali i svinjetine. Sveže meso treba biti bez masnoće.

Potrebno je 300 grama junetine, 200 grama čvaraka, malo vode i začini.

U šerpu uspemo čvarke i prelijemo ih vodom. Ostavimo da nabubre i tek tada uključimo šporet na nižu temperaturu. Kada proključa, doda se meso isečeno na veće kocke, poklopi i ostavi da kuva naredna dva do tri sata. Komadi mesa treba da se doslovno raspadaju, a tečnost da ispari. Poslednjih pet minuta mešamo kašikom da se sve ujednači i da ne zagori. Dodamo so, biber, samlevenu suvu papriku, a po originalnom receptu dodaje se i ljuta tucana paprika.

Kada je gotovo, prebaci se u pliću posudu i razvuče u sloj debljine oko tri centimetra. Zbog masnoće iz čvaraka, kada se ohladi, prženica će biti stvrdnuta. Čuva se u frižideru. Može da se koristi sama ili se uprži sa jajima, naseče za sendviče ili kao popularni "finger food".


Tagovi

Čvarci Čvarci u masti Pašteta od čvaraka Prženica Sprža Tradicionalni recept Finger Food


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]