Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fermentisana zimnica
  • 19.10.2022. 07:30

Kako kiseliti paprike punjene kupusom bez vinobrana i konzervansa?

Jednostavan recept za koji vam je potrebno samo četiri sastojka - paprike, kupus, voda i so.

Foto: Depositphotos/cristina.murariu88
  • 14.713
  • 724
  • 0

Među omiljenom zimnicom svoje mesto su obezbedile i paprike punjene kupusom. Za ovu tradicionalnu, fermentisanu salatu biće vam potrebno kvalitetno povrće, so i voda. Staklene tegle ili plastičnu posudu dobro operite, kao i poklopce.

Samo četiri sastojka

Za ovaj recept biće nam potrebno tri do četiri kilograma kupusa, oko 5,5 kg paprika babura ili paradajzuša srednje veličine, so za solenje, pet litara vode i 150 gr soli za presolac.

Glavice kupusa očistite od spoljašnjeg oštećenog lista i odsecite deo korena. Isecite ga sitno kao kada pravite ribanac.

Kiseli kupus u tegli - kako ga pripremiti i čuvati

Nariban kupus posolite manjom količinom soli, oko dve kašike, rukama izmešajte i izgnječite. Ostavite ga sledećih sat vremena kako bi postao mekaniji i pustio svoj sok.

Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistimo od peteljke i unutrašnjeg sadržaja. Operemo ih i poredamo na ubrus ili krpu sa otvorom okrenutim na dno kako bi se ocedile i prosušile. Unutrašnjost paprike samo malo posolite, natrljajte, da i one postanu mekše.

Paprike na vrh

Punite ih kupusom. Napunjene redajte u staklenu teglu ili plastičnu kantu. Ako vam ostane kupusa slobodno ga poređajte po paprikama, ali na vrhu moraju biti paprike.

Presolac napravite od vode i soli. Sve dobro izmešajte kako bi se so rastvorila. Prelijte ga preko punjenih paprika koje moraju biti potpuno u slanom rastvoru. Na vrh stavite plastičnu rešetku i opteretite da biste ih sprečili da isplivaju. Posle dve nedelje završiće se proces kiseljenja i ova zdrava, fermentisana zimnica je spremna za jelo.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Zimnica Paprike Kupus Kisele paprike Paprike punjene kupusom Zimnica recept Fermentisana zimnica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!