Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinje za izložbu
  • 26.01.2020. 10:00

Kako izabrati i pripremiti životinje za izložbe i sajmove?

Šetajući stočnim sajmovima i izložbama, često ni ne pomislimo zašto su upravo ta grla izabrana da budu tamo, da li je presudio izgled, njihova proizvodnost ili pak nešto treće. A taj posao nije nimalo lak.

Foto: Vedran Stapić
  • 102
  • 16
  • 0

Šetajući stočnim sajmovima i izložbama često ni ne pomislimo zašto su upravo ta grla izabrana da budu tamo, da li je presudio izgled, njihova proizvodnost ili pak nešto treće. A taj posao nije nimalo lak. Stručnjak Svjetlana Mičić iz Savjetodavne Srpske, donosi nam osnovne smernice kako da pripremimo životinje za spomenute manifestacije.

Životinje koje se izlažu na sajmovima, naglašava Mičić, po pravilu treba da budu visokog genetskog i proizvodnog potencijala, sa izraženim rasnim karakteristikama, da bi bile adekvatno visoko ocenjene. Sva izložbena grla moraju da imaju zvanični i verodostojni pedigre.

"Prvi uslov za visoki plasman su atraktivni pedigre i sopstvene performanse grla. Kod krava visoka proizvodnja i kvalitet mleka, po mogućnosti i dugovečnost, a kod bikova visoke vrednosti progenih testova. Steone junice treba da imaju impresivni pedigre sa visokom klasom roditeljskih parova (svaka niža klasa bilo kog roditelja snižava konačnu ocenu) i podatke o graviditetu. Za kolekciju tovnog materijala, obavezni pokazatelji o uspešnosti tova su uzrast, prirast, utrošak hrane kao i ujednačenost jedinki", ističe Mičić.

Koje su osnovne karakteristike grla za izložbu?

Uticaj korektnog izgleda i sklad pojedinih osobina telesne građe na funkcionalnost grla nije sporan jer dobar tip ne služi samo atraktivnom izgledu već u prvi plan stavlja velike mogućnosti za dug i kvalitetan proizvodni vek.

Sva izložbena grla moraju da imaju zvanični i verodostojni pedigre.

Stručnjaci se slažu, osnovne osobine za ocenu tipa su okvir, kapacitet i harmonična funkcionalna građa trupa i ekstremiteta, a kod ženskih grla u proizvodnji, građa i kapacitet vimena. Zbog toga je poželjno da krave budu u naponu laktacije, a vime u punoj aktivnosti, da bi se dobila tačna ocena njegove funkcionalnosti. Takođe, vime treba da je izbalansirano i prostrano, čisto. Ocena dubine vimena zavisi od redosleda laktacije zbog mogućih opterećenja i stresa uzorkovanih visokom proizvodnjom.

Standardi za sve izložene rase, tipove i kategorije moraju se poštovati, tako da se za grla mlečnog tipa dodatno ocenjuje mlečni karakter, a za kombinovani muskuloznost (mišićavost).

Grla treba da imaju oko 10% više telesne mase

"Sva priplodna grla treba da budu u izložbenoj kondiciji, odnosno za oko 10% uvećane telesne mase u odnosu na priplodnu kondiciju. Utovljenost priplodnog materijala nije poželjno jer umanjuje povoljan utisak o izgledu grla i izaziva neželjene posledice tokom teljenja i posle teljenja. Međutim, kolekcije za proizvodnju mesa treba da budu u izrazito tovnoj kondiciji da bi se postojeći kapacitet za tu osobinu maksimalno ispoljio. Neophodno je da grla u kolekciji budu ujednačena u svim osobinama", objašnjava Mičić i napominje kako posle izbora grla za izložbu, koje su obavile stručne službe i vlasnici, nastupa priprema životinja za izlaganje.

Sva priplodna grla treba da budu u izložbenoj kondiciji, odnosno za oko 10% uvećane telesne mase u odnosu na priplodnu kondiciju.

Životinju privikavajte na šetanje i vođenje

Dodaje zatim da su uz dobru ishranu potrebne pripreme i privikavanje životinja na šetanje i vođenje, da bi se kasnije kretale sigurnim i elastičnim hodom, menjale smer kretanja napred nazad, stajale mirno radi poziranja i slično. Za ovaj posao treba angažovati strpljive i vične osobe u koje će životinje imati poverenje i biti poslušne radi usklađivanja koraka i reagovanja na njegove želje. Vodič treba da ide sa desne strane životinje, naglašava, levom rukom da drži povodac, a desnom pomera ili održava položaj glave životinje na određenoj visini zbog poželjnog stava za ocenu i impozantnog utiska, kao i sprečavanja brzog hoda odnosno vođenje životinje sa zadržavanjem.

Pasise narušavaju izgled vimena

Ono na što još treba obratiti pažnju, a što ovaj stručnjak naglašava je da krave obično nisu poslušne pri ocenjivanju ili se obavlja samo korektivna muža, kako bi se umanjila suvišne izražena nabreklost punog vimena kojom je grlo opterećeno. Pri tome treba paziti da vime zadrži dobru izbalansiranost četvrti. Obaveza odgajivača je uklanjanje prekobrojnih sisa, odnosno pasisa, ali to treba da uradi dok su grla još u kategoriji podmlatka. Pasise narušavaju izgled vimena, a ako su aktivne predstavljaju problem nakon teljenja i pri muži.


Tagovi

Životinje Izložba Sajmovi Priprema Pedigre Vime Mlečnost krava


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D