Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 15.09.2017. 15:00

Kako do savršenog travnjaka iz sjemena?

Jesen je idealno vrijeme za sjetvu trave. Pogledajte savjete tvrtke ICL kako do savršenog travnjaka u nekoliko koraka!

  • 2.818
  • 158
  • 0

Prilikom uzgoja novog travnjaka, možete izabrati između polaganja gotovih busena ili pak koristiti sjeme. Ako situacija i vremenski rok omogućuju, sjetva je obično najbolja i najjeftinija opcija.

U idealnim uvjetima, sjetvu bi trebalo završiti u proljeće ili jesen. Jesen je obično najbolji izbor jer su temperature tla povoljnije u ovo doba godine te je manja vjerojatnost utjecaja korova ili suše na malu travu. Postoji nekoliko ključnih koraka za izradu savršenog travnjaka pomoću sjemena.

Priprema tla

Važno je da je tlo dobro pripremljeno jer će to imati najveći utjecaj na kvalitetu i održivost vašeg travnjaka. Uklonite sav korov te fino obradite zemlju, a trebate ukloniti i bilo kakve ostatke u zemlji ili kamenje.

Stvaranje jednolike površine, bez grba i udubina važno je za kvalitetu travnjaka. Čak i manja izbočenja i udubljenja mogu dovesti do stvaranja mjesta za skupljanje vode, što će rezultirati neravnim rastom. Jednom kad se postigne fina površina, opetovano valjanje, izravnavanje i grabljanje u nekoliko smjerova poslužit će za postizanje željenog učinka. Naposljetku odstranite svako kamenje veće od 20 mm.

Prije sjetve dobro pripremite zemlju

Poboljšanje tla

Ako je to potrebno i gdje to financije dopuštaju, sada je vrijeme da pokušate poboljšati tlo. To treba učiniti stavljanjem odgovarajućih materijala u tlo s ciljem poboljšanja fizikalnih svojstava. Za teška tla, pijesak se može koristiti za poboljšanje drenaže, dok za lagana tla, organske tvari kao što su kompost ili alge mogu se koristiti za poboljšanje njihove sposobnosti zadržavanja vlage.

Prije sjetve

Treba primijeniti gnojivo kako bi trava mogla rasti i formirati se. Stavite gnojivo u tlo 1-2 dana prije sjetve. Treba primijeniti gnojivo s visokim sadržajem fosfata kao što je LSP New Grass u količini od 30 g/m2 (300 kg/ha).

Sjetva

Treba pažljivo razmotriti raznolikost i mješavine sjemena, budući da će trava u sklopu mješavine imati veliki utjecaj na konačni rezultat, izgled i njegu travnjaka. Koristite vrste kao što su vlasulja i rosulja za dekoraciju. Imajte na umu da će održavanje visokokvalitetnog travnjaka vjerojatno biti veće u usporedbi s komunalnim travnjakom gdje bi bila prikladnija mješavina ljulja i vlasulje. Odaberite vrste s dobrom otpornošću, gustoćom i bojom uz nisku osjetljivost na bolesti.

Obično treba primijeniti 35-50 g/m2 sjemena. Podijelite sjeme u najmanje dvije hrpe prije ravnomjernog rasipanja preko površine u dva smjera pod pravim kutom ili dva prolaza u istom smjeru ako koristite uređaj za centrifugu, a ne bušilicu. Valjanje je opcionalno.

Savršen travnjak zahtjeva puno vremena i njege

Njega nakon sjetve

S košnjom trave počnite kad mlada trava dosegne visinu od 40-50 mm, ali pazite da ne uklonite više od 1/3 lista. Nastavite kositi kako rast zahtijeva, polako smanjujući visinu rezanja na najmanju potrebnu vrijednost, budući da se povećava gustoća i snaga.

Navodnjavajte po potrebi kako biste pomogli održavanju rasta i spriječili da se mlada trava iscrpi. Ako nema kiše, onda se navodnjavanje treba primjenjivati u malim količinama češće dok je biljka mlada.

Ljetna sjetva

Tamo gdje je moguće, sijanje travnjaka tijekom ljeta treba izbjegavati jer je vjerojatnost štete puno veća. Međutim, to sve ovisi o vremenu. Ako se travnjak mora zasijati tijekom vrućih dana, ovaj postupak bit će nešto složeniji i skuplji.

Nerazvijen i plitak korijenov sustav kakav može nastati posebno je osjetljiv na posljedice suše i toplinskog stresa, pa bi biljke mogle trpjeti stres i uvenuti.

Savjeti za uzgoj travnjaka iz sjemena tijekom ljeta:

  • Redovno navodnjavajte, ali ne u prevelikim količinama kako ne bi nanijeli štetu. Ako možete, radite to predvečer, preko noći ili u rano jutro, kada će gubici evapotranspiracije biti minimalni.
  • Pazite na ravnotežu navodnjavanja. Topli uvjeti, višak vlage i vlaga zraka mogu dovesti do raznih bolesti. Ako primijetite naznaku bolesti, navodnjavajte travu rano ujutro kako biljke ne bi bile mokre preko noći.
  • Tijekom ljeta je veća vjerojatnost pojave korova koji mogu utjecati na kvalitetu trave jer se natječu za vodu i hranjive tvari. Dok će se neki korovi suzbiti nakon redovne košnje travnjaka, višegodišnji korovi mogu napraviti štetu jer se brojni herbicidi ne mogu koristiti na mladoj travi. Ako je moguće, ručno uklonite korov kako biste spriječili daljnje širenje.
  • Osigurajte gnojidbu mladoj travi kako bi se održalo dobro stanje i razvoj travnjaka. Primjenom tekućeg nojiva manja je vjerojatnost prženja listova, ali se mora primjenjivati redovno. Pazite da ne pretjerate s količinom jer i to može imati negativne posljedice.

Stvaranje novog travnjaka iz sjemena može se lako postići ako slijedite prave korake no ovaj postupak zahtijeva puno vremena i njege. Ukoliko se pridržavate gore navedenih savjeta, stvorit ćete zdrav i kvalitetan travnjak koji će vam krasiti dvorište dugi niz godina.

Za više informacija o uzgoju travnjaka, sjemenu i njezi, obratite se tvrtki ICL na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

ICL Travnjak Sjetva Sjeme Gnojivo New Grass Navodnjavanje Trava


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P