Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 07.10.2022. 07:30

Kako da kiselite kupus ribanac?

Kiseli kupus ribanac lako se priprema, a cenjen je zbog svojih lekovitih svojstava.

Foto: Ranka Vojnović
  • 6.969
  • 286
  • 0

Kiseli kupus je nezaobilazna zimnica cenjena zbog svoje lekovitosti i specifičnog ukusa. Smatra se da je prvi put fermentisan pre više od 2.000 godina kada je preliven slanom vodom, a pod uticajem bakterija došlo je do fermentacije i stvaranja mlečne kiseline. Poznat je po sadržaju vitamina C, ali i vitamina K i B grupe. Od minerala bogat je natrijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, sumporom, cinkom, silicijumom, borom, bakrom.

Priprema ribanca

Kako bi uvek imali spreman kiseli kupus za salate i podvarak priprema se kupus ribanac. Biće nam potrebne glavice koje ostavimo tri do četiri dana da odstoje. Odstrane se spoljni i oštećeni listovi, a glavica se iseče na četiri dela. Ukloni se srednji deo. Seckanje se obavlja nožem ili pomoću rendaljke. Kada smo ga isekli na sitne trakice, stavi se u posudu koja može da bude plastična ili staklena i onda se posoli. U novije vreme ribanac prave u najlonskim vrećama. Može da se kiseli samo kupus ili mu se dodaju druge vrste povrća i voća.

Na 10 kilograma kupusa biće vam potrebno 350 do 400 grama soli.

Tradicionalna priprema

Priprema se tako što se u posudu stavi red izrendisanog kupusa kojeg posolimo, a zatim sve dobro sabijemo rukama ili batom, što zavisi od količine. Pustiće vodu koja treba da ga prekrije. Tada ga treba dobro pritisnuti kako bi ostao potopljen. Ako se drži na optimalnoj temperaturi od 13 do 20 stepeni Celzijusa, već posle dvadeset dana spreman je za jelo. 

Zašto ga treba redovno jesti? 

Ova namirnica ima protivupalna, baktericidna, analgetična i antikancerogena svojstva. Redovnim konzumiranjem poboljšava se probava, snižava loš holesterol i normalizuje dijabetes. Poznato je da pomaže u borbi protiv stresa i depresije, a odličan je za detoksikaciju organizma. Sprečava probleme s prostatom i aterosklerozu krvnih sudova.

Sok od kupusa se u narodnoj medicini koristi za lečenje čira na želucu i crevima, a pomaže kod gastritisa i pankreatitisa. Uzima se četiri puta u toku dana po jednu čašu toplog soka pre jela. Tretman treba da traje mesec dana.

Preporučuje se njegova primena u kozmetičke svrhe, jer ima izuzetno pozitivno delovanje na kožu. Od njega mogu da se prave kreme, maske i drugi preparati koji koži vraćaju mladalački izgled, ublažavaju akne, uklanjaju staračke pege.

Ipak, može imati i negativno dejstvo. Ne preporučuje se osobama s povećanom kiselošću želučanog soka, kod oboljenja bubrega, gušterače, hipertenzije i kamena u žuči.


Tagovi

Kiseli kupus Kupus ribanac Zimnica Kišeljenje kupusa Tradicijska kuhinja Recpet


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najslađi mural čuvar vojvođanske tradicije

Na ovo slatko iznenađenje 🙂 ćete naići u Sremskim Karlovcima, na putu ka Magarčevom bregu, vidikovcu sa kog puca pogled na Karlovce i Dunav. Na zidu dugačkom preko 10 me...

Više [+]