Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz šećerac
  • 20.07.2019. 10:00

Kada se bere kukukruz šećerac i koliko dugo ga kuvati?

Prvo opipajte klip sa komušinom. Pod prstima moraju se osetiti formirana zrna, bez praznih prostora između redova i zrna. Pokazatelj je i vrh klipa. Ako je vrh klipa zaobljen ili više tup nego šiljast, klipovi su spremni za berbu.

Foto: Depositphotos/sasapanchenko.gmail.com
  • 34.562
  • 171
  • 0

Pečeni, kuvani - kakvi god, kukuruzi su u ovo doba godine omiljena i grickalica i poslastica, kako velikih, tako i malih. Nema ko ih ne voli. Ipak, prilikom branja ili kupovanja, a zatim i kuvanja kukuruza, treba biti oprezan kako bi u potpunosti mogli u njemu uživati. 

Za kuvanje i pečenje, najčešće se seje kukuruz šećerac, ali može poslužiti i običan kukuruz. Pravo razdoblje za berbu je nakon što su klipovi ispunjeni zrnima. Šta to znači i kako to odrediti? 

Opipavanje klipa 

Prvo opipajte klip sa komušinom. Pod prstima moraju se osetiti formirana zrna, bez praznih prostora između redova i zrna. Pokazatelj je i vrh klipa. Ako je vrh klipa zaobljen ili više tup nego šiljast, klipovi su spremni za berbu. Gotovo potpuno suva svila takođe može biti pokazatelj pravog vremena za berbu. Ako nismo sigurni u sopstvenu procenu na ove načine, možemo povući malo komušine i proveriti da li je klip dobro popunjen i jesu li zrna krem žute ili bele boje, kakva bi trebala biti. 

Dobra metoda provere zrelosti šećerca je i bušenje zrna noktom palca. Ako je tečnost unutar zrna vodenasta, klip nije sasvim dobar za berbu. Ako je tečnost bela ili "mlečna", taman je za berbu. Međutim, imajte na umu da, iako je otvaranje komušine pouzdan test, treba izbegavati ovaj postupak. Jednom kada otvorimo nezreli klip, on postaje osetljiv na napad insekata i ptica. Dovoljno će vam biti malo vežbe da znate dobro proceniti opipavanjem klipa.

Ako ga uberete prerano, kukuruz neće biti dovoljno sladak, a ako ga uberete prekasno, biće tvrd, ma koliko ga kuvali. 

Kukuruz čuvajte na hladnom mestu 

Sladak ukus kukuruza zavisi od varijeteta, temperature i količine sunčeve svetlosti tokom razdoblja formiranja klipova. Biljka stvara većinu šećera za vreme hladnih, sunčanih dana. Ako je temperatura previsoka, proces stvaranja šećera je usporen. Prema tome, dugi, sveži i sunčani dani rane jeseni, daju najslađi kukuruz. Ako imamo izbora, kukuruz se bere što bliže vremenu konzumacije ili zamrzavanja ili konzervisanja. 

Imajte na umu i to da onaj trenutak kada beremo klipove šećerca, njegovi se šećeri počinju pretvarati u skrob. Šećer se sporije gubi na nižim temperaturama. Dakle, ako ga ne možete odmah kuvati, bolje ga zamrznite ili stavite na hladno, u običan frižider ili u hlad, ali ne naslagan na gomili. 

Prema rečima stručnjaka, kukuruz šećerac odličan je kulinarski specijalitet jer sadrži tri puta više saharoze od drugih vrsta kukuruza. U poluzrelom stanju daje vrlo ukusno zrno koje se upotrebljava za pripremu različitih jela, od čorbi, variva, salata do kukuruznog brašna i pahuljica. 

Višestruke koristi od šećerca 

Kukuruz šećerac donosi višestruke koristi organizmu. Osim u pripremi hrane, upotrebljava se u proizvodnji lekova i kozmetičkih preparata. Delovi koji donose koristi su svila i zrna. Klipovi se beru tokom leta, a svila se tada pažljivo uklanja. Od svile se pripremaju različiti ekstrakti, a najčešće se upotrebljavaju zbog protivupalnih svojstava u lečenju bolesti mokraćnih puteva, preporučuju se kod problema sa jetrom i mokraćnog mehura. Veruje se da kukuruzna svila može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. 

Iz semenki ili zrna dobija se kukuruzno ulje koje sadrži puno vitamina E i nezasićene masne kiseline. Ovaj kukuruz dobar je izvor vitamina B koji je važan za pravilan rad mozga, folne kiseline koja čuva sistem krvnih sudova i prehrambenih vlakana koja snižavaju povišeni holesterol, što ga svrstava u vrlo zdravu biljku.

Kukuruz se kuva kratko 

Šećerac koji je ubran u pravo vreme, kuva se vrlo kratko. 

Sa klipova skinite komušinu, ali je nemojte baciti. Deo komušine stavite na dno lonca, a na nju red kukuruza. Između svakog reda kukuruza složite i nekoliko listova komušine. Ona će dati poseban ukus kukuruzu. Zalijte kukuruz dobro posoljenom vodom i kada voda provri, kuvajte 25 minuta. Ostavite ga u vodi jer će se inače osušiti na vazduhu. 

Sveži šećerac možete i zamrznuti pa kuvati tokom zime. Postupak je isti kao i kod kuvanja svežeg. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mlečnoj zrelosti može se jesti u svežem stanju, a najviše se koristi kuvan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Kukuruz šećerac Kuvanje kukuruza Koliko minuta Spreman za berbu Kada brati


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D