Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čarobne pisanice Ogrinec
  • 05.04.2019. 13:30
  • Koprivničko-križevačka, Reka, Koprivnica

Kad Andreja Ogrinec oslikava jaja - nastaju čarobne uskršnje pisanice

Iako je gradsko dijete, Slovenka Andreja Ogrinec prije sedam je godina preselila na selo. Na idiličnom imanju, na kojem je dom našlo 135 životinja, ova je Slovenka pronašla novi izvor kreativne energije. Osmislila je vlastitu tehniku oslikavanja jaja te je do danas njen make over prošlo oko 10.000 pisanica za koje joj narudžbe pristižu čak i iz Australije.

Foto: Arhiva Andreje Ogrinec
  • 2.144
  • 197
  • 0

Nadalina, koju su u duetu opjevali Oliver Dragojević i Boris Dvornik, dobila je konkurenciju. Živi kraj Koprivnice, zove se Andreja Ogrinec i pravi pravu 'feštu od jaja'. Za razliku od Nadaline, koja ih je mutila, tako da zamuti pamet svima, Andreja jaja oslikava i od njih izrađuje prava mala umjetnička djela od kojih zastaje dah. U kućnoj tvornici čarobnih pisanica, uz Andreju rade i njene dvije guske koje ju redovito opskrbljuju jajima.

Kada je i kako ova Slovenka, koja je po zanimanju knjigovotkinja, došla na ideju da dizajnira upravo pisanice, koje tehnike oslikavanja koristi, koliko je jaja do sada prošlo njen make over te gdje su sve ti krhki unikati završili, pitali smo kreativnu vlasnicu OPG-a, koja je svoju gradsku adresu trajno zamijenila novom, na seoskom imanju.

Andreja Ogrinec na jednoj pisanici ponekad radi i po 30 sati 

"Oslikavanje ljuske jajeta zaintrigiralo me još u ranom djetinjstvu, dok sam gledala svoju baku kako, uoči Uskrsa, oslikava jaja. Bile su to jednostavne, ali lijepe pisanice čiji je vijek bio kratak, jer su se na uskršnji doručak već našle na trpezi. Kada sam postala mama, željela sam i svojoj djeci prenijeti tu obiteljsku tradiciju, te ujedno, od djetinjstva, razvijati kod njih kreativnost i maštu. Bio je to povod da se od 1995., nakon rođenja moje druge kćeri, ozbiljnije posvetim izradi pisanica. Svaka od njih je posebna na svoj način i svaka je rađena s ljubavlju te nosi dio moje duše, osobnosti, trenutka... Vidjevši mojih ruku djela, oduševljeni rođaci i prijatelji, ubrzo su me nagovorili da počnem praviti pisanice i za prodaju. U ove 24 godine izradila sam oko deset tisuća pisanica, koje su se, kao ukrasni detalji, našle na uskršnjim stolovima širom svijeta, pa su tako neke otputovale čak u daleku Australiju", priča nam Andreja. 

Posebne i potpuno drugačije pisanice

Do svoje  42 godine bila je, kaže,  gradsko dijete, a upravo joj je preseljenje iz grada na selo, prije sedam godina, otvorilo mirnije vidike te dalo novu kreativnu energiju.

Iako su motivi na pisanicama često tradicionalni, od minijaturnih cvjetića, preko čipkastih šara, do anđela, tehnika koju Andreja koristi u ukrašavanju jaja nije tradicionalna, nego, baš kao i njene pisanice, posebna i drugačija.

"Svoje pisanice oslikavam lak bojom koju nanosim kistom, a potom ih ukrašavam konturnim pastama, koje su inače namijenjene crtanju na staklu, čime se na površini stvara reljef i svojevrsni 3D efekt. Ovisno o zahtjevnosti motiva, rad na samo jednoj pisanici može trajati i do trideset sati. Moram priznati da do sada nisam srela osobu koja koristi sličnu tehniku, niti sam dobila informaciju da negdje postoje pisanice oslikane na ovaj način", kaže kreativna Andreja, koja i za ovaj Uskrs priprema pravu "feštu od jaja".

Svojim će pisanicama uskoro ponovo obradovati stanovnike Koprivnice, koji ih mogu kupiti na tržnici, no ove će godine, 7. travnja, oslikana jaja svojih gusaka prvi puta izložiti i na zagrebačkom Trešnjevačkom placu te sedam dana kasnije i u Jastrebarskom.

Pisanice oduševile i na društvenim mrežama 

"Do sada sam uvijek imala dovoljno pisanica, jer sam ih prodavala samo lokalno, no od ove se godine sve promijenilo jer sam  svoje radove počela izlagati na internetu i društvenim mrežama. Nakon toga su me ljudi obasuli lijepim komentarima, a narudžbe su mi počele pristizati doslovno iz cijelog svijeta. Zahvaljujući tom suvremenijem pristupu tržištu, moje su pisanice otputovale u gotovo sve zemlje EU, a neke čak i u daleku Australiju", kaže nam vlasnica OPG-a na kom živi čak 135 životinja, no posebno mjesto zauzimaju radoznale i bučne, ali dobroćudne kineske labudaste guske, koje ju vrijedno opskrbljuju jajima.

Bijela jaja kineskih labudastih gusaka

"Nakon što je, nakon preseljenje iz grada na selo, u naše dvorište došlo toliko željeno ždrijebe, a potom i dva magarčića. 2016. smo pokrenuli i OPG. Danas na imanju s nama žive i mini koze, guske, naravno psi i mačke, činčile, papige, zečevi... Ukratko svoje smo dvorište ispunili ljubimcima, a nakon njih je stiglo i 12 ovaca čiji smo si podmladak ostavljali za reprodukciju te danas naše stado broji 60 ovaca“, kaže nam Andreja. Čitav taj novi svijet na selu, njena je obitelj izgradila vlastitim sredstvima. 

"Aplicirali smo na EU fondove , mjera 6.3.1., no, bez obzira na ekonomsku veličinu gospodarstva, ne možemo ostvariti dovoljan broj bodova zbog kategorizacije po kojoj Koprivnica ulazi među razvijena područja. Do sada smo korisnici mjeru 10, zaštita domaćih autohtonih pasmina, magaraca te za dio površina koje obrađujemo, koristimo poticaje“, kaže vlasnica veselog imanja u naselju Reka, kraj Koprivnice.


Fotoprilog


Tagovi

Andreja Ogrinec Pisanice Uskršnja jaja Oslikavanje Tehnika ukrašavanja


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.