Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijski nakit
  • 13.03.2021. 16:30
  • Zagrebačka, Donja Bistra

Jagnuši se izrađuju na Cvjetnicu - oni su blagoslov i zaštita cijele godine

Barica Špoljar, čuvarica tradicije svojeg kraja pokazala nam je kako se izrađuju jagnuši, mirisni jastučići po kojima je poznata Donja Bistra.

Foto: Arhiva Barice Špoljar
  • 1.002
  • 33
  • 0

Mjesto Donju Bistru u općini Bistra od zapadnog dijela Zagreba dijeli Medvednica. Lijep je to i pitom kraj sa srdačnim ljudima, ponosnim na svoju bogatu tradicijsku kulturu. Ondje živi i Barica Špoljar, velika zaljubljenica i poznavateljica običaja svoga kraja.

Kada sam ju upitala, što je najtipičnije za njega, hitro je odgovorila: "Jagnuši su 'najbistrajnskiji'", počastivši me pozamašnom zbirkom tradicionalnih šarenih minijaturnih jastučića, veličine otprilike 4x5 cm

Blagoslov, amajlija, zaštita

"Jagnuši su blagoslov, amajlija, zaštita... I danas se izrađuju tjedan dana prije Uskrsa, na Cvjetnicu, nakon Mise i svečanog ručka", opisuje. Saznajemo da se prave od bilja blagoslovljenog na Misi na Cvjetnicu i "tkanice ili pisanine" (nap.a. tkanine) ili pak, još češće, od ostataka svile preostalih od šivanja, svilenih "fertuna" (pregača). Za izradu se koriste grančice "drenika" (drijenka) i korijen šaša gugane. Oni se sitno sjeckaju nožem, a zatim se blagoslovljenim biljem pune mirisni jastučići. Djeca i žene nose ih oko vrata, na "preji" ili svilenom koncu, a muškarci ih nose u džepu ili ušivene u revere. 

Grmić drijenka čeka Cvjetnicu i jagnuše

Običaj i vještina izrade mirisnih, specifičnih jastučića prenose se s koljena na koljeno, a s njima se postupa s poštovanjem jer oni su amajlije na bistranski način. "Prošlogodišnji se na Veliki četvrtak bacaju u vatru, dok se peku gibanice za Uskrs", nastavlja te pokazuje drijenke po vrtovima u mjestu i veseli se novim jagnušima koje će uskoro napraviti.

Donja Bistra živi svoju tradiciju i danas, pa će i ove godine dočekati Cvjetnicu s novim jagnušima.

Kraluše, kravatline, kopče i pase

Čuvarica običaja pokazala mi je i tradicijski nakit u njenoj izradi: kraluše, kravatline, kopče, pase - kako kaže, tipično bistrajnski nakit, poznat od kraja 19. stoljeća.

S ponosom ističe: "Umijeće izrade bistrajnskog nakita ima status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i po njemu je Bistra poznata."

Čipkaste rukotvorine kraluši (ženske ogrlice), kravatlini (muške kravate), mašlini (muške leptir-mašne) i pase (ženski pojasevi) nosili su se uglavnom prigodom svečanosti i slavlja. Izrađuju se ručnom tehnikom križanja šarenih staklenih perlica i tzv. flaksa, najlonskog konopa. Nekada se umjesto njega koristila konjska struna. Izrađivali su ih i profesionalni majstori, ali i domaćice.

Umjetničkim radovima Barice Špoljar dominiraju ogrlice

Ljepota čipkastog nakita naše sugovornice ostavlja bez daha. Nije to samo vještina prenošena s koljena na koljeno, već i umjetnost koja zahtijeva puno vještine, kreativnosti i predan rad. "Za izradu jednog kraluša potrebno je 80-170 sati rada! Za samo jedan kvadratić i po dva tjedna", ponosno pokazuje raskošnu zbirku svojh umjetničkih uradaka, u kojoj dominiraju kraluši.

Za mašlin naša sugovornica dodaje: "Nismo sigurni za što su se točno koristili. Vjerojatno su se prije pojave kravata njima pričvršćivale nekad crvene muške marame koje su se nosile oko vrata."


Fotoprilog


Tagovi

Donja Bistra Uskrsni običaj Cvjetnica Jagnuš Tradicijski nakit Kraluši Kravatline Barica Špoljar


Autorica

Jasna Habjanec

Više [+]

Diplomirana etnologinja i romanistkinja. Sudjelovala na etnološkim istraživanjima transhumantnog stočarstva na Velebitu i Žumberku. Najveći dio radnog vijeka zaposlena kao prevoditeljica engleskog, francuskog i njemačkog jezika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.