Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladno jahanje
  • 10.01.2022. 13:30
  • Brodsko-posavska, Ruščica

Ivan Lucić: Tražio sam motor, roditelji mi nisu dali pa sam rekao da želim konja

Pokladno jahanje dugogodišnja je tradicija u Ruščici gdje povorka okuplja brojne jahače i posjetitelje. Konjogojci se nadaju da im epidemiološke mjere ove godine neće poremetiti planove.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.882
  • 196
  • 3

Obitelj Lucić iz Ruščice trenutno ima tri lipicanca, a uzgoj konja njihova je ljubav i obiteljska tradicija. Kako djedu pa ocu, tako su se ove životinje uvukle pod kožu i Ivanu.

"To je sve počelo neplanski početkom srednje škole. Od roditelja sam tražio motor, a nisu mi dali. Onda sam rekao da hoću konja", ispričao je Ivan Lucić za Slavonskobrodsku televiziju. Naime, ovaj se mladi konjogojac može pohvaliti brojnim nagradama i peharima.

Unazad pet godina bavi se zaprežnim sportom i to jednopregom, a u svojoj karijeri je osvajao je brojna prestižna natjecanja te ostvario zapažene rezultate. "Ponosan sam na prvenstvo Hrvatske u vožnji jednoprega u Pleternici gdje sam osvojio treće mjesto", istaknuo je.

No, ova ljubav i košta, a potrebna su brojna ulaganja. "Sve je skupo počevši od konja, a pogotovo oprema i to treba financijski izdržati. Borimo se i puno odričemo, ali ne odustajemo", kaže ovaj mladić.

Upitno održavanje pokladnih jahanja

Promocija konjogojstva u slavonskim selima najviše do izražaja dolazi početkom svake godine. Veljača je oduvijek bila mjesec pokladnih jahanja koja su lani zbog pandemije koronavirusa izostala. No, konjogojci se nadaju da će se ove godine ipak održati.

"Mi se pripremamo. Nadamo se da će dozvoliti barem ograničen broj jahača da održimo tradiciju. Bolje da umre selo nego običaji", poručio je Ivan.

S njim se slaže i njegov prijatelj, također konjogojac, Tomislav Samardžija koji kaže da je korona poremetila sve. "Svi jedva čekaju ići negdje, a pokladna jahanja prilika su da se uzgajivači okupe i podruže", naglasio je.

Tomislav Lucić, predsjednik Konjogojske udruge "Lipicanac" kaže da im je načelnik općine rekao da sve ovisi o epidemiološkim mjerama i da su prisiljeni prilagoditi se njima.

Naime, ova je manifestacija dugogodišnja je tradicija u selu Ruščica gdje se održava jedna od najvećih i najveselijih povorki, a okuplja na desetke jahača, brojne goste i posjetitelje. To je poznati konjogojski kraj, a sve je više i mladih koji nastavljaju tradiciju. Trenutno 10-ak obitelji posjeduje ove životinje.

"Da prošle godine nije bilo epidemioloških mjera mislim da bi se u jahanje uključilo još više mladih. Malo to sve koči, ali nadamo se da će se u skorijoj budućnosti zaustaviti i sve krenuti svojim tokom", zaključio je predsjednik spomenute udruge.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Pokladno jahanje Ivan Lucić Tomislav Lucić Tomislav Samardžija Konji


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs