Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Golubarstvo
  • 19.12.2021. 12:00
  • Pomoravski okrug, Dragovo, Rekovac

Italijanski galebić: Uzgoj počeo u Švajcarskoj, nastavio u Srbiji

Živomir Živanović iz Dragova kod Rekovca kaže da je italijanske galebiće zavoleo jer imaju male kljunove, elegantni su i nisu mnogo krupni.

Foto: Jelena Lukić
  • 753
  • 131
  • 0

Živomir Živanović Žoma (71) iz Dragova kod Rekovca čuva oko 180 golubova rase italijanski galebić koju je, kako kaže, on prvi doneo u Srbiju. Od malena voli ove ptice ali kao mlad nije imao prilike da ih uzgaja jer je posle vojske otišao u Švajcarsku gde je ostao do penzionisanja. I baš u toj zemlji je prvi put na jednoj izložbi sitnih životinja video italijanske galebiće.

"Dopali su mi se što stoje ponosno i što imaju male kljunove. Tada nisam ni znao koja je to rasa, ni odakle potiče. Odmah sam počeo da pravim golubarnik, što u Švajcarskoj nije ni malo jednostavno. Morao sam da imam projekat, kao da pravim kuću i sve je moralo da bude demontažno, od drveta", kaže Živanović.

U 52 boje

Prvi par koji je kupio bio je crne boje i platio ih je po 30 švajcarskih franaka.

"Mislio sam da su najlepši, dok nisam otišao u Nemačku i tamo video još lepše. Posle sam kupovao i žute, crvene, bozove i u drugim bojama, jer njih ima u 52 boje. U Švajcarskoj nisam mogao da držim mnogo golubova jer sam morao da poštujem propisani standard, zna se koliko staje u kvadratni metar."

Prvi par koji je kupio bio je crne boje

Pošto je morao da iseli svoje ptice, 2005. godine doneo ih je u zavičaj, a u rodno selo Dragovo se vratio 2011. godine. Počeo je da ih izlaže ovde 2015. godine.

"Ja sam tada prvi doneo rasu italijanski golеbić u Srbiju. Gde god sam ih izlagao, pobeđivao sam. Moji golubovi su imali posebnu negu. Prao sam im noge, mazao bebi uljem, doterivao im kljunove. Zaista su bili negovani i zato su svuda pobeđivali", ističe naš sagovornik.

Potrebna selekcija radi kvaliteta

Kaže još da sada u Srbiji ima desetak uzgajivača ove rase i oni imaju potomke golubova koje su kupili od njega.

"U početku mi je prijalo što stalno pobeđujem, a onda mi je postalo dosadno da imam rasu koju niko nema, jer na izložbama nisam imao konkurente. Moram da kažem da u Srbiji golubari misle da sve što se ispili, je lepo. A nije tako. Od onoga što se ispili, dobro je 60 odsto. Zato mora da se radi velika selekcija da bi bili kvalitetni."

Trenutno ima 180 golubova u nekoliko boja.

"Imam ledene, ledene-kovane, crne, plave sa crnim trakama, crvene-kovane, bozove, crvene šimlere i bele. Imao sam i žute, ali ih više ne uzgajam, jer vremenom dobijaju crvene oči. Pošto nemam od koga da kupujem primerke ovde, uvozio sam ih iz Nemačke, Francuske, Italije i Švajcarske", navodi ovaj golubar.

Primerke uvozi iz inostranstva

"Kod galebića je najbitnija glava koja mora da bude ravna, a kada se gleda odozgo, mora da bude kao kocka, a ne pravougaonik. Oči moraju da gledaju pravo. Bitno je da se poznaju detalji rase."

Najbolji i u Švajcarskoj

Živanović kaže da golubarstvo nije baš jeftin hobi i zato on ljubiteljima ovih ptica češće poklanja neke primerke nego što ih prodaje, a cena je 40 evra po golubu.

"Na primer, za međunarodnu izložbu u Italiji treba najmanje 1.000 evra, za put i hotel. Jeste skup hobi, ali zadovoljstvo je neopisivo. U stanju sam satima da ih gledam. Tačno znam ko će od njih da bude šampion na izložbama, jer sam u Švajcarskoj pohađao seminare na kojima su sudije objašnjavale kako golub treba da izgleda", ističe naš sagovornik.

Najbolji među najboljima

Živanović je na izložbama u Srbiji i inostranstvu osvajao brojne nagrade.

"U Švajcarskoj sam osvojio najveću nagradu koja postoji, a to je šampion 97 (ocena). U Srbiji je lakše dobiti tu nagradu, jer je ocenjivanje manje rigorozno nego tamo. Na državnoj izložbi u Beogradu 2017. godine osvojio sam titulu majstor odgoja i dva šampiona."

Ovaj uzgajivač ima dvojicu sinova koji sa porodicama žive u Švajcarskoj i oni nemaju vremena da se bave golubarstvom, ali je zato Živomir član Udruženja za zaštitu i odgoj sitnih životinja "Zoo Jagodina" pa se sa ostalim članovima, ljubiteljima ptica, često sastaje i razmenjuje iskustva.


Foto prilog


Tagovi

Italijanski galebić Živomir Živanović Golubovi Nagrade Rasa golubova Selekcija


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]