Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hokaido tikva
  • 24.09.2019. 07:30

Hokaido tikva odlična je za pripremu marmelade

Meso hokaido tikve je slatko pa u pripremi ne zahtijeva šećera.

Foto: Depositphotos/haraldmuc
  • 3.691
  • 107
  • 0

Vrijeme je za bundeve - te gastro kraljice koje volimo na sve načine - u juhama, kao priloge, u pitama, marmeladama ili samostalno pečene i tek posute medom i orasima. Iako može i bez toga. 

Hoćeš butternut, turkinju, muškatnu ili hokaido, koja se i kod nas udomaćila i koju nije teško uzgojiti, odličan su materijal za marmeladu i već spomenute delicije. 

Butternut tikva - gastronomski užitak

Ovoga puta donosimo recept za marmeladu od hokaido tikve. Njezino je meso slatko pa u pripremi ne zahtijeva šećera kao primjerice, marmelada od mrkve. 

Osim bundeve i šećera, potreban vam je još i limun te po želji čokolada i(li) rum. 

Osnovna količina je: 

  • 1 kg hokaido tikve
  • 350 - 450 g šećera (ovisno koliko slatko volite)
  • 2 limuna
  • Čokolada u prahu, kakao i(li) rum (po želji)

Potrebnu količinu prilagođavate svojim potrebama, ali zadržavate ovaj odnos. 

Vrijeme je za pripremu domaće zimnice!

Priprema:

Hokaido tikvu očistite od kore i sjemenki te narežite na sitnije kockice. Nalijete vode da kockice tikve tek budu malo prekrivene i kuhajte dok tikva ne bude mekana.

Kada je tikva mekana (za što neće biti potrebno puno vremena), ocijedite je. Ovisno o želji, skuhani komadići se mogu pasirati ili samljeti štapnim mikserom kako bi dobili jednoličnu masu. Osobno više volim marmeladu od tikve s komadićima koji se osjete pod jezikom. Skuhane komadiće izgnječimo presom za pire krumpir i dobro izmiksamo običnim mikserom.

Slatka zimnica od povrća

U ovako pripremljenu smjesu dodajte svu količinu šećera. Tikva ća pustiti vodu i na redu je ukuhavanje smjese. Kada je tikva toliko ukuhala da ostaje trag kada prođete žlicom, dodajte sok od limuna. Masa će opet pustiti vodu. Nastavite s ukuhavanjem i na kraju dodajte koricu. U ovom trenutku možete dodati čokoladu u prahu, kakao i(li) rum. Još malo nastavite kuhati, osjetit ćete kada limunova korica počne puštati svoju aromu.

Vrelu marmeladu sipajte u čiste i sterilizirane teglice. Zatvorite teglice i dunstajte te čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. 


Tagovi

Hokaido Hokaido tikva Marmelada Priprema Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.