Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 28.08.2013.

Europski vjetar u leđa hrvatskom lovstvu

Počela je lovna sezona na visoku divljač, a najavljeni inozemni lovci uglavnom žele odstrjel najvrjednije trofejne jelenske divljači

Foto: RGBStock.com
  • 540
  • 47
  • 0

U Hrvatskoj se očekuje iznadprosječna lovna sezona u kojoj se nagađa o ostvarivanju prihoda i do 5 milijuna kuna. Prije nekoliko dana započela je rika jelena, a došli su i prvi inozemni gosti - lovci, i to u lovišta Hrvatskih šuma Podunavlje - Podravlje, posebno u Tikveško lovište koje se nalazi u šumskim i močvarnim prostorima Kopačkog rita, a u kojem u prirodnim uvjetima obitava brojna populacija planetarno poznatog jelena običnog (baranjskog jelena). Tako je počela ovogodišnja lovna sezona.

Prema riječima dr. Dražena Degmečića, rukovoditelja za lovstvo i provođenje lovno-gospodarske osnove te koordinatora za lovni turizam Uprave šuma Podružnica Osijek, i dr. Branka Uroševića, stručnog savjetnika, lovna sezona će biti intenzivirana u prvoj polovini rujna, razdoblju u kojem će posredovanjem specijaliziranih lovno-turističkih agencija u lov stići brojni najavljeni lovci uglavnom iz srednje i zapadne Europe, odnosno Češke, Slovačke, Njemačke, Austrije, Italije te Bosne i Hercegovine.

Ove godine najavljen je i nešto veći broj domaćih lovaca od uobičajenog koji su se ipak opredijelili za odstrjel nižetrofejnih, dakle i cjenovno prihvatljivijih, primjeraka jelenske divljači.

"Iako je zbog hladnog i kišovitog vremena u proljeće i poplava tijekom srpnja, kada je populacija jelenske divljači i divljih svinja u lovištu obitavala i, uz unošenje u lovište dodatnih količina hrane, hranila se samo na trećini površina, došlo do određene stagnacije u njihovu razvoju, pa i ugibanja mladunčadi, na temelju izgleda odbačenog rogovlja jelena ipak se može očekivati ovogodišnja iznadprosječna lovna sezona u kojoj će se ostvariti prihod od četiri do pet milijuna kuna, što će već biti na razini najboljih godina prije gospodarske krize. Nakon završetka lovne sezone u kojoj se planira odstrjel 400 grla jelenske divljači, sukladno lovno-gospodarskim osnovama, krenut će i selekcijski odstrjel jelenske divljači kako bi se njihov broj održavao na razini 1.700 grla. Krajem listopada počet će i skupni lovovi na divlje svinje, kojih je i ove godine u lovištima mnogo, a za koje vlada osobito velik interes inozemnih lovaca", kažu Degmečić i Urošević.

Što se tiše inozemnih lovaca koji dolaze u lovište Podunavlje - Podravlje, ističu da to su uglavnom bogati zapadnoeuropski poslovni ljudi, među kojima ove godine nema najavljenih i posebno zvučnih imena, no ni estradnjaka, a osobito ne političara. Najavljeni inozemni lovci uglavnom žele odstrjel najvrednije trofejne jelenske divljači, zrelih kapitalnih grla, a tome će im, naravno, biti i udovoljeno, a za koju će oni, sukladno cjeniku, platiti čak i više od 100 tisuća kuna po primjerku.

Degmečić i Urošević pritom dodaju da je ulazak Hrvaske u EU uvelike olakšao dolazak inozemnih lovaca i njih će sada biti sve više, posebno iz razloga što više ne moraju prolaziti često i dugotrajne i stroge granične procedure unošenja lovačkog oružja i streljiva u Hrvatsku, ali i iznošenja lovačkih trofeja. Uz to, sada su sve država članice EU-a, hrvatske lovne kapacitete, osobito one kojima gospodari Uprava šuma Osijek, uvrstile u svoje lovne karte, što je dodatni vjetar u leđa hrvatskom lovstvu. Veliko zanimanje za dovođenje lovaca pokazale su i dvije švicarske turističke agencije.

"Sada je na nama da sve to i iskoristimo", kažu oni.

Zbog nepostojanja interesa slavonsko-baranjskih mesporađivačkih pa i trgovačkih tvrtki za meso divljači, najveći dio mesa i ove jeseni odstrijeljene visoke (jelenske) divljači i divljih svinja bit će plasiran ostalim zainteresiranim hrvatskim tvrtkama, a dio mesa divljači, nadaju se u Upravi šuma Osijek, bit će i izvezen u neke zemlje srednje Europe. Naime, pri lovu lovcima pripadaju samo trofeji, dakle rogovlje jelena i kljove divljih svinja, dok meso zadržavaju i distribuiraju Hrvatske šume.

Lov divljači u njihovim lovištima samo je dio posla djelatnika Uprave šuma Osijek. Uz redovite poslove na hranidbi divljači, ove godine nastavili su uređenje i podizanje razine komfora lovačkih kuća, a značajna sredstva uložena su i u obnovu zaštitnih ograda lovišta. Pritom se usluge pružaju i građanima koji imaju želju obići lovišta i umjesto lovačkih pušaka koristiti fotoaparate. Njima su na raspolaganju, osobito kada se ranije, posredovanjem turističkih agencija, najave skupni posjeti, konjske zaprege i promatranje životinja s brojnih čeka u pratnji stručnih djelatnika.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Lov Divljač Lovišta Divlja svinja Jelen Lovna sezona Lovne karte


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]