Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krsna slava
  • 26.10.2022. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Domaćina slava za 10 gostiju košta oko 300 evra?

Spremanje mrsne ili posne slave domaćina košta skoro isto, od 250 do 300 evra za 10 gostiju.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 548
  • 47
  • 0

Ide jesen i zima, a tim se povećava broj krsnih slava. Po tradiciji domaćini iz užičkog kraja ne žale da potroše novac da bi se za taj dan spremili da ugoste rodbinu i prijatelje. Međutim, period korone epidemije uticao je da se smanji broj gostiju na krsnim slavama, a sada i kada je ukinuta zabrana okupljanja, mnogi su ostali na minimalnom broju, na najuži deo porodice, kumove i najbliže prijatelje.

"Evo, već dve godine imam deset manje gostiju, nego prethodnih godina. Niti nas zovu, niti idemo kod tih komšija i prijatelja, a i nekih rođaka, na slave, niti nam oni dolaze. Iskreno, u ovo vreme kada su sve cene podivljale, to će znatno umanjiti troškove. Naravno, kvalitet neću smanjiti. Slavim Aranđelovdan, pada da bude mrsna slava", kaže Janko Simić iz Užica i iznosi meni predjela; čajna kobasica, svinjska i goveđa pršuta, sir, kajmak, kuvana jaja, više vrste salata.

"Zatim ide domaća čorbica, verovatno pileća, pa zatim gulaš, pa pečenje i svinjsko i jagnjeće, i na kraju sitni kolači. Tako je bilo stalno kada je u pitanju mrsna slava."

Bez "pragnjeta" nema ni mrsne slave

Prema njegovoj računici hrana za mrsnu slavu i piće, sada po ovim cenama, sa pićem i troškovima za žito, kolač i crkve, za 10 gostiju koštaće oko 250 do 300 evra. Naravno, kako kaže naš sagovornik, uvek se spremi malo više, "jer ne bi dosta dok ne osta".

Prema njegovoj računici za pršutu, i svinjsku i goveđu po pola kilograma, trebalo bi da izdvoji oko 2.000 dinara. Za čajnu kobasicu oko pola kilograma oko 600 dinara. Za rusku salatu, oko jedan kilogram, potrebno je oko 700 dinara, kisele paprike u domaćoj proizvodnji oko 500 dinara, marinirani šampinjoni oko kilogram oko 500 dinara, sir 700 dinara, kajmak 1.000 dinara, za 20 jaja 400 dinara, čvarci oko pola kilograma 600 dinara, krastavac i paradajz će koštati oko 500 dinara.

Za mrsnu slavu jagnjeće i praseće pečenje

Za pripremu gulaša od junećeg mesa, oko tri kg, potrebno je oko 4.000 dinara, dok za pileću čorbicu je potrebno oko 500 dinara.  

Jedan od većih izdataka je pečenje. Za takozvano "pragnje" (pola praseće i pola jagnjeće trpeze), četiri kilograma, potrebno je oko 8.500 dinara. Sitni kolači, oko 1,5 kg, koštaju oko 1.500 dinara. Hleb i proja oko 600 dinara.

Na sve ovo dodati žito i slavsku sveću koji koštaju oko 600 dinara i prilog crkvi od 1.000 dinara (mada mnogi daju više).

Za piće je potrebno takođe izdvojiti izvesnu sumu, a naš sagovornik kaže da je računao oko 5.000 dinara za tu stavku: sokovi 10 l (gazirani i negazirani) oko 1.200 dinara, mineralna voda 4 l oko 200 dinara, domaća rakija 1 l oko 600 dinara, vino 3 l oko 1.200 dinara, pivo (15 limenki od 0,5 ml) 1.000 dinara i kafa (200 gr) 270 dinara. Ukupno: 5.070 dinara.  

Kada se sve sabere i podvuče za deset gostiju potrebno je 29.370 dinara.

Posna slava

Prva veća posna slava koja dolazi je Đurđic. I za njeno pripremanje potrebno je skoro ista svota novca.

U užičkoj ribarnici na Terazijama za kilogram šarana potrebno je izdvojiti 695 dinara, za oslića 390 dinara, kilogram pastrmke je oko 650 dinara. Fileti oslića 760, od soma 465 dinara, a šnicle od šarana po kilogramu oko 1.200 dinara. Kilogram ribljih pljeskavica i ćevapa je 415 dinara.

Cenovnik ribe

"Ima ribe, samo je pitanje da li će narod imati para da kupi", kaže prodavac u ovoj ribarnici.

Mnogi Užičani ribu obezbeđuju odlaskom u ribolov na Drinu ili Lim, a i na Višegradsko jezero. Uglavnom pecaju skobalja i ploticu, jer na njega u ovo vreme nije zabranjen ribolov. Ovako obezbede ribu za prženje, pljeskavice i sardinu. Ima i onih koji svoj ulov prodaju ljudima koji spremaju ribu za slave. Tako na primer kilogram očišćenog drinskog skobalja košta 600 dinara, a limskog 500 dinara. Pljeskavice i fileti od rečne ribe su po 1.000 dinara, a ako neko želi prženu ribu mora da doda još po 200 dinara. Sardina od dimljene ulovljene rečne ribe je 1.700 dinara po kilogramu, dok je domaća riblja čorba po litru 500 dinara.

"Mi često u kući jedemo ribu, ali većim delom onu što upecam. Ponekad, ako ima više sitne ribe i različitih vrsta pravim pljeskavice. Sardinu pravim i od sitnije i od krupnije ribe. Krupniju uglavnom odimim i onda je kuvam preko šest sati, a i sitna se kuva isto tako, naravno uz razne dodatke i ulje. Mnogo je ukusnija od kupljene sardine, a i pljeskavice su mnogo bolje", kaže užički ribolovac Zoran Gavrić i dodaje da ponekad kupe šarana i lososa.

"Losos je izuzetno zdrava i ukusna riba. Kod prženja ribe bitno je da se lepo usole, zatim se uvaljaju u brašno, a onda u vrelo ulje. Najbitnije je znati koliko se koja riba dugo prži."

Kada bi se preračunalo za posnu slavu za 10 gostiju na osnovu ovih cena samo za ribu bi bilo potrebno oko 7.000 dinara. Na to treba dodati posnu pitu, pasulj ili posnu sarmu, piće, hleb i troškovi za crkvu, ukupan iznos potreban za posnu slavu je skoro isti kao za mrsnu slavu, od 250 do 300 evra.   

Šta je u stvari slava?

Sveštenici kažu da slavu čine sveća koja gori, tamjan, žito, kolač i čaša vina. Iće i piće su samo prilog praznovanju, a nije suština.

Inače, krsna slava se nalazi na listi Uneska. Ona je jedinstven običaj u svetu i prvo je kulturno dobro iz Srbije koje je od 2014. godine na Uneskovoj listi nematerijalnog nasleđa.

Nema slave bez vanilica - posnih i mrsnih

Kalendar narednih većih slava:

  • mrsno - 27. oktobar Sveta Petka
  • mrsno - 31. oktobar Sveti Luka
  • mrsno - 8. novembar Dimitrije (Mitrovdan)
  • mrsno - 14. novembar Sveti Kozma i Damjan (Vrači)
  • posno - 16. novembar Sveti Georgije (Đurđic)
  • mrsno - 21. novembar Sveti arhagel Mihailo (Aranđelovdan)  
  • posno - 4. decembar Vavedenje Presvete Bogorodice 
  • posno - 19. decembar Sveti Nikola  

2023. godina

  • mrsno - 9. januar Sveti Stefan  
  • mrsno - 14. januar Sveti Vasilije
  • posno - 20. januar Sveti Jovan

Foto prilog


Tagovi

Krsna slava Posna slava Mrsna slava Aranđelovdan Đurđic Gulaš Crkva


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]