Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrohobi
  • 25.06.2018. 10:30

Danijela i Đuro Matokanović uživaju u vrtu, voćnjaku, cvijeću - vole doticaj sa zemljom koja ih svakodnevno nadahnjuje

Supružnici Danijela i Đuro Matokanović iz Dragalića velik dio vremena provode u svom vrtu, voćnjaku i dvorištu. Ta medicinska sestra zaposlena u novogradiškoj Općoj bolnici i umirovljeni branitelj kao agrohobisti veliki su zaljubljenici u zemlju i s puno volje uzgajaju razno povrće i voće za potrebe svoga kućanstva.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 4.407
  • 473
  • 0

"Kada nisam na poslu, uživam u svim tim radovima, rad na zemlji i sa zemljom me opušta i relaksira, jednostavno ne bih mogla zamisliti život bez suživota sa biljkama. U našem vrtu sadimo i sijemo sve vrste povrća koje se uzgaja u kontinentalnom dijelu: krumpir, rajčicu, papriku, patlidžan, kelj, kupus,mrkvu, peršin, salatu i ostalo,“ kaže Nena, kako je od milja zovu.

Obišli smo s našim domaćinima uzorno obrađeni vrt i vidjeli da je sve posađeno "pod špagu", da Danijela i Đuro Matokanović u njega ulažu puno rada i ljubavi, sve je čisto, okopano, ogrnuto, bez ijedne travke.

Vrt se nalazi između dva voćnjaka: u prvom su neka starija stabla jabuka, krušaka, šljiva i drugog voća koje se okitilo lijepim plodovima, a mlađi voćnjak podignuli su prije šest godina na površini na kojoj su sijali ratarske kulture

"Od malo kukuruza kojega smo nekada brali na toj parceli nije bilo velike koristi, pa smo se odlučili za sadnju obiteljskog voćnjaka sa svim vrstama voća. Sada u njemu uzgajamo jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje, marelice, breskve, dunje, mušmule... Imamo od najranijih do najkasnijih sorata i od početka do kraja sezone beremo razne ukusne plodove. Za razliku od prošle dvije godine kada nam je mraz uništio gotovo sav urod, ove godine većina voćaka obilno je rodila, bit će dovoljno i za kćerku Sanju i sina Zlatka i za njihove obitelji", kaže Đuro.

Voće i povrće uzvraćaju obiljem plodova

"Uživamo u svježim plodovima, ali voće i prerađujemo u pekmeze, kompote, sokove, za svoje potrebe napravimo i likere od višanja, oraha… Lijep je to osjećaj kada brineš o voću i povrću, a oni ti uzvraćaju obiljem zdravih plodova. Evo, ove godine neke jabuke, kruške i dunje su prerodile, grane su se posavijale pod težinom roda pa ovih dana moramo prorijediti plodove da oni koji ostanu budu krupniji i kvalitetniji“, kaže Danijela.

Kada se umore, Danijela i Đuro predahnu u kolibici između vrta i voćnjaka. Uživaju u tom mirnom kutku s pogledom na plodove svoga rada, dogovaraju što i kako dalje 

"Napravio sam tu drvenu kućicu od starih materijala, po uzoru na nekadašnje posavske konake u kojima su ljudi odmarali nakon naporna posla u polju. Dio kućice sam ispleo od vodopija, onih dugih šiba koje orezujemo s voća, i baš nam je to ugodno mjesto za predah“, ponosan je na svoj mali građevinski uradak Đuro.
A kada ne rade u vrtu, opuštaju se u dvorištu gdje njeguju razno cvijeće.

Kombinacija cvijeća i starina

"Volimo kada je sve lijepo i uredno. Od cvijeća najviše obožavam lize, muškatle, surfenije, vinke, kadife, vodenjike, ruže... Kombiniramo ih sa raznim starim uporabnim predmetima koji podsjećaju na nekadašnji život na selu. To su dijelovi zaprežnih kola, plug, ornice, bure, saonice, pa i stari bicikl, panjevi… I u dvorištu imamo sjenicu pod kojom ispijamo kavu okruženi našim cvjetnim aranžmanima koje također njegujemo s puno ljubavi“, zadovoljna je Danijela kako su si ispunili život u slobodno vrijeme.

Uz uživanje u vrtu, voćnjaku i dvorištu, Đuro uživa i u glazbi. Četrdesetak godina svira harmoniku, naslijedio je tu ljubav od oca Petra. Bio je član više tamburaških sastava i glazbenih grupa, a sada najčešće zasvira sebi i Danijeli za dušu. Đuro je i kolekcionar. 

"Počeo sam skupljati stare harmonike. Trenutačno imam kolekciju od petnaestak tih glazbala. Najstarije njemačke "Hohner" i "Royal standard" imaju stotinjak godina. Još uvijek se na prašnjavim tavanima mogu pronaći stare i raštimane harmonike, pa ako nekome ne trebaju, ja ću ih preuzeti“, šali se Đuro.

S vremenom se pozabavio i s njihovim uređenjem, čišćenjem i obnavljanjem, pa su sve koje je skupio u funkciji, osposobljene za sviranje.

Danijela i Đuro kažu da miran život u svom selu Dragaliću nikad ne bi zamijenili za gradsku vrevu. Njihov recept za sreću je jednostavan – radi i uživaj u onome što voliš. A oni vole taj doticaj sa zemljom koja ih svakodnevno nadahnjuje.

 


Fotoprilog


Tagovi

Danijela Matokanović Đuro Matokanović Hobi Starine Harmonika


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]