Vole ga pčele, bumbari i djeca jer je bogat peludi i idealan za bukete i vjenčiće. Većina zna kako je njegovo lišće, u rano proljeće, odličan borac protiv proljetnog umora. No, njegova lijepa, žuta, meka i mirisna glavica prava je kulinarska delikatesa.
Posjedovati znanje o samoniklom bilju pravo je bogatstvo jer je mnogo toga jestivo, sadrži velike količine vitamina, minerala, jača imunitet, a i njegovim skupljanjem zagarantiran nam je boravak u prirodi, na čistom zraku. No, mnogi ne razmišljaju o travama koje susreću kao o nečemu što bi mogli staviti u salatu, ispohati ili od toga napraviti sok ili čak vino.
Ipak, postoji bilje kojega svi lako prepoznajmo i kojega je teško promašiti. Jedno od takvih je - njegovo veličanstvo maslačak.
Vole ga pčele, bumbari i djeca jer je bogat peludi i idealan za bukete i vjenčiće. Većina zna kako je njegovo lišće, u rano proljeće, odličan borac protiv proljetnog umora. No, njegova lijepa, žuta, meka i mirisna glavica prava je kulinarska delikatesa.
Što možete napraviti od cvijeta maslačka? Evo popisa:
Pohani maslačak nije samo za odvažne. Njegov blagi okus odlično će prijati uz pire krumpir, rižu ili prilog kojega biste već jeli uz pohane tikvice, gljive, cvijet bazge i slična jela. Za njegovu pripremu vam je potrebna smjesa kao za palačinke (malo gušća) u koju ćete umočiti cvijet te pržiti u dobro zagrijanom ulju.
Cvjetovi u salati nisu samo dekoracija. Njegov mirisni, peludni okus zaokružit će svaku proljetnu salatu od rotkvice, mladog luka, kristalke ili kakvu već pravite. Maslačak berite sa stabljikom te ga držite u vodi do samog posluživanja salate jer će inače uvenuti.
Čuli ste za "med" od maslačka? Da, znam da se ne radi o pravom medu, nego o sirupu za kojega vam je potrebno 400 cvjetova, ubranih na suncu, kada su najviše iscvjetali, litra vode i jedan limun narezan na kolutove.
Cvijet se koristi i u pripremi čaja (uz list i korijen) te djeluje antioksidativno, protuupalno, snižava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi.
Pored toga, pupovi maslačka mogu se kiseliti i odličan su dodatak jelima, a poslužuje kao kapare iz salamure. Beru se što manji i tvrđi pupovi koji se još ne otvaraju. Za jednu staklenku od 300 ml potrebno vam je 300 grama pupova, 200 ml jabučnog octa, 200 ml vode, pola jušne žlice šećera, pola jušne žlice soli te po želji biber u zrnu.
Čistu i steriliziranu staklenku napunite opranim pupovima. Pomiješajte ocat, vodu, šećer, sol i biber te kuhajte par minuta. Vrelo prelijte preko pupova. Odmah zatvorite, staklenku okrenite naopako i ostavite da se hladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
I na kraju - vino.
Za vino vam je potrebno:
1 šalica latica maslačka, sa što manje zelenih dijelova koji daju gorčinu
1,5 kg meda ili šećera
1/2 vrećice vinskog kvasca
limun ili naranča po želji, klinčići i sl. začini
neklorirana ili filtrirana voda
Zakuhajte latice u pola litre vode. Isključite vatru i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Dodajte med i miješajte da se otpi, a zatim dodajte sok limuna. Ovu smjesu pažljivo sipajte u stakleni galon pomoću lijevka. Dodajte još hladne vode, ali svakako ostavite prazno 5 cm do vrha, zbog vrenja. Stavite poklopac i lagano promućkajte.
Otvorite poklopac i dodajte vinski kvasac, ponovo zatvorite bocu i lagano mućkajte da dobro raspodijelite kvasac. Možete koristiti poklopac sa staklenom posudicom za oslobađanje plinova prilikom vrenja ili prekriti otvor krpom. Ostavite na toplom mjestu kako bi tekućina provrela. Nakon pet dana ju procijedite kroz dvostruku gazu i napunite boce, dobro ih zatvorite i spremite na hladno i tamno mjesto. Vino će biti spremno za konzumaciju za šest mjeseci, ali je bolje kada ga pustite fermentirati i do dvije godine, piše thespruceeats.
Povrtlari i voćari, ne zaboravite na činjenicu da je maslačak izuzetno koristan u poljoprivrednoj proizvodnji. Ova biljka od perioda cvjetanja luči etilen koji ubrzava sazrijevanje plodova voća i povrća, posebno plodova jabuke i krastavca. Zbog toga se treba saditi u voćnjacima, jer će uticati na ranije sazrijevanje plodova.
Od njega se također može napraviti i insekticid te gnojivo za biljke.
Živio maslačak!
Povezane biljne vrste
Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)
Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]Tagovi
Autorica