Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslačak
  • 12.04.2020. 07:30

Cvet maslačka je lekovit i ukusan, a od njega se pravi i vino

Vole ga pčele, bumbari i deca jer je bogat polenom i idealan za bukete i venčiće. Većina zna da je njegovo lišće, u rano proleće, odličan borac protiv prolećnog umora. Ali, njegova lepa, žuta, meka i mirisna glavica pravi je kulinarski delikates. 

Foto: Depositphotos/strelok
  • 5.282
  • 320
  • 0

Posedovati znanje o samoniklom bilju pravo je bogatstvo jer je mnogo toga jestivo, sadrži velike količine vitamina, minerala, jača imunitet, a i njegovim skupljanjem zagarantovan nam je boravak u prirodi, na čistom vazduhu. Ali, mnogi ne razmišljaju o travama koje susreću kao o nečemu što bi mogli da stave u salatu, ispohuju ili od toga da naprave sok ili čak vino. 

Ipak, postoji bilje koje svi lako prepoznajmo i koje je teško promašiti. Jedno od takvih je - 'njegovo veličanstvo' maslačak. 

Vole ga pčele, bumbari i deca jer je bogat polenom i idealan za bukete i venčiće. Većina zna da je njegovo lišće, u rano proleće, odličan borac protiv prolećnog umora. No, njegova lepa, žuta, meka i mirisna glavica pravi je kulinarski delikates. 

Biljni delikates 

Šta možete da napravite od cveta maslačka? Evo predloga: 

Pohovani maslačak nije samo za odvažne. Njegov blagi ukus odlično će prijati uz pire krompir, pirinač ili prilog koji biste već jeli uz pohovane tikvice, gljive, cvet bazge i slična jela. Za njegovu pripremu vam je potrebna smesa kao za palačinke (malo gušća) u koju ćete umočiti cvet i pržiti u dobro zagrejanom ulju. 

Cvetovi u salati nisu samo dekoracija. Njegov mirisni, ukus polena zaokružiće svaku prolećnu salatu od rotkvice, mladog luka, zelene salate ili kakvu već pravite. Maslačak berite sa stabljikom, pa ga držite u vodi do samog posluživanja salate jer će inače uvenuti. 

Čuli ste za "med" od maslačka? Da, znam da se ne radi o pravom medu, nego o sirupu za koji vam je potrebno 400 cvetova, ubranih na suncu, kada su najviše iscvetali, litra vode i jedan limun narezan na kolutove.

Lekoviti sirup od maslačka - kako ga pripremiti

Cvet se koristi i u pripremi čaja (uz list i koren) te deluje antioksidativno, protiv upala, snižava krvni pritisak i koncentraciju glukoze u krvi. 

Pored toga, pupoljci maslačka mogu se kiseliti i odličan su dodatak jelima, a poslužuje kao slani kapar. Beru se što manji i tvrđi pupoljci koji se još ne otvaraju. Za jednu staklenu posudu od 300 ml potrebno vam je 300 grama pupoljaka, 200 ml jabukovog sirćeta, 200 ml vode, pola supene kašike šećera, pola kašike soli i po želji biber u zrnu. 

Čistu i sterilisanu posudu napunite opranim pupoljcima. Pomešajte sirće, vodu, šećer, so i biber pa kuvajte par minuta. Vrelo prelijte preko pupoljaka. Odmah zatvorite, staklenu posudu okrenite naopako i ostavite da se hladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu. 

Recept za vino od maslačka

I na kraju - vino

Za vino vam je potrebno:
1 šoljica latica maslačka, sa što manje zelenih delova koji daju gorčinu;
1,5 kg meda ili šećera;
1/2 kesica vinskog kvasca;
limun ili pomorandža po želji, začini;
nehlorisana ili filtrirana voda.

Zakuvajte latice u pola litre vode. Isključite vatru i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Dodajte med i mešajte da se otopi, a zatim dodajte sok limuna. Ovu smesu pažljivo sipajte u stakleni galon pomoću levka. Dodajte još hladne vode, ali svakako ostavite prazno pet centimetra do vrha, zbog vrenja. Stavite poklopac i lagano promućkajte. 

Otvorite poklopac i dodajte vinski kvasac, ponovo zatvorite bocu i lagano mućkajte da dobro raspodelite kvasac. Možete koristiti poklopac sa staklenom posudicom za oslobađanje gasova prilikom vrenja ili prekriti otvor krpom. Ostavite na toplom mestu kako bi tečnost provrela. Nakon pet dana procedite je kroz dvostruku gazu i napunite boce, dobro ih zatvorite i spremite na hladno i tamno mesto. Vino će biti spremno za konzumaciju za šest meseci. 

Maslačak koristan u poljoprivrednoj proizvodnji

Povrtari i voćari, ne zaboravite na činjenicu da je maslačak izuzetno koristan u poljoprivrednoj proizvodnji. Ova biljka od perioda cvetanja luči etilen koji ubrzava sazrevanje plodova voća i povrća, posebno plodova jabuke i krastavaca. Zbog toga treba da se sadi u voćnjacima, jer će uticati na ranije sazrevanje plodova. 

Korov koji koristi poljoprivrednicima

Od nega se takođe može napraviti i insekticid i đubrivo za biljke. 

Živeo maslačak! 


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Koren je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacione sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s belim mlečnim sokom.... Više [+]

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Maslačak Recepti Pupoljci Med Vino Poljoprivredna proizvodnja Pohovanje Salata


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.