Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retriver
  • 05.01.2019. 17:30

Česapik retriver - pas sa jakim karakterom

Njemu su potrebne duge šetnje, ali bi bilo poželjno da ga vodite i na plivanje, jer je reč o psima koji su zaljubljeni u vodu i obožavaju da love.

Foto: Pixabay / mburleson
  • 463
  • 50
  • 0

Rasa pasa česapik (Chesapeake) retriver nastala je, odnosno, razvila se u Sjedinjenim Američkim Državama duž zaliva Česapik, Merilend tokom 19. veka. Njegov zadatak bio je da lovi vodene ptice, po veoma nepovoljnim vremenskim uslovima. U Srbiji nisu toliko zastupljeni, a reč je o vrlo inteligentnim, žilavim psima, odličnim plivačima i za njih se može reći da su odličan izbor za ljude koji su aktivni

Karakter česapik retrivera

Reč je o psu koji je veoma prijateljski nastrojen, vrlo je poslušan, i veseo, ali ukoliko se sa njima ne radi i ne vežba, postaju jako tvrdoglavi. Snažni su i inteligentni, pa se ne preporučuju vlasnicima početnicima, jer veoma lako mogu da nadjačaju nespremnog vlasnika.  Ako je vlasnik iskusan poznavalac pasa i može da mu pruži obuku i da ga disciplinuje, dobiće vernog, vrednog i pažljivog psa čuvara.

Socijalizacija česapik retrivera

Kao i svakom psu, česapik retriveru je potrebna rana socijalizacija - izloženost različitim ljudima, mestima, prizorima i zvukovima.  Razlog tome je njihova dominantnost i tvrdoglavost, a posebno ako je reč o mužjacima.  Ovim psima, vlasnik mora  da "pokaže ko je glavni", a kada ga vaspitavate morate biti dosledani, ali i puni ljubavi. 

Mada i kada ga socijalizujete, njegov temperament je takav da nije previše prijateljski nastrojen prema strancima, odnosno nepoznatim ljudima. Veoma je rezervisan kada sretne nove osobe po prvi put. Ipak, ovo je odlična karakteristika, posebno ako pas živi u kući i ima prostrano dvorište, jer tada postaje odličan čuvar, koji je veoma zaštitnički nastrojen prema vlasniku i imovini.

Trebalo bi da znate da pojedini psi česapik retriveri mogu da budu  agresivni prema drugim psima. Bilo da je agresivan prema ljudima ili prema drugim životinjama, morate ga naučiti da sluša komande kada je u pitanju interakcija. Bez obzira na agresivnost, česapik retriveri su divni prema deci, ali ipak neće tolerisati njihovo eventualno maltretiranje. U većini slučajeva neće ujesti, nego će se okrenuti i otići. Interakciju između dece i bilo kog psa, treba da nadgleda starija osoba.

Ovom psu su potrebne duge šetnje, ali bi bilo poželjno da ga vodite i na plivanje, jer je reč o psima koji su zaljubljeni u vodu i obožavaju da love.

Izgled česapik retrivera

Pravi predstavnik rase uvek ima inteligentan pogled i izraz. Oči su mu srednje veličine, veoma bistre, a boja ide od žućkaste, do boje ćilibara. Uši su mu po pravilu male, dobro prislonjene uz glavu, moraju slobodno da vise i da su srednje prekrivene dlakom.  Lobanja je okruglasta i široka, dok mu je njuška srednje krataka i probližno iste dužine kao lobanja. Njuška mora da se sužava, ali pod uslovom da njen vrh nije oštar. 
Usne predstavnika ove rase su tanke i ne vise. Obično imaju makazasto zubalo, ali se u kinologiji prihvata i kleštasto zubalo. Boja ovog psa bi trebalo da je prilagođena okolini i prirodi, pa zato svaka nijansa smeđe odnosno braon boje prihvatljiva. Doduše, dopuštena je bela mrlja na grudima, prstima, zadnjim šapama ili na stomaku. Dlaka im je debela i kratka.

Visina: 53 do 66 centimetara
Težina: 25 do 36 kilograma
Životni vek: 10 do 12 godina


Tagovi

Česapik retriver Izgled Karakter Socijalizacija Pas za lov Pas čuvar


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najslađi mural čuvar vojvođanske tradicije

Na ovo slatko iznenađenje 🙂 ćete naići u Sremskim Karlovcima, na putu ka Magarčevom bregu, vidikovcu sa kog puca pogled na Karlovce i Dunav. Na zidu dugačkom preko 10 me...

Više [+]