Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Damiani
  • 03.08.2019. 13:30
  • Istarska, Sveti Martin, Buzet

Breskvice, cukerančići, hrostule - tradicionalne slastice vrijednih ruku obitelji Šavko

Ne koristimo umjetne arome niti aditive što mi je izuzetno važno i time se ponosim, kaže Đeni Šavko iz čijeg malog obiteljskog obrta izlaze tradicionalne slastice.

Foto: arhiva obrta Damiani
  • 1.076
  • 290
  • 0

"Na vlastitu proizvodnju odlučila sam se najviše zbog toga kako bih radila ono što volim, a volim poslove koji nisu monotoni. Imam slobodu da uvijek u asortiman ubacim nešto novo, nešto svoje. Jedan od razloga za tu odluku je i taj da sama organiziram svoje vrijeme, što je u današnje vrijeme velika povlastica“, kaže Đeni Šavko, vlasnica Obrta za slastičarstvo Damiani iz Svetog Martina nedaleko Buzeta. Njihov mali obiteljski obrt postoji od 2000. godine, a Đeni je iskustvo stekla radeći prije toga u privatnoj tvrtci.

Zanimljive kreacije izazivaju pažnju potrošača na sajmovima

Njihovi proizvodi, osim u obiteljskoj kući gdje imaju slastičarnu, mogu se naći u nekoliko 'jestivih' suvenirnica te na raznim manifestacijama kao što su: Učkarski sajam, Subotina po starinski, Kastenijada, Dani meda, Festival konoplje ili Vikend tartufa. Često koriste specifične sastojke kao što su med, cvjetni prah, lavanda, brašno i sjemenke od konoplje, rakija, ružmarin i ostalo, a što uglavnom nabavljaju od lokalnih proizvođača. Svojim zanimljivim kreacijama izazivaju pažnju potrošača koji prepoznaju i cijene dobre ideje te još bolju realizaciju. Oslanjaju se na tradicionalne namirnice i recepture te maštovitu kombinaciju naizgled nespojivih sastojaka.

Lavandini keksići

"Ne koristimo umjetne arome niti aditive što mi je izuzetno važno i time se ponosim, a specifičnim proizvodima pokušavamo se što bolje prilagoditi određenoj manifestaciji. Tako na primjer za Dane meda u ponudi, osim medenjaka, imamo i Đumbir medenjake te kekse sa cvjetnim prahom. Kad izlažemo na Festivalu konoplje u najmanjem gradu na svijetu - Humu, uklopit ćemo se sa proizvodima od konopljinog brašna. Spajamo tradiciju i inovativnost, izrađujemo istarske hrostule sa konopljom, kekse sa konopljinim brašnom i sjemenkama, a nudimo i sasvim posebne kekse s lavandom ili ružmarinom.

Na Učkarskom sajmu možete kušati tradicionalne slatke delicije kao što su breskvice, cukerančići, hrostule medenjaci ili 'modernije' varijante naših deserata: tortice u čaši, čarobni štapići, miješani kolači i još puno toga“, navodi Đeni Šavko. Jedan od njihovih proizvoda je i biškot na kojega po želji kupca ispisuju ime grada ili osobe, a ponekad i originalnu poruku.

Neophodna je dobra organizacija pa tako pomažu svi iz obitelji

Kupci njihovih proizvoda su osobe kojima je bitna kvaliteta, oni koji cijene domaći proizvod, a kažu da im pogoduje i blizina granice jer imaju dosta vjernih kupaca iz susjedne Slovenije. "Slastice proizvodimo isključivo po narudžbi kupca kako bi proizvodi bili što svježiji i samim time kvalitetniji. Kod nas se sve radi ručno, sve je zaista domaće“, ističe nositeljica obrta Damiani te dodaje da je ponekad potrebna dobra organizacija pa tako pomažu svi iz obitelji, prvenstveno kćeri, ali i brat i šogorica.

Biškot na kojega po želji kupca ispisuju ime grada ili osobe, a ponekad i originalnu poruku

Danas mogu od svoga rada sasvim pristojno živjeti, no Đeni i Damir priznaju da im početak nije bio nimalo lak, ali i ne teži nego danas. "Najčešća problematika s kojom se susrećemo je administracija jer, kako bih ja rekla, mi smo država od 'papira'. Često ni sami šlužbenici nisu dovoljno dobro upoznati sa zakonodavstvom, tj. tumače zakone i uvjete poslovanja na svoj način. Drugi problem je rad na crno. Smatram da je trenutno više zaštićen takav način 'poslovanja', dok nas obrtnike, OPG-ove i ostale registrirane znaju prijavljivati i zbog jednog krivo ispisanog slova“, žale se.

Najveća motivacija za daljnji rad je, kako kažu, zadovoljan kupac. "Nema bolje motivacije nego kad netko kupi slasticu samo na temelju tuđe preporuke. Naravno, i zarada je bitna, ali kad se ne teži masovnoj proizvodnji, već se radi s ljubavlju i posvećenosti detaljima, onda je manje stresno. A i zadovoljstvo je potpuno“, ističu za kraj Đeni i Damir Šavko.


Fotoprilog


Tagovi

Obrt Damiani Đeni Šavko Slastice Tradicija Ručni rad


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo