Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićni duh
  • 20.12.2022. 10:30
  • Sisačko-moslavačka, Donji Viduševac, Glina

Božićni običaji: Letnica, slama i tri režnja češnjaka u medu

Unijeti slamu u kuću, slamom vezati jedaći pribor, mirno sjediti na stolcu da bi kvočke nagodinu mirno sjedile na jajima, pojesti tri režnja češnjaka u medu, nazdraviti domaćom rakijom, pomoliti se, večerati u miru i tišini uz svijeće – neki su od običaja na glinskom području koji se i danas poštuju.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
  • 2.100
  • 125
  • 0

U mnogim ruralnim sredinama, pa tako i u glinskom kraju, još se uvijek susreće slama kao znak Božića. Trenutak njenog unošenja u kuću, što obično čini glavni član domaćinstva, označava službeni početak proslave blagdana.

Slama se unosi kada padne mrak - jedni će to učiniti oko 17 sati, a drugi kasnije. Unosi se također žito, letnica, rakija, med, češnjak i svijeća. Letnica je kruh ispečen na Badnjak i ukrašen kršćanskim motivom, a simbol je obilja hrane. Ujedno, litnica, ljetnica, letnica je naziv za prvi dan Božića, a česti naziv za ovaj kruh je i litnjak. (op.a.)

"Običaj je da se prije večere pojedu tri režnja češnjaka u medu. Vrlo je bitno da svaki član pojede po tri – za zdravlje i vitalnost u sljedećoj godini“, navodi Marija Borić iz Donjeg Viduševca. Dodaje da odrasli potom nazdravljaju domaćom rakijom, a večera bi trebala proći u miru i tišini uz svijeće. Prije objeda je obavezna molitva, a nakon večere stol se ne rasprema već ostaje takav do jutra.

Nekada se jedaći pribor vezao slamom kako bi cijele godine blago bilo na okupu. Vrlo je bilo važno i mirno sjediti na stolcu da bi kvočke sljedeće godine mirno sjedile na jajima.

Tamburaši na misi

Nakon večere obavezan je odlazak na polnoćku. Poslije mise slijedi čestitanje i eventualno druženje s bliskim prijateljima ili rodbinom. Međutim, okupljanje se uglavnom nastavlja ispred crkve. U Viduševcu, naime, na misi znaju svirati tamburaši te se po njenom završetku vjernici ostaju s njima proveseliti.

Božićni kruh i češnjak u medu dio su običaja (Foto: arhiva M. Borić)

Na glinskom području obilježavanje Božića kreće već s Adventom. Mise Zornice lokalno stanovništvo rado pohodi bez obzira što se održavaju vrlo rano ujutro. Intenzivne pripreme za Božić kreću u tjednu prije, a podrazumijevaju čišćenje i uređivanje doma te pečenje kolača.

Žene s ovog područja vrlo rijetko kupuju slastice. "U domu je važno osjetiti miris pečenih kolača, taj dio posebno vole djeca. A čak i neuredna i zaprljana kuhinja ima svoje draži“, kaže Marija uz opasku kako je sve to dio tradicije koju vrijedi čuvati. Njena djeca joj govore da nije Božić ako se ne osjeti miris domaćih svježe pečenih slastica.

Božićna trpeza

No, prava priprema odvija se na Badnjak kada je obavezno kićenje bora. Toga dana je i post 'zapovijedan' – gleda se da se cijeli dan ne jede ili da se jede vrlo malo. Obično bude riba i krumpir-salata ili grah na salatu i tome slično, u svakom slučaju nešto posno. Čeka se spuštanje mraka kada se unosi Božić čime započinje proslava.

Brojnim se božićnim običajima zazivao Božji blagoslov za dobar urod u narednoj godini

Na sam Božić je pak gozba. Tada obavezno na stolu bude juha, pečeni odojak (pečenica), francuska salata, ali i sarma koja se uz pire krumpir poslužuje prije odojka. Na kraju dolaze raznoliki kolači.

Odojak se priprema dan prije Badnjaka. Od slatkoga tu su neizostavne makovnjača i orehnjača koje ovdje nazivaju gibanicama, zatim mađarice, suhi kolači, a mlađe domaćice rade i nešto modernije pa se nađe i pokoji kremasti.

Obavezna je orehnjača, gužvara ili gibanica, kako ju već nazivate

"Mnogi mladi o tim običajima ne znaju nažalost ništa, ali ima i onih koji poštuju tradiciju i trude se održati ju“, kaže Marija Borić, vlasnica istoimenog OPG-a. Ona i njena obitelj bave se uzgojem aronije i ovaca – ličke pramenke. Imaju i nešto povrća koje prerađuju uglavnom za vlastite potrebe, ali i prodaju na kućnom pragu.


Fotoprilog


Tagovi

Božić Običaji Glina Marija Borić Donji Viduševac


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]