Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pisanice
  • 10.04.2020. 09:00

Bojanje uskršnjih jaja tradicionalnim, prirodnim metodama

Većina prirodnih boja se koristi tako da se namirnice koje ih puštaju kuhaju zajedno s jajima te se ostavljaju da se zajedno ohlade. Što su jaja duže u takvoj tekućini to će boja biti intenzivnija.

Foto: JumpStory
  • 12.577
  • 342
  • 0

Zbog užurbanog načina života danas većina ljudi kupuje gotove boje za farbanje jaja. S obzirom na to da biljke imaju klorofil, karotenoid, ksantofil, flavonoid i mnoge druge organske pigmente koji njihov svijet čine šarenim, zašto ih ne bismo iskoristili u bojenju pisanica.

Ove prirodne boje ne sadrže aditive, s njima možete postići sličan efekt kao i s umjetnim, a prije konzumiranja ne morate strahovati od neželjnih kemijskih supstanci.

Većina prirodnih boja se koristi tako da se namirnice koje ih puštaju kuhaju zajedno s jajima te se ostavljaju da se zajedno ohlade. Što su jaja duže u takvoj tekućini to će boja biti intenzivnija. Iako, morate biti svjesni da nikada neće dostići jačinu onih kupovnih. Također, morate imati na umu da vam je za ovakav način ukrašavanja jaja potrebno puno strpljenja te da će boja ovisiti i o samim jajima, o tome jesu li ona svjetlija ili tamnija. 

Ocat je učvršćivač boje

Ukoliko bojite jaja ljuskom luka ili začinima, dodajte ocat jer on učvršćuje boju, savjetuju na stranici marthastewart.com, najpoznatije domaćice na svijetu . No, njega izostavite kod farbanja voćem ili povrćem jer ćete dobiti sivu ili smeđu boju.

Na litru vode dodaju se dvije žlice octa. Također, octom se može i obrisati ljuska prije bojenja kako bi se uklonila masna ovojnica koja štiti jaje od bakterija. Na taj će način ona bolje upiti boju.

Jaja s cvijećem i travama bojana u ljusci luka

Ovo je jedan od najpoznatijih načina prirodnog bojanja uskršnjih jaja. U dvorištu, vrtu ili livadi sakupite listiće djeteline, peršina, maslačka, stolisnika, koprive, jagoda, vinove loze, cvjetiće tratinčice, žabnjaka ili što god vam se učini zanimljvim i prikladnim.

Izrežite ženske najlon čarape po dužini i na komade 10x10 cm. Na ljusku jajeta stavite list biljke i raširite ga da uz nju lijepo prijanja. Najlonkom pažljvo pritisnite biljku na jaje, obavijte ga te na kraju zavežite gumicom pazeći da vam se biljka ne zgužva.

Kad Andreja Ogrinec oslikava jaja - nastaju čarobne uskršnje pisanice

Dno lonca u kojem će se kuhati prekrijte ljuskama luka, stavite jaja u posudu i prekrijte ih preostalima. Treba paziti da je lukovina i ispod i iznad jaja kako bi se dobila što ujednačenije boja.

Sve prelijete hladnom vodom, dodajte sol kako jaja ne bi popucala te ocat i kuhajte na slaboj vatri oko pola sata. Nakon toga ostavite da se ohladi u toj tekućini, najbolje preko noći. Nakon što su se ohladila izvadite ih iz najlonki i obrišite. Ako ste imali dovoljno luka i jaja su dovoljno tamna odmah nakon kuhanja, dok su vruća maknite čarapu, obrišite listić te namažite uljem, masti ili slaninom. Masnoća će jajetu dati sjaj, a bolje će se upiti dok su vruća. 

Za žutu kurkuma, a plavu kupus

Za žutu boju s jajima kuhajte koru citrusa poput limuna ili naranče. U vodu za kuhanje možete dodati prah kurkume ili šafrana te jaja skuhati u čaju od kamilice.

Za narančastu će poslužiti mrkva, a u vodu dodajte čili prah ili mljevenu crvenu papriku za jači intenzitet. 

Za crvenu se koriste konzervirane višnje i njihov sok, a tamniju nijansu ćete postići kuhanjem u vodi u koju ste naribali četiri cikle . Također, ovo korijenasto povrće može poslužiti i za ružičastu boju. Jarko crvena se može postići polusatnim kuhanjem u soku od malina, šipka ili crvenom vinu, s tim jaja treba ostaviti da se ohlade u toj tekućini, najbolje preko noći. .

Za plavu treba izrezati glavicu ljubičastog kupusa na komadiće i prekriti 1/3 posude, na to staviti jaja te između njih, kao i uz stijenke posude ugurati listove i prekriti ih s jednakom količinom kao na dnu. Dodajte sol i prelijte hladnom vodom. Kuhajte oko pola sata. Za što intenzivniju boju jaja se trebaju što duže hladiti u ovoj tekućini. 


Tagovi

Uskrs Uskršnja jaja Pisanice Bojanje jaja Farbanje jaja Prirodne boje Bojanje u luku Prirodno bojanje Eko boje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.