Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Južnjački specijalitet
  • 22.05.2022. 12:00
  • Pčinjski okrug, Donji Vrtogoš, Vranje

Bez lučenog pasulja nema ni jedne posne slave na jugu Srbije

Ovaj čuveni vranjski specijalitet domaćice prave isključivo po receptu svojih baka.

Foto: Gordana Nastić
  • 640
  • 645
  • 1

Na pitanje bez kog jela ne mogu da zamisle ni jednu svoju posnu slavu, svaka iskusna vranjska domaćica će reći da je to lučen pasulj. Ovaj čuveni južnjački specijalitet sve one i danas prave po receptu svojih baka. Toliko je dobar da se do sada praktično ni jedna nije usudila da ga na bilo koji način izmeni.

Toga je svesna i Maja Đorđević iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, koja ovaj vrhunski vranjski delikates sprema isključivo po receptu koji se u njenoj porodici prenosio sa kolena na koleno. Prilikom pravljenja ovog jela koristi sve naučene cake, a kao dokaz da joj pasulj na ovakav način uvek ispadne dobro su prazni tanjiri koje gosti ostave za sobom.

Kako skuvati pasulj bez mesa i zaprške, a da ne bude "klot"

“Nema lučenog pasulja bez kvalitetnog pasulja. Ovo jelo uvek spremam od 'tetovca' koji je proizveden na vranjskim poljima i koji se brzo i lepo kuva", ističe Đorđevićeva.

Potopljen pasulj tokom noći

Ovo tradicionalno staro vranjsko jelo ona počinje da sprema tako što prvo otrebi i dobro opere dva kilograma pasulja. Celokupnu količinu zatim potopi u vodu i ostavi tako da stoji u dubokom loncu tokom noći. Ujutro ovako odstajali pasulj ponovo opere u nekoliko voda, a potom u lonac nalije novu, ubaci jedan do dva lovorova lista i stavi na šporet "Smederevac" da se kuva.

Dobro odrađene pripreme i početak kuvanja

"Tokom kuvanja pasulj treba s vremena na vreme promešati drvenom kašikom kako ne bi zagoreo. To se, međutim, neće desiti ako se kuva na tihoj vatri."

Kada se pasulj skuva, po njenim rečima, odmah ga treba skloniti sa vatre i ocediti od suvišne vode. Ovako oceđen pasulj treba dobro izmiksirati tako da se pretvori u kašastu masu koju treba odmah zasoliti po ukusu.

"U ovako zasoljenu masu treba staviti četiri glavice oljuštenog belog luka. Posoljene čenove prvo treba dobro istucati drvenim tučkom, a zatim staviti u pasulj i promešati. Za lučen pasulj je najbolje upotrebiti domaći luk, a nikako onaj iz uvoza, jer ovom jelu daje poseban ukus", priča domaćica iz okoline Vranja.

Obavezan dodatak tucana paprika

Čim se beli luk sjedini sa pasuljem onda, po njenim rečima, treba u tiganju upeći oko 100 ml zejtina i njime preliti masu i promešati. Ovako pripremljeni pasulj potom treba rasporediti u plitke ili duboke tanjire i odozgo zagladiti viljuškom ili kašikom, a zatim dodati tucane paprike. Najbolja je ona koju Vranjanke same prave u drvenim čuturama, od crvene paprike koju su osušile na niz.

Pripremljen pasulj sa dodatom tucanom paprikom

"Tucanu papriku potom treba u tankom sloju preliti upečenim zejtinom. Ako tucana paprika u dodiru sa vrelim zejtinom 'čvrkneto je znak da treba nastaviti sa prelivanjem, a ako se to ne desi obavezno treba vratiti tiganj sa zejtinom na dogrevanje”, poručuje Maja i dodaje da tako prelivene tanjire treba ostaviti u posebnu prostoriju da se ohlade.

Na dan slave, domaćice, lučen pasulj obično serviraju na trpezarijskom stolu ukrašenom najlepšim stolnjakom koji imaju, zajedno sa prženom ribom, krompir salatom i posnim kiflicama i to je najbolja trpeza posnih slava na jugu Srbije.


Foto prilog


Tagovi

Pasulj Lučen pasulj Južnjački specijalitet Maja Đorđević Tucana paprika


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!