Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najastarija svinja
  • 26.08.2021. 18:00

Bejbi Džejn je najstarija svinja na svetu - ima 23 godine

Ova "stara" svinja ima i prijateljicu Lusi kojoj je tek 17 godina. Njihovi vlasnici imaju važan savet za one koji žele da imaju ovu vrstu životinja za kućnog ljubimca.

Foto: Depositphotos/Rawlik
  • 337
  • 357
  • 0

Najstarija svinja na svetu, Bejbi Džejn ima 23 godine, potvrđeno je u Ginisovoj knjizi rekorda.

Bejbi Džejn, koja već dugo vremena nije beba, živi blaženim životom kao kućni ljubimac, sa Patrikom Kaningenom i Stenom Kofmanom u Ilinoisu (SAD). Udomili su je iz prihvatilišta za životinje kada je imala tek osam nedelja. 

Danas ova vijetnamska svinja živi u njihovoj kući, a čak, kako priznaju, povremeno spava sa njima u krevetu. 

Patrik i Sten još jednu svinju koja je takođe nakupila priličan broj godina, a ovog septembra proslaviće svoj 17. rođendan. 

"Bejbi Džejn je dugo vremena trebalo da prihvati prijateljicu Lusi. Ali, zadnjih nekoliko godina su stalno zajedno", priča ovaj par. 

Kažu da više voli da bude u kući nego na otvorenom. Napolju se igra i jede, ali nikada bez nadzora. Kada je bila mlađa, pravila je priličnu štetu - znala je da pokida posteljinu, deke i slično. Danas joj ponašanje priliči godinama iako i sada, pričaju Patrik i Stan, zna zbog nečega da bude besna, ali tada tek skviči ili se povuče u kupatilo, na Lusin krevet. 

Ima prilično monotonu rutinu.

"Ujutro ustaje, jede, spava do ručka, onda opet ustane da bi jela, a isto se ponavlja i za večeru", otkrivaju njeni vlasnici koji kažu da je sa godinama postala manje vitalna, ali da joj je um još uvek "oštar". 

"Kao i većina svinja, Bejbi Džejn nije samo inteligentna, ona je izrazito nežna i saosećajna. Voli da bude uz nas, a oseti kada smo uzrujani ili ljuti. Sve nas voli", opisuju svoju ljubimicu dodajući kako svoje životinje odvode na izlete, ali i organizuju edukacije o tome kako nije jednostavno imati ovakvu vrstu ljubimca. 

Žele da prošire svest o tome da i male vrste svinja, poput vijetnamskih, vremenom porastu i imaju potrebe jer se često događa kada prerastu veličinu mladunčeta završe neželjene, u azilu. 

"Naš savet ljudima je da pre nego se odluče za vijetnamsku svinju istraže sve o njima. Nikada ne bismo ni sanjali da ćemo imati kućnog ljubimca koji će doživeti više od 23 godine. To je zaista velika obaveza jer oni potpuno zavise od vas. Morate da budete spremni da im posvetite vreme", poručuju. 

Inače, životni vek svinja je od sedam do 24 godine. 


Tagovi

Bejbi Džejn Najstarija svinja Vijetnamska svinja Vijetnamsko prase Ginisova knjiga rekord Rekord


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.