Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stvaralaštvo seoskih žena
  • 06.02.2017. 13:00

Aradac: Održana 19. "Tortijada"

Udruženje žena "Ruža" iz srednjobanatskog sela Aradac, u kojem pretežno žive Slovaci, već 19 godina početkom februara organizuje "Tortijadu", manifestaciju na kojoj meštanke i njihove gošće pokazuju svoja umeća. Iz gradske uprave najavljeno je da će ovakve i slične manifestacije biti u službi razvoja agro turizma.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 2.861
  • 827
  • 0

Čokoladne, voćne, sa orasima, lešnicima, suvim grožđem, keksom, sa nekoliko kora i filova, ukrašene šlagom, kremom, fondanom - u tri reči rečeno slasne, božanstvene torte. I sve one na jednom mestu, u Aradcu kraj Zrenjanina. Vikend je obeležila čuvena aradačka "Tortijada", manifestacija koja je zaživela pre 19 godina.

Arađanke poznate po lepim tortama

Na pitanje zbog čega su odlučile da svoje udruženje "Ruža" predstavljaju tortama, a ne nekim drugim tradicionalnim kolačima, predsednica udruženja Mara Viljačik rekla je da su pre 19 godina u njihovom selu već postojala udruženja ljubitelja kobasica i vinara, a one su odlučile da naprave svoju manifestaciju:

"U Aradcu veliki broj žena zna jako lepo da pravi torte, neke od njih to rade i za prodaju i na taj način dopunjuju kućni budžet ili čak od ovog posla i žive. Kada smo se kasnije uključile u Asocijacu slovačkih udruženja žena stvorila se dobra prilika da na našu 'Tortijadu' pozovemo i žene iz drugih udruženja. Učestvujemo na manifestacijama i vašarima prodajnog karaktera i tu prodajući torte zaradimo novac za potrebe Udruženja".

Na manifestaciji mogu da učestvuju sve žene iz Aradca, kao i iz udruženja koja dolaze u goste. One ispred svog udruženja donesu po jednu tortu. Žiri je imao pune ruke posla i zaista je bio na slatkim mukama.

Takmičilo se u četiri kategorije

U kategoriji "Aradačke torte" ocenjivao se celokupan utisak, i izgled i ukus.

"Ovde se sve gleda. I izgled torte i njen presek i da li je dovoljno sočna, koji materijal je utrošen i da li su svi sastojci usklađeni kako bi dali harmoničan ukus. Ja sam iz Kulpina i svake godine dolazim u Aradac, a ovo mi je nije prvi put da sam članica žirija. Torta se može eliminisati iz daljeg takmičenja ako presek pokaže da kore nisu baš dobre i da fil nije ravnomerno nanet. Moje mišljenje je da bi trebalo ocenjivati samo izgled, jer je ukus individualna stvar", objasnila je Katarina Zornjanova.

Ana Valašekova iz Pivnica bila je članica žirija i na prvoj "Tortijadi", tako da ima dosta iskustva u ovom "poslu". Smatra da su domaćice sve kreativnije, a da u tome posebno mesto imaju ideje koje se pronađu na internetu.

"Torte sada izgledaju atraktivnije. Izgled je jako važan. Primera radi, kada je sto jako lepo dekorisan, hrana lepo servirana, može da prođe i neki nedostatak u ukusu. Prema mom mišljenju, klasično ukrašavanje špricem i kremom je najlepše. Mlade žene sada dosta koriste fondan masu sa kojom se torte jako lepo ukrase. Ali, ukus fondana menja i sam ukus torte, a mnogi to ne vole", rekla je Valašekova.

Doboš torta bez konkurencije

Kada Arađanke nekome žele da ukažu počast, one mu poklone "Doboš tortu". Kažu da je ona najsvečanija. I članice žirija dele njihovo mišljenje, tako da je prvu nagradu u kategoriji "Aradačke torte" u kojoj se ocenjuje celokupan utisak, osvojila Zuzana Šćevkov.

Doboš tortom se ukazuje počast

"Ja na ovoj minifestaciji učestvujem od prve godine. Ovo mi je šesta ili sedma nagrada, već ni sama ne znam. Ali, prvi put sam za ovu priliku pravila Doboš tortu. Inače za ovu tortu sam dobila nagradu i na vojvođanskom nivou. Pravim je sa 12 kora i potrebno mi je 4 - 5 sati da na kraju bude kao ova što je pobedila. Ova torta je najukusnuja kada se jede sutradan, treba joj da malo odmori. Inače, Doboš torte pravim već 50 godina", objasnila je Zuzana.

Torta sa nazivom "Svetli anđeli" donela je prvu nagradu Ružinki Gal u kategoriji "Najlepša aradačka torta".

Anđeli se prave od šećera i belanaca

"Anđele koji se nalaze na torti pravim od šećera i belanaca. Imam odgovarajuće kalupe u kojima se smesa suši, a sve ostalo je tajna. Pipav je to posao. Puno puta se ukrasi pravljeni na ovaj način polome, pa moram ponovo da ih pravim. Ali, ono što je dobro, oni jako dugo mogu da stoje i da sve vreme budu jestivi", rekla je Ružinka.

Nagrada žirija za najlepše ukrašenu tortu od svih torti otišla je u Udruženje žena iz Kovačice. One su donele "Kapućino tortu" u obliku korpe sa ružama. Od njihove predsednice Žužane Janoš čuli smo da za ovakvo ukrašavanje, koje može trajati i dva sata, treba mnogo smirenosti i strpljenja, pa se ovaj posao može smatrati i dobrom anti stres terapijom.

Ukrašavanje ovakve "Kapućino torte" traje i dva sata

Odluke žirija i publike oko najlepše ukrašene torte nisu se poklopile. Nagradu publike dobila je torta "Nedeljna supa" koju je napravila Ljudmila Kaprišova, predsednica Udruženja žena iz Janošika. Sve žene iz udruženja su, kako kažu, bile iznenađene kada su videle tortu u obliku šerpe u kojoj se kuva nedeljna supa.

Nagradu publike dobila je torta "Nedeljna supa"

Grad Zrenjanin prepoznaje značaj seoskih manifestacija

Zrenjaninska lokalna samouprava i gradska Turistička organizacija prepoznale su značaj ovakvih i sličnih manifestacija i to ne samo za očuvanje kulturne baštine jednog naroda u Srbiji, već i kao potencijal za razvoj agro turizma.

"Aradačka 'Tortijada' je samo jedan korak u približavanju naša dva naroda. Ovo je treća manifestacija koju smo organizovali u saradnji sa Kulturnim centrom iz Kisača. Na njima se prikazuju kultura i tradicija Slovaka. U 2017. godini nameravamo da napravimo još nekoliko manifestacija, kako u Zrenjaninu, tako i u Aradcu", kazao je Jaroslav Stevanov, odbornik u gradskoj skupštini i zastupnik interesa slovačke nacionalne zajednice.

On je rekao i da će u narednom periodu predstavnici Turističke organizacije Zrenjanina obilaziti sva sela u na teritoriji ove lokalne samouprave, a ima ih 22, kako bi edukovali stanovništvo i podstakli ga da se bavi agro turizmom, ali i drugim vidovima ove privredne grane.

"To treba da bude još jedna mogućnost da seosko stanovništvo stekne dohodak. Pored poljoprivredne proizvodnje, seoska domaćinstva turistima mogu da ponude smeštajne kapacitete, tradicionalne gastronomske proizvode poput kobasice, vina, sireva, raznih poslastica.Videli smo da u zemljama u kojima se stanovništvo bavi agro turizmom, poput Slovenije, Švajcarske, Italije i slično mladi ostaju na selu. Oni tamo od tog rada zaista lepo žive. Žalosno je što su naša sela opustela", zaključio je Stevanov.

Foto: Jasna Bajšanski


Foto prilog


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin