Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ante i Sokol
  • 17.06.2019. 14:15
  • Splitsko-dalmatinska, Kaštela, Split

Ante Vuletin pojasnio zašto je vezao konja za auto: Volim Sokola i nisam ga mučio

Često smo Sokol i ja dio promidžbe kaštelanske turističke i tradicijske ponude. Tako sam u nedjelju ujutro, dok je još bilo hladnije, krenuo odraditi to što smo zamoljeni i trebao sam prijeći sa Sokolom oko kilometar puta s jedne pozicije na drugu. Sokola inače vozim u odgovarajućoj prikolici, no njemu kao da se ovog jutra nije dalo ući u prikolicu, priča Ivan Vuletin.

Foto: kastela.org
  • 2.730
  • 318
  • 1

Prošlo je samo nekoliko sati kako smo objavili fotografiju i kratak osvrt na nesvakidašnju situaciju na našim prometnicama. Podsjetimo, na cesti nadomak Kaštela kod Splita, tada nam nepoznati vozač konja je zavezao za vozilo, kako bi ga prebacio s jedne na drugu lokaciju. 

Ima i toga: Zavezao konja za auto i vozio po cesti!

Odmah je tekst izazvao vaše komentare od toga da je "konj za volanom, a vezan gospodin" do toga da "ne mora odmah biti zlostavljanja konja". 

Potrudili smo se iznjeti i drugu stranu priče, tim više što nam se javio i glavni akter cijele priče, Ante Vuletin iz Kaštela. Na lokalnom portalu grada Kaštela, on je na svoj način pojasnio cijelu situaciju. 

Ante Vuletin i Sokol 14 godina zajedno

"Svi koji me poznaju, dobro znaju koliko volim konje. Sokola imam od 2005. godine, kada mu je bilo dvije godine i od tada smo nerazdvojni. Uredno je čipiran, registriran, živi u odgovarajućim uvjetima, s njim sudjelujem na brojnim manifestacijama i događanjima u Dalmaciji, Lici, Slavoniji. On mi čini društvo kad radim u polju. Sokol i ja često obradujemo ljude, sudjelujemo u nekim humanitarnim akcijama, ponekad vuče staru kočiju kojom nekome znamo pokloniti nesvakidašnju vožnju. Punih 14 godina mi smo zajedno, često dijelimo dobro i zlo", prepričava Vuletin koji je, kako za sebe kaže, poklonik i ljubitelj konja te član jednog društva ljubitelja konja, u kojem održavaju tradiciju držanja ovih plemenitih životinja.

"Često smo Sokol i ja dio promidžbe kaštelanske turističke i tradicijske ponude pa su nas tako i ove godine zvali da damo svoj obol u snimanju jednog kratkog promo filma o Kaštelima. Tako sam u nedjelju ujutro, dok je još bilo hladnije, krenuo odraditi to što smo zamoljeni i trebao sam prijeći sa Sokolom oko kilometar puta s jedne pozicije na drugu. Sokola inače vozim u odgovarajućoj prikolici, no njemu kao da se ovog jutra nije dalo ući u prikolicu... pa sam odlučio da taj kilometar prođemo s automobilom, ja u njemu, Sokol uz njega.

Uznemiren i pogođen napisima medija 

Onaj tko poznaje konje zna da kaskanje konjima od nekoliko kilometara na sat, jer vozio sam najmanjom mogućom brzinom i uglavnom u leru, nije nikakva muka niti mučenje. Trebalo nam je nekoliko minuta da stignemo na odredište gdje smo bili dio snimanja te smo malo jahali kroz morski plićak što Sokol obožava na plaži za kućne ljubimce. U niti jednom trenutku svog konja nisam izložio nikakvoj muci", ispričao je Vuletin.  

Portal Grada Kaštela dodaje da je njihov sugrađanin vidno uznemiren i pogođen napisima o njegovom mučenju životinje. Antini poznanici, su još nadodali kako trebamo vidjeti kad Ante negdje krene bez njega, kako Sokol, poput psa, trčkara uokolo automobila pa se Ante često mora vraćati i zatvarati ga, kako ga ne bi pratio. 

"Ma šta da vam kažem, kolika je to ljubav. Evo sav sam se naježio slušajući priče o Anti kao mučitelju konja, ne mogu vjerovati kako ljudi olako stvaraju zaključke", prenosi riječi jednog od Antinih poznanika  spomenuti portal i time zaključuje ovu nesvakidašnju priču. 

Inače Ante Vuletin je poznati kaštelanski agronom i bivši direktor kaštelanske poljoprivredne zadruge. Dobro pozna priču o kaštelanskom crljenku, ali očito dobro pozna i voli svog Sokola. A izgleda i Sokol njega za razliku od onoga u priči Ivana Kozarca "Sokol ga nije volio". 


Tagovi

Ante i Sokol Ante Vuletin Konj Sokol Kaskanje uz auto Ljubitelj konja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."