Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Starovlaška umovanja
  • 30.07.2017. 18:00

Anegdote iz života gorštaka

Više od 600 anegdota iz života gorštaka u selima oko Uvca sabrao je među korice svoje knjige "Starovlaška umovanja" novinar u penziji Dragoljub Gagričić, a na njenim stranicama je i 250 poslovica,1.200 izreka i 50 starih fotografija.

Foto: Željko Dulanović
  • 3.241
  • 227
  • 0

Vlasniku električne čobanice lopovi su na kocu u Kalipolju ostavili poruku: "Ja sam se udala, traži drugu!". U selima na padinama Javora se kunu da je priča istinita, a anegdotu je sa skoro 600 drugih na stranicama knjige "Starovlaška umovanja" sabrao novinar u penziji Dragoljub Gagričić (68) iz Nove Varoši.

Priča o vremenu koje je nestalo

Šest godina nakon što su se "Starovklaška umovanja" prvi put pojavila pred čitaocima, iz štampe je ovih dana izašlo i drugo dopunjeno izdanje. Pored anegdota iz života gorštaka na njenim stranicama je i 250 poslovica, 1.200 izreka i 50 starih fotografija koje je Gagričić prikupio, zabeležio i snimio tabanajući novinarskim poslom po vrletima Starog Vlaha.

"Zrnca umovanja u Starom Vlahu sabirana su godinama, ali i sada žalim što sakupljačkom i zapisivačkom radu nisam pristupio istrajno i sistematski, pa su neki od tih bisera netragom nestali. Anegdote koje sam pribeležio nisu samo narodno komedijanje ili podsmevanje nesporazumima i ljudskim slabostima. Iz raboša i bisaga starovlaških šereta, lukavih i pronicljivih, biju izdanci narodne mudrosti i humora. Ove životne i ubedljive slike prohujalih vremena, našeg mentaliteta i duha kraja ostaju i kao priče o ljudskim sudbinama i vremenu koje je nestalo", kaže Gagričić.

Hroničar Starog Vlaha - Dragoljub Gagričić

Umovanja oko Uvca

U selima Starg Vlaha oko reke Uvac, u kome je Gagričić i prikupio najveći broj objavljenih narodnih umotvorina, šereti i danas "na oku" drže i "na zub" najčešće uzimaju narodne krvopije, bezdušne otimače imovine, čaršijske ćifte i šićardžije, udvorice i džaboljebe, izrode i odnarođene, nesposobne i blefere, mutivode i dangube, kaišare i kaćipreke, vitlove i drzmane, koji sole pamet i tovare se na narodnu grbaču. Imaju oni i "meleme" za ljubavne jade, za bračne nesporazume i neverstva, ali znaju i da čeljadetu nepogrešivo prišiju nadimak koji će nosti celog života. "U lomnom Starom Vlahu, gde nazivi nekih planina dovoljno govore o surovosti predela, narod se neprestano borio sa alama i vranama, preživljavao gladne godine, trpeo zulume, pohare i bežanije. Tako se na sirotinjskim ognjištima u vrletima Čemernice, Mučnja i Murtenice, u drlijama Javora i Zlatara i na visovima Zlartibora, Golije i Jadovnika učila starovlaška škola života, u kojoj je svako bio pečen i varen, podaatkan i okaljen: da ne stane na trulu dasku, da ne sedi na ušima, da ne zatvara oba oka u snu, da leđima uvek nađe oslonac, da čime ne izazove zavist. Otuda i lakoća nadmudrivanja, spremnost da se životnom vedrinom održi i odbrani u nevolji, napadne kad dogori do nokata", objašnjava Gagričić.

Nekoliko anegdota iz "Starovlaških umovanja"

Želja autora "Starovlaških umovanja" je, kako kaže, da i druge podstakne da sakupljaju i beleže bogato usmeno narodno stvaralaštvo. A mi u nastavku teksta donosimo samo delić onog što je Gagričić prikupio među korice svoje knjige:

  • Spavao duže od medveda

Posle svadbe u večernjim satima, na kojoj su domaćini pozvali najbliže i okolni zaseok, jedan od komšija, što je voleo da cugne i posedi, zaspao za stolom. Negde pred zoru bude ga komšije.

-Ajmo, ustani, porodila se mlada! Skoči on, bunovan, pa će: -Pa ja spavao duže od međeda?!

  • Krompir treće reprodukcije

-Odličan je krompir, treća reprodukcija!- hvali domaćin pod Javorom svoj proizvod kupcima semenskog krompira, što obilaze sela. -Pa kako treća reprodukcija ? - upitaše oni. -Sejao ga moj đed, pa otac i evo ja - dvadeset godina bacam u brazdu...​

  • Veće davanje, manje brukanje

Na pitanje parohijana koliko treba da plati za krštenje, lomljenje kolača, svećenje vodice ili drugi crkveni obred, jedan sveštenik Mileševske eparhije, tobože u šali, odgovarao: -Što više daš, manje se brukaš!

  • Advokat za troškove

U sporu dvojice komšija iz Trudova, podnosilac tužbe Kezović u sudnici Opštinskog suda oduze reč advokatu Gačeviću: -Nisi ti ovde da pričaš, nego da nabijaš troškove! Ćuti, ja ću da govorim!

  • Ne kukaj, kukavice

Sa trešnje ispred kuće Drulovića u selu Drmanovići, na Zlataru, celo jutro se oglašavala kukavica. Jedna od snaša izlete iz kuće, pa viknu: -Šta ti je te kukaš, nisi se ti udala u Druloviće - nego ja.

  • Pričešće sa terase

Ljuta što se ćerka udala u selo pod Mučnjem, majka joj došla u posetu tek posle dve godine, pa fali domaćinluk: -Lepo ti ovde, puna kuća, planinska voda, asfaltni put, blizu škola, a i crkva se, vidim, gradi, možeš liturgiju da slušaš sa prozora. -Može i da se pričesti sa terase, koliko joj je jezik dug ! - dobaci svekrva.

  • Čobanin bez oca

Dok su čeljad plastila, Dragomir Jelić, domaćin i šeret iz Debelje, čuvao goveda u paši pored varoškog puta. Namernik ga priupita: -Pa zar ti tako star moraš da čuvaš? -Nemam oca i nemam kome da naredim! - odgovori starina.

Iz starih albuma - žetva u Ojkovici

Poslovice

- Kad bi se pamet kotljala, svako bi za svojom potrčao.

- Izvor sa koga piješ - ne muti.

- Kad žena ćuti, ne prekidaj je.

- Gde novac zveči, pravda ječi.

- Bolja šaka vlasti, nego vreća pameti.

- Polako, pa ćeš stići na vreme.

Foto: Željko Dulanović


Tagovi

Gorštak Stari Vlah Čobanica Gagričić Anegdota


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P