Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel ministarstva
  • 26.04.2016. 10:10

Zaštitite voćnjake od mraza!

Provođenje mjera zaštite zasada zadimljavanjem, upotreba uređaja za zagrijavanje vazduha "mrazolovci" i tretman stabala preparatima za ublažavanje stresa biostimulatorima - preporuka su Ministarstva poljoprivrede RS.

Foto: artshock/Bigstockphoto
  • 292
  • 11
  • 0

S obzirom na zahlađenje i mogućnost mraza koji može uništiti plodove, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske apelovalo je da svi voćari na vrijeme zaštite voćnjake od mraza. Preporučuje se provođenje mjera zaštite zasada zadimljavanjem, upotreba uređaja za zagrijavanje vazduha "mrazolovci" i tretman stabala preparatima za ublažavanje stresa biostimulatorima.

Temperature se spuštaju i do - 8 stepeni

Ove preparate, upozoravaju, potrebno je primijeniti najkasnije šest časova prije nastupanja stresnih uslova, dok je zasade jagode potrebno zaštititi prekrivanjem odgovarajućim folijama ili sličnim materijalom, saopšteno je iz resornog ministarstva. Neophodno je ukloniti snijeg sa nadzemnog sistema voćaka da bi se spriječilo lomljenje prirasta.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je jutarnji mraz, kao i da će temperatura iznositi od - 3 u ravnicama na sjeverozapadu Republike Srpske do - 5 stepeni Celzijusovih u višim područjima. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i mraza, savjetuju poljoprivrednicima da primjene mjere za ublažavanje posljedica kao što su orošavanje (antifrost sistemi) ili zadimljavanje zemljišta slamom i starim gumama.

"Tokom primjene mjera važno je da poljoprivrednici paze da temperatura nije niža od nula stepeni Celzijusovih, a najbolji efekat se postiže po mirnom vremenu", navedeno je u saopštenju. Prema prognozi, narednih sedam dana biće promjenjivo i hladno vrijeme, naročito u prvom dijelu sedmice, kada se očekuje jutarnja temperatura i do - 8 stepeni Celzijusovih.

Foto: artshock/Bigstockphoto


Tagovi

Mraz Preporuke ministarstva Ublažavanje stresa Jagode


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.