Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba šljiva
  • 29.07.2016. 18:00

Započela berba ruske džanarike u Semberiji

Voće koje u Rusiji nazivaju Obilnaja, osnova je za industrijsku proizvodnju raznih džemova i marmelada.

Foto: vocnesadnice.org
  • 2.507
  • 31
  • 0

Započela je berba ruske džanarike u voćnjacima Semberije i podmajevičkog kraja. Vrsta šljive koja se već nekoliko godina uzgaja u tom kraju, navode voćari, nije teška za uzgajanje, nema pretjerane primjene hemije, prinosi su dobri, a cijena solidna.

Ovo voće, koje u Rusiji nazivaju Obilnaja, osnova je za industrijsku proizvodnju raznih džemova i marmelada, piše avaz.ba.

Odnos ulaganja i prinosa, kažu proizvođači, dobar je i isplati se uzgajati ovo voće, posebice stoga što je otkup zagarantiran. Za uzgoj ruske džanarike nema poticaja, kao za uzgoj šljive, ali je cijena od 35 feninga po kilogramu zadovoljavajuća. Na 600 stabala zasađenih na oko 6.000 kvadratnih metara, očekuje se prinos između 15 i 18 tona.

Osim što je jednostavna za uzgoj, ova šljiva, kažu, ne obolijeva kao druge vrste. Otporna je, ali joj mraz može naškoditi, kao i naglo izlaganje jakom suncu, što je ponekad neizbježno.

Inače, ruska džanarika spada u rodnu sortu šljive. S obzirom da je otporna na bolesti i štetočine, dobra je za ekološku proizvodnju. Ovisno o sorti može biti žute, crvene i tamne, skoro crne boje.

Foto: vocnesadnice.org


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Šljiva Berba Ruska džanarika Semberija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.