Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 25.07.2016. 16:00

Vrhunac berbe malina, dozrijeva i polka

Beru se sorte vilamet i miker, stiže i polka, a malinari se nadaju da će cijena ostati na nivou prošlogodišnje od 3,20 do 3,70 KM za kilogram.

Foto: Karolina Tušek
  • 2.751
  • 457
  • 0

Period berbe maline je u punom jeku. Berba nekih sorti je na vrhuncu, neke su pri kraju dozrijevanja a neke sorte tek stižu i beru se prve količine. Ove godine sezona berbe je počela nešto ranije nego uobičajno, pa su već neki malinari sa plantažama sorte vilamet u fazi kraja berbe. Također otkupljivači su već počeli da primaju i prve količine sorte polka koja stiže nešto kasnije za berbu.

Još uvijek je rano podvlačiti crtu i sumirati uloženi trud, rad i zaradu. Početak ove sezone za malinare je bio izuzetno buran, prvo su se borili sa snijegom i vremenskim neprilikama u aprilu i maju mjesecu, pa onda iskazivali nezadovoljstvo protestima zbog ispodprosječne otkupne cijene. Ipak uprkos svim nedaćama mnogi su zadovoljni ovogodišnjim trenutnim urodom posebno sorti miker i vilamet uz nadu da će na kraju sezone otkupna cijena ostati u okvirima prošlogodišnje 3,20 -3,70 KM/kg u zavisnosti od otkupljivača.

Berba crvenog zlata

Potražnja za malinom na vanjskom tržištu je ogromna, bukvalno u jesen i proljeće svaki dan niču novi zasadi maline, pa je ova izuzetno cijenjena kultura već dobila epitet crvenog zlata. Korist imaju uže i šire lokalne zajednice zajedno sa proizvođačima ali i beračima. Printani i elektronski mediji su puni oglasa u kojima se traže berači malina, a nudi im se dnevnica na osnovu ubranih kilograma.

Trenutno su plantaže malina prepune berača, berba je u punom jeku, pa se proizvođači sa većim zasadima bore i "otimaju" za radnom snagom beračima. Od kraja juna pa sve do oktobra mjeseca berba je glavna aktivnost u malinjaku.

Nema odmora za malinare

Posao još nije gotov, skoro dva mjeseca do jeseni i kraja berbe ne pruža mnogo prostora za odmor i stanku malinarima. Većina malinara ima zasade sa različitim sortama, što su ujedno i različiti termini za berbu. Vilamet je pri kraju berbe, a polka je već stigla dozrijeti pa proizvođači aktivnosti berbe iz jednog malinjaka prebacuju u drugi. Ne smije se kasniti sa berbom, plod onda gubi na kvalitetu, te ima manju otkupnu cijenu svrstan u najlošiju klasu.

Kvalitet maline u malinjacima koji nisu bili pogođeni vremenskim neprilikama je izuzetno dobar istakli su već pojedini otkupljivači koji su urodom i ubranim dosadašnjim količinama zadovoljni. Uz nadu da će vremenske prilike biti povoljne do kraja berbe i solidna otkupna cijena ne manja od prošlogodišnje onda će i proizvođači imati više razloga za zadovoljstvo nakon teškog rada i truda u malinjacima.

Foto: Karolina Tušek


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Berba Sezona Plantaža Vilamet Cijena Miker Otkupljivači Tržište Berači Zasadi Plod


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...