Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 08.05.2016. 12:00

Visoki plastenici za raniji plasman voća i povrća

Visoki plastenici imaju veći volumen (bolje čuvanje topline), štite od kiše (manje bolesti, manje zaštite, nema pucanja ploda), vjetra i mraza, regulira se mikroklima, što je preduvjet ranije berbe. Dugoročno je proizvodnja voća sigurnija i isplativija.

Foto: pixabay.com
  • 658
  • 52
  • 0

Proizvodnja voća u visokim plastenicima je pogodna za proizvodnju voća ranijeg ili kasnijeg dospijevanja (i do 30 dana) na tržište uz veće cijene. Postiže se diverzifikacija proizvodnje uz uzgoj na otvorenom polju. Često se koriste za uzgoj breskve, nektarine i trešnje te bobičasto voće kao borovnice, jagode, kupine i maline.

Visoki plastenici imaju veći volumen (bolje čuvanje topline), štite od kiše (manje bolesti, manje zaštite, nema pucanja ploda), vjetra i mraza, regulira se mikroklima, što je preduvjet ranije berbe. Dugoročno je proizvodnja voća sigurnija i isplativija.

Prednost visokih plastenika - ranija berba

Za primjer ranijeg plodonošenja uzet ću breskvu, koja se uzgaja u gustom sklopu (1mx2m), na podlogama slabije bujnosti, slabo bujne sorte velike rodnosti, malih zahtjeva za sumom inaktivnih tempertura i brzog razvoja ploda (50 dana).

Male dimenzije krošnje održavaju se i rezom korijena i izazivanjem suše. Drugi smjer je uzgoj kasnih sorata visokokvalitetnog ploda za produženje sezone berbe kod kojih se čuva zimska hladnoća te odgađa vegetacija i cvatnja i omogućuje kasnije dozrijevanje, kasniji plasman te bolje cijene.

Stimulira se proljeće

Uzgojni oblik je Y forme koji omogućava odličnu osvjetljenost krošnje, a postavlja se armatura sa par žica za koju se vežu grančice. Sadnice se u gustoći sklopa je oko 1.500 komada na hektar.

Nakon što rane sorte nakupe potrebnu sumu inaktivnih temperatura (ispod 7°C) koristi se grijanje takvih plastenika ili jeftinije noćno zastiranje plastenika debelim pokrivačima da se sačuva nakupljena dnevna toplina. Na taj način stimulira se početak nove faze u razvoju biljke te ona započinje sa vegetacijom znatno ranije nego u uvjetima otvorenog polja. Zapravo, stimulira se proljeće, započinje ranije nego je to prirodno, ubrzava se ritam razvoja.

Stvaranje mikroklime i posebna agrotehnika

Osnovni uvjet je da su sorte sa malim zahtjevima za sumom inaktivnih temperatura. Takve sorte podvrgavaju se posebnom režimu odnosno mikroklimi i agrotehnici. Nakon berbe slijedi oštar rez grančica koje su donijele rod uz vrlo malo ostavljene lisne mase, obavlja se gnojidba i navodnjavanje, započinje porast novih grančica i lisne mase. Istjerale mlade grančice se, kada dovoljno ojačaju povijaju uz žice koje su rastegnute u redovima, što uvjetuje bolje nakupljanje fotoasimilata i zametanje cvjetnih pupova. Da se spriječi prevelika bujnost i rast u dužinu vrši se i rez vršnog pupa mladih grančica, a time se i pospješuje debljanje grančica, bolje zametanje i razvoj cvjetnih pupova.

Uvođenje bumbara za oprašivanje

Plastenici imaju nekoliko PVC slojeva tako da se može prozračivati i regulirati mikroklimu. S dolaskom jeseni i zime, padom temperature, voćke se izlažu djelovanju hladnoće koja aktivira fiziološke procese u njima potrebne za dobru cvatnju i rod. Kad se proračuna da su voćke prošle kroz dovoljno dugo razdoblje djelovanja hladnoće (ispod 7°C) i nakupile dovoljnu sumu inaktivnih temperatura mikroklima se mijenja.

Toplina nakupljena preko dana zadržava se u tunelu zastiranjem krova pokrovom, a po danu ponovno otvara za sunčeve zrake i upijanje topline. Biljke započinju sa ranijom vegetacijom i time cvatnjom. Pošto nema u to vrijeme oprašivača u prirodi jer je još prehladno, unose se gnijezda bumbara koji vrše oprašivanje i omogućuju dobru oplodnju i rod. Sve to vodi dobrom i ranijem urodu, a time i boljem plasmanu.

Bambus umjesto metalne konstrukcije

U svemu tome valja istaknuti da kineski voćari imaju snažnu potporu države, stručnjaci agronomi uvježbavaju seljake na posebnim posebnim proizvodnim centrima gdje se u praksi pokazuje kako se radi i usvaja znanje. Ovakav uzgoj zahtijeva puno rada, ali je isplativ. Porastom broja srednje klase u Kini i jača kupovna moć potrošača omogućuje da se breskva prodaje vrlo dobro. Breskva je u Kini simbol sreće i blagostanja te predstavlja i poklon za posebne prilike. Većina kultivara u Kini je bijelog mesa.

Izgradnja plastenika je takva da koriste i bambus umjesto metalne konstrukcije, ali tad trajnost nije kao kod metalnih. Orijentacija plastenika je istok - zapad, sjeverna strana plastenika je iznutra od nepečene cigle i vreća s pijeskom s vanjske strane, debljine oko 1m. Cigla upija suvišnu vlagu odnosno otpuša vlagu kad je presuho te čuva nakupljenu toplinu preko dana, a zid sam po sebi zaustavlja sjeverne vjetrove. Često seljaci koriste samo organska gnojiva, odnosno smjesu pilećeg i stajskog gnoja uz vrlo malo mineralnog gnojiva zbog više. Sve je to vrlo interesantno i za uzgoj povrća.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Visoki plastenici Proizvodnja voća Ranija berba Plasman Plastenik


Autor

Andrija Draguzet

Više [+]

Usmjeren na korištenje otpada iz poljoprivrede i ponovne upotrebe u hranu kroz uzgoj gljiva, ovaj agronom vodi i malu internet grupu pod nazivom Mondo Gljiva.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.