Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja malina
  • 18.02.2017. 10:00

Visoka otkupna cijena drži maline u hladnjači?

Malina je u hladnjačama, otkupljivači tvrde da ju je teško prodati zbog (pre)visoke otkupne cijene, a proizvođači još čekaju svoje novce...

Foto: Bigstockphoto/besjunior
  • 2.862
  • 361
  • 0

Maline ubrane prije šest mjeseci na području Unsko-sanskog kantona još uvijek nisu prodane već stoje u hladnjači. Uskladištenu se malinu, rekao je Amir Makić, vlasnik firme "Vrganj promet" iz Bužima za nezavisne, ne može prodati zbog visoke otkupne cijene maline na području USK.

Cijena je, smatra, formirana neprirodno i pritiskom ovdašnjih udruženja malinara i resornog ministarstva, a zbog nastale situacije gubitke trpe i otkupljivači i proizvođači jer im se duguje za proizvedenu malinu.

"Berba je završena prije šest mjeseci, ali prodaja ide veoma sporo jer se, za razliku od ranijih godina, pojavio problem plasmana. Do nove berbe trebalo bi hladnjače isprazniti, ali pitanje je kako kada je tržište zasićeno", rekao im je.

Problem je i u činjenici da je evropsko tržište osvojila malina iz Ukrajine i Poljske, koja je cijenom konkurentnija u odnosu na onu iz BiH. Stoga smatra da bi u narednom periodu svi trebalo da se prilagođavaju novonastalim tržišnim uslovima.

Dragan Polimanac, ministar privrede u Vladi USK, rekao im je da ministarstvo nije ni na koga vršilo pritiske.

Foto: Bigstockphoto/besjunior


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Prodaja Otkup Hladnjača


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.