Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 08.06.2016. 15:00

Uranile maline, počela berba i otkup

Dva tjedna ranije nego se očekivalo, započela je berba malina na plantažama pored rijeke Drine, te bratunačkim i srebreničkim poljima.

Foto: yuris
  • 2.134
  • 105
  • 0

Petnaestak dana ranije nego prethodnih godina, započela je berba malina na plantažama pored rijeke Drine, te bratunačkim i srebreničkim poljima. Kako pišu nezavisne.com, očekuje se da će za petnaestak dana početi berba i u višim brdskim predjelima ovih opština gdje se malina, takođe, masovno uzgaja.

Dani maline - promocija ruralnog razvoja

Procjenjuje se da će ovogodišnji rod maline na bratunačkom i srebreničkom području biti oko pet hiljada tona, koliki su i ukupni kapaciteti ovdašnjih hladnjača. Otkupna cijena još nije poznata, no očekuje se da neće biti manja od 3,5 KM po kilogramu.

Ekspanzija malinarstva

Prema procjenama Odjeljenja za privredu opštine Bratunac, pod malinom je oko 300 hektara površine i malinarstvom se bavi oko 1.300 domaćinstava. Malinarstvo je u ekspanziji i u srebreničkoj opštini i više stotina domaćinstava posjeduje plantaže ovog voća, od kojih nekoliko desetina uzgaja samo čistu organsku malinu na površinama od nekoliko desetina hektara u brdskim područjima.

Njeno dozrijevanje se očekuje krajem juna, ali i znatno veća cijena od maline koja se tretira različitim preparatima i prihranjuje vještačkim đubrivom. Dnevnica za berbu maline je, navode, 30 KM, a očekuje se da će u jeku sezone biti i veća.

Foto: yuris010/Bigstockphoto


Tagovi

Berba malina Bratunac Srebrenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.