Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 06.09.2016. 14:00

U Rusiju kao "bh voće" slali i jabuke iz Somalije?

Prije nekoliko dana na poligonu u blizini ruskog grada Smoljensk uništeno je više od 19 tona jabuka iz BiH za koje je utvrđeno da su porijeklom iz Somalije!

Foto: GoodMoodPhoto/Bigstockphoto
  • 1.507
  • 74
  • 0

Privremenu zabranu izvoza voća i povrća u Rusiju, Bosni i Hercegovini su donijele breskve s Gvineje, no trajnu zabranu mogle bi nam priuštiti jabuke iz Somalije! Naime, kako doznaje avaz, Ruska fitosanitarna inspekcija svoj posao u BiH okončala je još 20. avgusta, a samo nekoliko dana nakon toga objavila je i izvještaj, u kojem je ustanovila niz ozbiljnih nedostataka fitosanitarnog sistema BiH.

Samo prije nekoliko dana na poligonu u blizini ruskog grada Smoljensk uništeno je više od 19 tona jabuka iz BiH. Ne radi se o provedbi uvjeta privremene zabrane, već o novom slučaju reeksporta voća preko teritorije naše države.

Ozbiljni nedostatci fitosanitarnog sistema BiH

Tih 19 tona jabuka, naime, uvezeno je na teritoriju Ruske Federacije iz Bjelorusije, a praćeno je fitosanitarnim certifikatom naše države. Službenici ruske carinske službe naknadnom provjerom utvrdili su da se radi o 19 tona somalskih jabuka, piše avaz.ba.

Podsjećamo, prethodno je iz BiH na tržište Ruske Federacije izvezeno 18 tona breskvi porijeklom iz Gvineje, koje su, također, praćene falsificiranim fitosanitarnim certifikatom iz BiH. Poznato je da je 18 tona gvinejskih breskvi bilo kap koja je prelila čašu strpljenja ruske strane, nakon koje je uslijedila zabrana izvoza iz BiH u Rusiju.

Ruski inspektori, pak, utvrdili su ozbiljne nedostatke fitosanitarnog sistema BiH: zanemareni su ruski standardi prilikom fitosanitarnog nadzora; uzgoj, sortiranje i pakovanje ne odgovaraju standardima Ruske Federacije; fitosanitarni certifikati dostupni su trećim osobama i ovjeravaju se prije popunjavanja certifikata; na pečatu fitosanitarne kontrole nema obilježja države BiH i on je dostupan trećim osobama te ne postoji centralizirani državni sistem izdavanja certifikata, kao ni baza podataka o izdatim certifikatima.

Foto: GoodMoodPhoto/Bigstockphoto


Tagovi

Jabuke Rusija Somalija Zabrana Izvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...