Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 14.01.2017. 18:00

Talijansko voće cijenjeno na vanjskim tržištima

Talijansko voće je dobro poznato i visoko cijenjeno na međunarodnim tržištima, a predstavlja najkonzistentniji poljoprivredni proizvod talijanskog izvoza

Foto: pixabay.com, uhug
  • 538
  • 24
  • 0

Talijansko voće je dobro poznato i visoko cijenjeno na međunarodnim tržištima, a predstavlja najkonzistentniji poljoprivredni proizvod talijanskog izvoza, piše eurofresh.

U ovaj posao uloženo je dosta nove tehnologije što uključuje prostore za skladištenje i očuvanje voća te transport koji omogućuje talijanskim proizvođačima brzu dopremu svježe robe na udaljena tržišta.

Mnoge talijanske tvrtke danas polažu svoje nade u izvoz.

Ljetno voće ide u EU i na Bliski Istok

U prodaji Apofruit-a danas izvoz čini 50%, a neki proizvodi su gotovo ciljani za prodaju na vanjskim tržištima. Najveća tržišta su kažu u Europi - Njemačkoj, Velikoj Britaniji i skandinavskim zemljama.

Tu se izvozi ljetno voće, breskve, nektarine,dok je zimi aktualan izvoz na prekomorska tržišta. Zadnje dvije sezone kažu, izvoz ljetnog voća širi se na ne-EU zemlje. Zračni transport je ono što čini razliku jer takvo voće mora brzo stići do odredišta zbog kratkog roka trajanja. Trenutno je najzanimljivija destinacija Bliski Istok.

Kiwi, jabuka i grožđe mogu izdržati zahtjeve vanjskih tržišta

Situacija je drugačija za jabuke koje se izvoze u velikim količinama, sveukupno 58% jabuke završi u EU i izvan nje. Više od polovine proizvodnje kivija se izvozi (63%), a od toga je 5% namijenjeno prekomorskim tržištima, a taj odnos se i dalje povećava. Jabuke, kivi i grožđe imaju dulju rok trajanja i mogu se dostaviti u razumnim rokovima da im se kvaliteta ne naruši. Tako voće ide u Brazil i Bliski Istok.

Što se tiče Kine, zbog njihovih fitosanitarnih restrikcija jedini proizvod koji se tamo izvozi je kiwi. Očekuje se i otvaranje meksičkog tržišta.

Foto: pixabay.com, uhug


Tagovi

Italija Voće Izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."