Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje malina
  • 06.07.2016. 12:00

Sušenje maline umanjit će im urod za trećinu

Mraz i kiša na području rogatičke opštine umanjili su rod maline za oko 30 procenata, pa će malinari umjesto zarade zbrajati gubitke.

  • 979
  • 47
  • 0

Mraz i kiša na području rogatičke opštine umanjili su rod maline za oko 30 procenata, pa će malinari umjesto zarade zbrajati gubitke, piše Glas Srpske.

Jedan od njih je i Milenko Šarenac, koji je u selu Sjeversko podigao malinjak na dva dunuma. Kada je sa firmom "Hipeks" iz Novog Goražda sklopio ugovor o kreditu za sadnice, opremu i stručni nadzor, ali i kasnije otkup roda, nije ni sanjao šta će ga snaći. Umjesto ubiranja prvog roda Šarenac je morao ponovo da sadi maline, jer je, zbog previše vlage, došlo do truljenja korijena, a zatim sušenja stabljike.

"Sve osušeno morao sam da počupam i zasadim nove sadnice, koje će, uz moj neplanirani trud i ostale troškove, na rod doći eventualno iduće, a možda tek 2018. godine. Tada bi već trebalo da kreditoru kroz rod vratim 70 odsto od oko 5.200 maraka duga. Međutim, veliko je pitanje hoću li to moći ispoštovati", zabrinuto ističe Šarenac.

I drugi malinari imaju isti problem

Dodaje da sličan problem imaju i drugi malinari u opštini Rogatica. "Saznao sam da i drugi malinari imaju problem sa sušenjem stabljika, na šta, i pored najbolje volje, ne možemo uticati. Trebaće nam razumijevanje kreditora, ali i predstavnika opštine i resornog ministarstva kroz podršku proizvodnji, da bismo ovaj problem prebrodili", rekao je Šarenac.

Predsjednik Opštinskog udruženja voćara Slobodan Obrenović kaže da u Rogatici ima više od 80 malinjaka koji se prostiru na 200 dunuma.

Izvor: Glas Srpske


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja Malina Sušenje Truljenje koriijena Mraz Vlaga Malinari