Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 06.06.2016. 12:00

Šteta od mraza u voćnjacima 50 miliona KM

Procjena štete trebala bi biti završena do 20. juna, a do kraja juna Ministarstvo poljoprivrede RS će sačiniti informaciju koja bi trebalo da sadrži konačnu visinu štete od mraza.

Foto: MonstArrr/Bigstockphoto
  • 240
  • 11
  • 0

Šteta koju je u voćnjacima na području sedam opština u Republici Srpskoj izazvao mraz krajem aprila iznosi oko 50 miliona KM, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić nakon sastanka sa voćarima u Donjim Podgradcima kod Gradiške i obilaska voćnjaka u Potkozarju.

Procjene štete do 20. juna

Pouzdaniji rezultati, navodi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede, bit će poznati za nekoliko dana kada opštinske komisije završe sa procjenom štete. Procjena štete trebala bi biti završena do 20. juna, a do kraja juna Ministarstvo će sačiniti informaciju koja bi trebalo da sadrži konačnu visinu štete od mraza u voćnjacima u Gradišci, Prijedoru, Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Laktašima, Srpcu i Tesliću. Nakon provjere, procjena štete će se darti na razmatranje Vladi.

"Nakon toga razgovaraće se i o mogućim mjerama koje bi Vlada trebalo da preduzme u cilju sanacije štete, a koje moraju da budu u okviru sredstava agrarnog budžeta Republike Srpske", dodao je Mirjanić.

Isplata duga za podsticaje

Ministar je najavio i da će naredne sedmice biti isplaćen i dio duga za podsticaje za poljoprivredu iz prošle godine, koji trenutno iznosi oko 14 miliona KM. Isplata će se vršiti prema raspoloživim sredstvima u Budžetu Srpske.

"Sva dugovanja za podsticaje poljoprivrednicima biti će isplaćena", naglasio je Mirjanić.

Foto: MonstArrr/Bigstockphoto


Tagovi

Mraz Štete Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić Isplata Elementarna nepogoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.