Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcijska kontrola
  • 23.08.2016. 15:00

Šta su sve kontrolisali ruski inspektori?

Podsjećanja radi, 04. augusta ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba uvela je privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Privremena zabrana je stupila zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu BiH.

Foto: Battrick/bigstockphoto.com
  • 465
  • 70
  • 0

Poljoprivrednici u BiH, posebno oni u hercegovačkom kraju koji se bave proizvodnjom voća, povrća i izvozom istog, već su pretrpjeli štete zbog zabrane izvoza na rusko tržište. Podsjećanja radi, 04. augusta ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba uvela je privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda.

Privremena zabrana je stupila zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu BiH. Kao odgovor uslijedio je poziv Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za dolazak i kontrolu ruskim fitosanitarnim inspektorima koji su stigli i zvanično započeli kontrolu 18. augusta.

Dvodnevna kontrola

Ruski inspektori odmah po dolasku u BiH započeli su proceduru kontrole bh. proizvođača i kompanija koje se bave izvozom voća i povrća u Rusiju te posjetili Inspektorat RS-a, Poljoprivredni Institut RS-a i proizvođače na području Laktaša, Gradiške i Kozarske Dubice. Kontroli su bile podložne i sve ostale nadležne institucije, proizvodni kapaciteti i skladišna postrojenja. Ono što je ruske inspektore najviše interesovalo su statistički podaci o ukupnoj proizvodnji, uvozu i izvozu, te mogućnost reeksporta voća i povrća u proteklom periodu iz zemalja koje su već Rusiji uvele trgovinske sankcije.

Detaljna kontrola plantaža voća

O kakvoj detaljnoj kontroli je riječ najbolje pokazuje primjer iz Hercegovine gdje je ruski inspektor nekoliko stotina hektara plantaža voća obišao pješke i napravio zapisnike sa istih. Posebna pažnja je bila posvečena prilikom kontrole skladišnih kapaciteta te popratnih papira i dozvola. Također ruski inspektori su tražili i podatke o registrovanim proizvođačima, ukupnim površinama zasada, broju prijavljenih plantaža, ostvarenim prinosima, te informacije o provođenim programima zaštite i fitonadzora. Ovakav detaljan pregled prošla je kompanija "Jaffa-komerc" Mostar iz koje ističu da će ova posjeta uroditi dobrim rezultatima i deblokadi izvoza voća u Rusiju iz BiH.

Očekuje se pozitivan izvještaj

Nakon završenih kontrola i pregleda očekuje se izvještaj ruskih inspektora od kojeg će dalje zavisiti, da li će doći do deblokade izvoza ili će Rusija i dalje na snazi ostaviti zabranu uvoza voća iz BiH. Mnogi vlasnici kompanija, predstavnici udruženja kao i predstavnici vlasti očekuju pozitivan izvještaj i ukidanje zabrane izvoza voća. Privremena zabrana izvoza već je mnogim proizvođačima i kompanijama nanijela štete, i sa nestrpljenjem očekuju konačan izvještaj ruskih inspektora koji su izvršili kontrolu i pregled.

Foto: Battrick/bigstockphoto.com


Tagovi

Poljoprivrednici BiH Voće Povrće Izvoz Kontrola Rusija Inspektorat RS Poljoprivredni Institut RS Plantaža Fitonadzor Izvještaj Štete


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...