Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siguran prihod
  • 19.04.2016. 17:30

Spremni za novu sezonu malina u Bugojnu

Lani se dnevno samo u bugojanskoj općini bralo 70 tona malina zasijanih na oko 1.800 duluma, a kako je riječ o proizvodnji koja donosi najveći prihod, ne čudi da se uzgojem različitih vrsta malina bavi hiljadu porodica.

Foto: Olgavolodina/Bigstockphoto
  • 578
  • 28
  • 0

Posljednje pripreme za ovogodišnju sezonu malina obavljaju se ovih dana u svim dijelovima bugojanske općine. Svi se, dakako, nadaju dobrom urodu i još boljoj otkupnoj cijeni koja je prošle godine za sortu Vilamet bila 3,30 KM po jednom kilogramu, a sorte Miker 3,5 KM/kg.

Podsjećamo, dnevno se samo u bugojanskoj općini bralo 70 tona malina zasijanih na oko 1.800 duluma, a kako je riječ o proizvodnji koja donosi najveći prihod, ne čudi da se uzgojem različitih vrsta malina bavi hiljadu porodica. Očekivani prinosi bili su oko 3.000 tona samo od proizvođača s područja bugojanske općine. No kako postoji osam otkupljivača sa hladnjačkim kapacitetima od 6.000 tona, malina se u Bugojno dovozila i iz Željeznog Polja, Mrkonjić-Grada, Gornjeg Vakufa, Donjeg Vakufa, Prozora, Viteza i Novog Travnika.

Svake se godine udvostručuje proizvodnja

Kako je već pisao Agroklub, trend rasta i razvoja proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća, a posebice maline u BiH je u konstantnom usponu. Svake godine BiH udvostručuje proizvodnju i izvoz maline na zahtjevno europsko tržište. Stručnim analizama tržišta, u koje su uključeni otkupljivači, proizvođači, stručnjaci sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo te čelnici razvojnog projekta poljoprivrede u BiH Farma, procijenili su da je u zemlji između 5.000 i 6.000 dunuma pod zasadima maline različitih sorti, a prednjače sorte Polka i Vilamet.

Da je BiH zaista ozbiljan proizvođač maline, pokazao je i izvještaj USDA - "National Agricultural Statistics Service" za 2014. godinu, u kojem BiH zauzima visoko 12. mjesto u svijetu po proizvodnji i izvozu maline.

Prema podacima UNDP BiH, 90% ukupnih prihoda maline, BiH izvozi u EU, Švicarsku i Sjevernu Ameriku, dok se ostakak koristi za domaće tržište i domaće prerađivačke kapacitete.

Foto: Olgavolodina/Bigstockphoto


Tagovi

Maline Bugojno Priprema za sezonu Najveći prihod


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97