Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje malinara
  • 13.02.2015. 13:40

Siguran otkup maline idućih pet godina

Na stručnom savjetovanju koje je održano u Visokom, proizvođači malina mogli su čuti brojne savjete o uzgoju i zaštiti malina i jagoda, a zagarantiran im je i otkup maline u narednih pet godina.

  • 29.335
  • 2.993
  • 0

Trend rasta i razvoja proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća, a posebice maline u BiH je u konstantnom usponu. Svake godine BiH udvostručuje proizvodnju i izvoz maline na zahtjevno europsko tržište.

Stručnim analizama tržišta, u koje su uključeni otkupljivači, proizvođači, stručnjaci sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo te čelnici razvojnog projekta poljoprivrede u BiH "Farma", procjenjuju da je u zemlji trenutno između 5.000 i 6.000 dunuma pod zasadima maline različitih sorti, a prednjače sorte Polka i Vilamet. Očekuje se da će ove godine taj broj dosegnuti i 10.000 dunuma. Geografski položaj, klima, te usitnjeni zemljišni posjedi razasuti po brdovitim predjelima BiH, idealna su podloga za uzgoj bobičastog i jagodičastog voća, posebice u regijama srednje i istočne Bosne.

Da je BiH zaista ozbiljan proizvođač maline, pokazuje i izvještaj USDA - "National Agricultural Statistics Service" za 2014. godinu, u kojem BiH zauzima visoko 12. mjesto u svijetu po proizvodnji i izvozu maline.

Proizvodnja maline u proteklim godinama:

  • 2013. godina oko 5.000 t prinosa
  • 2014. godina oko 7.500 t prinosa
  • Očekivanja za 2015. godinu 10.000 t prinosa

Prema podacima UNDP BiH, 90% ukupnih prihoda maline, BiH izvozi u EU, Švicarsku i Sjevernu Ameriku, dok se ostak koristi za domaće tržište i domaće prerađivačke kapacitete.

Edukativni skupovi temelj su napretka

Izvrsni proizvodni podaci rezultat su oko 140 edukacija održanih diljem BiH, te predanog rada oko 3.000 registriranih proizvođača koji su u kooperantskom odnosu sa velikom kompanijama i otkupljivačima malina poput "Klasa" doo Sarajevo, "Frutti Funghi" Visoko, "H&H Fruit" Bugojno, "Opšta zadruga Pronatura" Zenica i poljoprivredne udruge "Malina" Vitez .

Jedno u nizu takvih predavanja i edukacija održano je u Visokom 11. veljače 2015. godine, a grad nekada poznat po proizvodnji kože i suhog mesa, danas stvara brend kvalitetne maline uzgojene u središnjoj regiji BiH.

Predavanje o uzgoju i zaštiti maline i jagode

Adi Pašalić i Adnan Maličević

U organizaciji Općine Visoko i kompanije "Frutti-Funghi" održano je stručno predavanje na temu "Uzgoj i zaštita maline i jagode". Priznati stručnjak Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, Adnan Maličević, govorio je o mogućnostima i pravilnom uzgoju ove dvije poljoprivredne kulture, a predavanje je otvorio zanimljivim pitanjem upućenim poljoprivrednicima: "Zašto malinari ne prosvjeduju i zašto nisu nezadovolji poput ostalih poljoprivrednih proizvođača u BiH aludirajući na peradare, mljekare i farmere koji uzgajaju žitarice?"

"Činjenica da je potražnja sa europskog tržišta mnogo veća od trenutne proizvodnje i da postoje kompanije i zadruge u BiH koje garantiraju siguran otkup i izuzetno dobru cijenu koja je u protekloj godini dostizala i do 4KM/kg su dovoljan razlog za zadovoljstvo i uspješan rad poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom maline" istaknuo je Maličevć.

Veliki interes poljoprivrednika

Odaziv poljoprivrednika bio je iznad očekivanja pa je dvorana Općinskog Vijeća Visoko bila premala da primi sve zainteresirane poljoprivrednike. Suradnja Općine Visoko sa ovom kompanijom predstavlja početak i poslovne suradnje koja će u konačnici rezultirati zasadom malina i jagoda na novih 500 dunuma zemlje na području općine Visoko u naredne tri godine.

Povećanje izvoza za 100%

Edin Zukan, vlasnik kompanije "Frutti-Funghi", koja se bavi otkupom šumskih plodova i bobičastog voća, najavio je plan izvoza od 400 tona za narednu godinu, što predstavlja povećanje izvoza od 100%. Dodatno je naglasio i kako je malina izuzetno profitabilna djelatnost. Od tri dunuma pod zasadima malina, sa kojih se može ubrati tri tone maline, ali i više ukoliko je godina dobra i ukoliko se prati moderna tehnologija, četveročlana obitelj si može osigurati solidan život.

Inovacije u proizvodnji

Drugi dio predavanja bio je posvećen inovacijama u proizvodnji jagodičastog i bobičastog voća s naglaskom na sve popularniji uzgoj Alpske šumske jagode, koja se izuzetno dobro prilagodila vremenskim uvjetima u BiH, ali i uzgoju kupine, aronije te ribizle. Proizvođači podržavaju ovakva okupljanja jer, iako su zadovoljni proizvodnjom, otkupom, cijenom i plasmanom malina, savjeti i sugestije kakve su se mogle čuti u dva sata predavanja stručnjaka, uvijek su dobrodošle.

Dodatno ih je ohrabrilo i dalo novi podstrek, obećanje kompanije "Frutti-Funghi" Visoko da će u narednih pet godina konstantno nastaviti sa otkupom malina od poljoprivrednih proizvođača sa vrlo povoljnom otkupnom cijenom, te u narednom periodu proširiti svoje prijemne kapacitete i povećati izvoz.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodljike služe... Više [+]

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Tagovi

Proizvođači malina Edin Zukan Frutti-Funghi Klas Sarajevo Poljoprivredna udruga Malina Vitez H&H Fruit Zadruga Pronatura Adnan Maličević Otkupna cijena Jagoda Kupina Aronija Ribiz Visoko Edin Zukan


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.