Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maline
  • 23.07.2016. 14:00

Predano 800 tona maline, cijena se i dalje ne zna

Cijena malina na srebreničkom području još nije definirana.

Foto: Karolina Tušek
  • 2.953
  • 147
  • 0

Oko 800 tona maline predali su dosad proizvođači sa srebreničkog prostora. Malina koja se po kvalitetu svrstava među najbolje na svijetu, svoje će kupce pronaći na evropskom, ali i svjetskom tržištu.

Naime, kako je za esrebrenica ispričao vlasnik hladnjače Agros iz Skelana Stamenko Katanić, za očekivati je da će iduće godine biti još više malina, ali i ostvarenog prihoda s obzirom da su mnogi proširili nasade. Prvobitna imanja od dva do tri dunuma danas su daleko veća, a ima i onih koji su zasadili jedan hektar!

Agros ima 300 kooperanata, no ono što ih muči je još uvijek nepoznata cijena. Predviđanja su da će se kretati od 3 do 3,20 KM po kilogramu.

Podsjećamo, procjenjuje se da će ove godine rod maline na srebreničkim i bratunačkim plantažama biti oko 5.000 tona. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, lani je proizvedena 13.631 tona ovog jagodičastog voća. Godine 2006. ubrano je 6.452 tone malina.

Foto: Karolina Tušek


Tagovi

Maline Srebrenica Urod Cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.