Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podjela sadnica maline
  • 02.12.2016. 15:00

Podjela sadnica malina u Prijedoru

U okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja, kojeg provode UNDP BIH i grad Prijedor, izvršena je podjela oko 70 hiljada sadnica maline.

  • 508
  • 64
  • 0

U okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja, kojeg provode UNDP BIH i grad Prijedor, izvršena je podjela oko 70.000 sadnica maline. Sadnice su podjeljene za 44 odabarana poljoprivredna proizvođača. Vrijednost projekta procjenjena je na 160 hiljada KM od čega UNDP subvencira 70 odsto, grad Prijedor 20, dok korisnici snose 10 odsto sredstava.

Tokom podjele sadnica gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo razvojem ovog projekta koji će omogućiti zapošljavanje ruralnog stanovništva na području Prijedora i obezbijediti redovni izvor prihoda.

"Postoji veliki interes za podizanjem nasada malina i to je znatna podrška porodicama koje se time bave, a i vid zapošljavanja. Ovo područje je pogodno za razvoj ove kulture i grad Prijedor nastoji pomoći putem loklanih projekata i u onima u kojima učestvuje međunarodna zajednica", naglasio je Đaković.

Šef odsjeka za unaprijeđenje poljoprivrede grada Prijedora, Tatjana Marić istakla je da na prijedorskom području postoji već sedam hektara zasada maline te kako bi ta površina, nakon sadnje sada isporučenih sadnica, trebalo da se udvostruči.

Zabilježeno povećanje proizvodnje malina na području cijele prijedorske regije je iz godine u godinu sve veća pošto su malinari zadovoljni ovakvom vrstom ulaganja. Prema riječima korisnika proizvodnja bobičastog voća najrentabilnija jer sva sredstva koja se jedne godine ulože na podizanje nasada, otplate se sljedeće godine prodajom uroda.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Sadnice Prijedor UNDP Projekat


Autorica

Dragana Midžić

Više [+]

Dragana je visoko zvanje diplomiranog novinara stekla na Filozofskom fakultetru u Banjoj Luci. Posjeduje dvije godine radnog iskustva u struci od čega jednu na rukovodećoj poziciji glavnog i odgovornog urednika JP “Centar za sport, turizam, informisanje, kuturu i obrazovanje” Kostajnica.